Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou

 

Recept: Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou.

Zoznam potrebných surovín:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • 1 kg zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice masla
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

 

Pomaly pečená bravčová krkovička so zemiakmi a karamelizovanou cibuľou

Príprava:

  1. Rúru si predhrejte na 160 °C.
  2. Krkovičky dôkladne umyte a osušte. Potom ich posypte soľou a korením a nechajte odpočívať, aby sa dobre dochutili.
  3. V hrnci varte zemiaky vo vode so štipkou soli. Po uvarení, keď sú mäkké, scedíme vodu a zemiaky jemne popučiť.
  4. Na panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a potom pridajte cukor na karamelizovanie. Nechajte ho rozpustiť do zlatistého odtieňa.
  5. Opečenú cibuľu nechajte chvíľu vychladnúť, následne ju zamiešajte k zemiakom. Pridajte aj lyžicu masla, soľ, korenie a jemne premiešajte. Na záver poriadne zamiešajte všetky ingrediencie.
  6. Krkovičky umiestnite na plech a pečte asi 2 hodiny, kým mäso nebude krásne zlaté a šťavnaté.
  7. Pri podávaní jedla s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou - 2

2) Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou

Ingrediencie:

Na bravčovú krkovičku:

Špagety s orechami a omáčkou z parmezánu a tofu

Špagety s orechami a omáčkou z parmezánu a tofu

Čítať viac »

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej podľa preferencie)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného alebo čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného alebo čerstvého tymiánu
  • 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)

Na pučené zemiaky:

  • 800 g mladých zemiakov
  • Soľ
  • 50 g masla
  • Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľné)

Na karamelizovanú cibuľu:

  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica cukru
  • Soľ

Príprava:

  1. Príprava bravčovej krkovičky:

    • Rúru zahrejte na 160 °C.
    • Krkovičku osušte a z oboch strán posypte soľou, čiernym korením, mletou paprikou, rozmarínom a tymiánom. Dôkladne vmasírujte koreniny do mäsa.
    • Cibuľu nakrájajte na polkolieska a cesnak nasekajte na plátky.
    • Na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak v hlbokej panvici alebo pekáči, pokiaľ nezískajú zlatohnedý odtieň.
    • Pridajte krkovičku do panvice a opečte ju z oboch strán, aby sa zatiahla (asi 5 minút na každú stranu).
    • Následne pridajte vývar a zakryte pekáč alobalom alebo pokrievkou. Pomaly pečte v predhriatej rúre približne 2-3 hodiny, kým nebude mäso jemné a šťavnaté.
  2. Príprava pučených zemiakov:

    • Niekoľko minút pred koncom pečenia krkovičky sa pustite do prípravy zemiakov. Zemiaky dôkladne umyte a varte v osolenej vode približne 20-25 minút, kým nie sú úplne mäkké.
    • Po varení zemiaky sceďte a jemne ich rozpučte vidlicou, aby sa na ich povrchu vytvorili malé ryhy.
    • Na panvici roztopte maslo a vložte do nej pučené zemiaky. Opekajte ich na strednej teplote z oboch strán, kým nebudú zlatisté. Na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou podľa vlastnej chuti.
  3. Príprava karamelizovanej cibule:

    • Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
    • Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte plátky cibule a posypte ich cukrom spolu so štipkou soli. Opekajte na strednom ohni, občas premiešavajte, až kým cibuľa nezhnedne a nezmäkne. Tento proces môže trvať asi 15-20 minút.
  4. Servírovanie:

    • Keď je krkovička hotová, vyberte ju z rúry a nechajte niekoľko minút odpočívať. Následne ju nakrájajte na plátky.
    • Na tanier položte plátky krkovičky vedľa pučených zemiakov a karamelizovanej cibule.

Dobré Appetite!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *