Recept: Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou.
Zoznam potrebných surovín:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- 1 kg zemiakov
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Pomaly pečená bravčová krkovička so zemiakmi a karamelizovanou cibuľou
Príprava:
- Rúru si predhrejte na 160 °C.
- Krkovičky dôkladne umyte a osušte. Potom ich posypte soľou a korením a nechajte odpočívať, aby sa dobre dochutili.
- V hrnci varte zemiaky vo vode so štipkou soli. Po uvarení, keď sú mäkké, scedíme vodu a zemiaky jemne popučiť.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a potom pridajte cukor na karamelizovanie. Nechajte ho rozpustiť do zlatistého odtieňa.
- Opečenú cibuľu nechajte chvíľu vychladnúť, následne ju zamiešajte k zemiakom. Pridajte aj lyžicu masla, soľ, korenie a jemne premiešajte. Na záver poriadne zamiešajte všetky ingrediencie.
- Krkovičky umiestnite na plech a pečte asi 2 hodiny, kým mäso nebude krásne zlaté a šťavnaté.
- Pri podávaní jedla s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2) Pomaly pečená bravčová krkovička s pučenými zemiakmi a karamelizovanou cibuľou
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej podľa preferencie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného alebo čerstvého rozmarínu
- 1 lyžička sušeného alebo čerstvého tymiánu
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
Na pučené zemiaky:
- 800 g mladých zemiakov
- Soľ
- 50 g masla
- Čerstvý petržlen na posypanie (voliteľné)
Na karamelizovanú cibuľu:
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica cukru
- Soľ
Príprava:
-
Príprava bravčovej krkovičky:
- Rúru zahrejte na 160 °C.
- Krkovičku osušte a z oboch strán posypte soľou, čiernym korením, mletou paprikou, rozmarínom a tymiánom. Dôkladne vmasírujte koreniny do mäsa.
- Cibuľu nakrájajte na polkolieska a cesnak nasekajte na plátky.
- Na olivovom oleji osmažte cibuľu a cesnak v hlbokej panvici alebo pekáči, pokiaľ nezískajú zlatohnedý odtieň.
- Pridajte krkovičku do panvice a opečte ju z oboch strán, aby sa zatiahla (asi 5 minút na každú stranu).
- Následne pridajte vývar a zakryte pekáč alobalom alebo pokrievkou. Pomaly pečte v predhriatej rúre približne 2-3 hodiny, kým nebude mäso jemné a šťavnaté.
-
Príprava pučených zemiakov:
- Niekoľko minút pred koncom pečenia krkovičky sa pustite do prípravy zemiakov. Zemiaky dôkladne umyte a varte v osolenej vode približne 20-25 minút, kým nie sú úplne mäkké.
- Po varení zemiaky sceďte a jemne ich rozpučte vidlicou, aby sa na ich povrchu vytvorili malé ryhy.
- Na panvici roztopte maslo a vložte do nej pučené zemiaky. Opekajte ich na strednej teplote z oboch strán, kým nebudú zlatisté. Na záver posypte čerstvou petržlenovou vňaťou podľa vlastnej chuti.
-
Príprava karamelizovanej cibule:
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte plátky cibule a posypte ich cukrom spolu so štipkou soli. Opekajte na strednom ohni, občas premiešavajte, až kým cibuľa nezhnedne a nezmäkne. Tento proces môže trvať asi 15-20 minút.
-
Servírovanie:
- Keď je krkovička hotová, vyberte ju z rúry a nechajte niekoľko minút odpočívať. Následne ju nakrájajte na plátky.
- Na tanier položte plátky krkovičky vedľa pučených zemiakov a karamelizovanej cibule.
Dobré Appetite!