Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou

 

Recept: Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou. Dnes niečo trošičku zložitejšie.

Ingrediencie:

  • 4 veľké zemiaky
  • 4 kusy krkovičky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej pažítky

 

Prekladané zemiaky s pečenými krkovičkami

Postup prípravy:

  1. Najprv predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Zemiaky ošúpte a dôkladne umyte. Nakrájajte ich na tenké plátky, ale nekrájajte ich úplne cez.
  3. Krkovičky umyte a osušite. Osolte a okorenite ich z oboch strán.
  4. Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej a opekajte krkovičky, až kým nezískajú zlatú farbu. Potom ich odložte mimo panvicu.
  5. V menšej panvici zahrejte mlieko a pridajte pažítku. Panvicu umyte, lebo ju neskôr ešte využijete.
  6. Do veľkej pekáčovky uložte prvú vrstvu zemiakových plátkov. Posolte a okorenite. Pokvapkajte ich trochou mlieka, aby sa nevysušili.
  7. Na vrstvu zemiakov položte opečené krkovičky a zalejte zvyškami mlieka. Posolte a okorenite.
  8. Opakujte postup, až kým nevyužijete všetky zemiaky a krkovičky. Záver by mal byť zemiakový.
  9. Vložte pekáč do vyhriatej rúry a pečte 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a nebudú zlatisté.
  10. Podávajte ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či ryži.

Dobrú chuť!

 

Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou - 2

2) Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou

Ingrediencie

Na prekladané zemiaky:

Tuniaková nátierka s kukuricou

Tuniaková nátierka s kukuricou

Čítať viac »

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g hrudkového syra (napr. eidam)
  • 150 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • Štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • Maslo na vymastenie pekáča

Na pečenú krkovičku:

  • 800 g krkovičky (kus mäsa)
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na dochutenie (voliteľné)
  • 1 lyžica mletej červenej papriky (voliteľné)

Postup

  1. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky. Dajte ich do veľkej misy a jemne osolte.
    • Nakrájajte cibuľu na drobno a slaninu na malé kocky. Na panvici na miernom ohni opražte slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte cibuľu a opražte do sklovita.
  2. Montáž prekladaných zemiakov:

    • V predhriatej rúre na 180 °C vymastite pekáč maslom.
    • Na dno pekáča položte vrstvu zemiakov, posypte ich opraženou slaninou a cibuľou, a pridajte niekoľko plátkov syra. Tento postup opakujte, až pokým neminiete všetky zemiaky.
    • Na vrchol poslednej vrstvy zemiakov nalejte smotanu na varenie a posypte zvyšným syrom. Podľa chuti pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie.
  3. Pečenie zemiakov:

    • Prekladané zemiaky pečte v rúre asi 45-60 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté na povrchu.
  4. Príprava krkovičky:

    • Medzitým si pripravte krkovičku. Mäso umyte a osušte. Potrite ho olejom, soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Môžete pridať aj čerstvé bylinky a mletú papriku pre lepšiu chuť.
    • Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1-1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky mäsa. Občas ju otočte a polievajte výpekom, aby zostala šťavnatá.
  5. Servírovanie:

    • Keď sú zemiaky hotové a krkovička je dokonale upečená, vyberte ich z rúry.
    • Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju spolu s prekladanými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Zlatý Zemiak píše:

    Tento recept na prekladané zemiaky s krkovičkou vyzerá fantasticky! Nemôžem sa dočkať, kedy to vyskúšam. Mám rád jedlá, ktoré sú chutné a jednoduché na prípravu. Určite pridám aj cesnak, aby to malo ešte lepšiu chuť!

  2. Kreatívny Kuchar píše:

    Wow, to znie skvele! Kombinácia zemiakov a krkovičky je vždy víťazná. Mne sa páči, ako sú ingrediencie jednoduché a dostupné. Dúfam, že sa mi podarí pripraviť to tak dobre ako na obrázku!

  3. Chutný Dezert píše:

    Recept vyzerá úžasne! Mám rád, keď sú jedlá srdcové a plné chuti. Určite si pripravím prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou tento víkend. Dúfam, že mi to vyjde tak dobre ako vám!

  4. Slniečko píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem na rodinný obed! Prekladané zemiaky s krkovičkou sú skvelá voľba pre všetkých. Ďakujem za tento recept, už teraz sa teším na tú vôňu pri pečení v rúre!

  5. Mňam Mňam píše:

    Skvelý recept! Naozaj milujem kombináciu zemiakov a mäsa. Je super, že ingrediencie sú bežne dostupné. Plánujem ho uvariť pre priateľov na večeru a určite ich ohromím touto dobrotou!

  6. Zvedavý Jedák píše:

    Tento recept ma úplne oslovil! Znie veľmi chutne a verím, že bude aj jednoduchý na prípravu. Teším sa na experimentovanie v kuchyni a určite pridám svoj obľúbený syr na vrch!

  7. Srdiečko píše:

    ‚Prekladané‘ je môj obľúbený spôsob prípravy jedla! Tento recept vyzerá skvele a dúfam, že tak bude aj chutiť. Už mám chuť si pripraviť vlastnú verziu s niekoľkými prísadami navyše!

  8. "Kuchynský Majster" píše:

    „Super nápad na obed alebo večeru! Pečená krkovička so zemiakmi vytvára dokonalú kombináciu chuti a vône. Veľmi ma inšpirujete k vareniu doma a teším sa, až to vyskúšam.“

  9. "Mačka Venuša" píše:

    „Tak toto je presne to pravé pre mňa! Milujem varenie a tento recept sa zdá byť perfektný. Týmto spôsobom môžem potešiť rodinu chutným jedlom bez veľkého úsilia.“

  10. "Radosť zo Života" píše:

    „Jednoduché ingrediencie robia tento recept veľmi lákavým! Veľmi si vážim takéto návody – presne viem, čo budem variť cez víkend. Rada skúšam nové jedlá!“