Recept: Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou. Dnes niečo trošičku zložitejšie.
Ingrediencie:
- 4 veľké zemiaky
- 4 kusy krkovičky
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej pažítky
Prekladané zemiaky s pečenými krkovičkami
Postup prípravy:
- Najprv predhrejte rúru na 200 °C.
- Zemiaky ošúpte a dôkladne umyte. Nakrájajte ich na tenké plátky, ale nekrájajte ich úplne cez.
- Krkovičky umyte a osušite. Osolte a okorenite ich z oboch strán.
- Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej a opekajte krkovičky, až kým nezískajú zlatú farbu. Potom ich odložte mimo panvicu.
- V menšej panvici zahrejte mlieko a pridajte pažítku. Panvicu umyte, lebo ju neskôr ešte využijete.
- Do veľkej pekáčovky uložte prvú vrstvu zemiakových plátkov. Posolte a okorenite. Pokvapkajte ich trochou mlieka, aby sa nevysušili.
- Na vrstvu zemiakov položte opečené krkovičky a zalejte zvyškami mlieka. Posolte a okorenite.
- Opakujte postup, až kým nevyužijete všetky zemiaky a krkovičky. Záver by mal byť zemiakový.
- Vložte pekáč do vyhriatej rúry a pečte 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a nebudú zlatisté.
- Podávajte ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či ryži.
Dobrú chuť!
2) Prekladané zemiaky s pečenou krkovičkou
Ingrediencie
Na prekladané zemiaky:
- 1 kg zemiakov
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g hrudkového syra (napr. eidam)
- 150 g slaniny (údenej alebo čerstvej)
- 1 stredne veľká cibuľa
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- Maslo na vymastenie pekáča
Na pečenú krkovičku:
- 800 g krkovičky (kus mäsa)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. rozmarín alebo tymián) na dochutenie (voliteľné)
- 1 lyžica mletej červenej papriky (voliteľné)
Postup
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky. Dajte ich do veľkej misy a jemne osolte.
- Nakrájajte cibuľu na drobno a slaninu na malé kocky. Na panvici na miernom ohni opražte slaninu, kým nebude chrumkavá. Pridajte cibuľu a opražte do sklovita.
-
Montáž prekladaných zemiakov:
- V predhriatej rúre na 180 °C vymastite pekáč maslom.
- Na dno pekáča položte vrstvu zemiakov, posypte ich opraženou slaninou a cibuľou, a pridajte niekoľko plátkov syra. Tento postup opakujte, až pokým neminiete všetky zemiaky.
- Na vrchol poslednej vrstvy zemiakov nalejte smotanu na varenie a posypte zvyšným syrom. Podľa chuti pridajte muškátový oriešok, soľ a korenie.
-
Pečenie zemiakov:
- Prekladané zemiaky pečte v rúre asi 45-60 minút, kým nie sú mäkké a zlatisté na povrchu.
-
Príprava krkovičky:
- Medzitým si pripravte krkovičku. Mäso umyte a osušte. Potrite ho olejom, soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Môžete pridať aj čerstvé bylinky a mletú papriku pre lepšiu chuť.
- Krkovičku vložte do pekáča a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1-1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky mäsa. Občas ju otočte a polievajte výpekom, aby zostala šťavnatá.
-
Servírovanie:
- Keď sú zemiaky hotové a krkovička je dokonale upečená, vyberte ich z rúry.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte ju spolu s prekladanými zemiakmi.
Dobrú chuť!