Ak máte záujem o recept na prípravu prírodného bravčového na modrákoch, tu je jednoduchý postup:
Prírodné bravčové na modrákoch, tak ako to pripravovala moja mama. A teraz to robí presne tak ako ona.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napr. plátky z bravčového)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňónov
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- olej na kuchynské použitie
Prírodné bravčové na modrákoch
Pracovný postup:
- Mäso dôkladne opláchnite a osušte s kuchynskou utierkou. Nakrájajte ho na tenké pásiky.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobné kocky.
- Očistené šampiňóny nakrájajte na plátky.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Pridajte nakrájané mäso a opékejte ho z oboch strán, kým sa nie pekne sfarbí na hnedo.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a varte ich spolu s mäsom, kým nezmäknú.
- Potom znížte teplotu a pridajte smotanu na varenie, aby sa vytvorila krémová omáčka. Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Dusíme ešte niekoľko minút, aby sa omáčka zahustila.
- Hotové jedlo je ideálne podávať s varenou ryžou, zemiakovým pyré alebo cestovinami.
Dúfam, že si tento recept obľúbite!
2) Prírodné bravčové na modrákoch
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad karé alebo plece)
- 200 g modrej (alebo svetlej) kapusty
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 150 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 100 ml bieleho vína (voľiteľné)
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky široké približne 1,5 cm. Osolíme, okoreníme a posypeme mletou rascou.
-
Smaženie mäsa: Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme plátky mäsa a z oboch strán opečieme dozlatista. Potom ich vyberieme a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sa smažilo mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažíme do zlatista, potom pridáme nakrájané zemiaky a modrú kapustu (môžeme ju nakrájať na prúžky alebo kúsky). Restujeme približne 5-7 minút.
-
Dusenie: K zelenine pridáme opečené bravčové mäso, zalejeme vývarom a bielym vínom, ak ho používame. Pridáme sušenú majoránku a všetko dobre premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť na miernom ohni asi 30 minút, kým nie sú zemiaky a kapusta jemne prevarené.
-
Podávanie: Po varení môžeme chutí doladiť soľou a korením. Podávame teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip: Prírodné bravčové na modrákoch sa skvele hodí s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete tiež pridať trošku kyslej smotany na ozdobenie.
Dobrú chuť!