Tu je recept na “Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou”:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na kocky
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 mrkva, nakrájaná na kocky
- 1 stonka zeleru, nakrájaná na kocky
- 200 g konzervovanej bielej fazule, opláchnutej
- 200 ml zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- olivový olej na varenie
Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou
Postup:
- Rozohrejte veľký hrniec alebo nízkouhlíkový hrniec na strednom ohni. Pridajte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezhnednú a nestanú sa priehľadné.
- Pridajte kocky bravčovej krkovičky do hrnca a opražte ich zo všetkých strán. Týmto postupom získate bohatú chuť.
- Keď je bravčové mäso opražené, pridajte mrkvu a zeler. Orestujte ich niekoľko minút, kým sa začnú zmäknúť.
- Primiešajte paradajkový pretlak, papriku a sušený tymián. Opekajte ešte minútu, aby sa uvoľnili chute.
- Zalejte červeným vínom a nechajte asi dve minúty povariť, aby sa alkohol odparil.
- Pridajte do hrnca zeleninový alebo hovädzí vývar a opláchnutú bielu fazuľu. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Znížte teplotu na minimum, zakryte hrniec a nechajte ragú variť asi 1,5 až 2 hodiny, alebo kým sa bravčové mäso zmäkne a chute sa prepoja.
- Ochutnajte a prípadne pridajte viac korenia podľa potreby.
- Podávajte ragú horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Chutí vynikajúco s hranolkami alebo dusenou ryžou.
Dobrú chuť k vášmu vydatnému “Ragú z bravčovej krkovičky s fazuľou”!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 plechovka bielej alebo červenej fazule (cca 400 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 paprika (ružová alebo červená)
- 400 g kockovej rajčinovej omáčky (alebo paradajkový pretlak)
- 1 ČL mletej papriky (sladkej alebo pikantnej)
- 1/2 ČL sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčovú krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na kocky o veľkosti približne 2-3 cm. Cibuľu, cesnak, mrkvu a papriku nakrájajte na malé kocky alebo prúžky.
-
Orestovanie mäsa: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájané kúsky krkovičky a orestujte ich do zlatohneda. Orestované mäso premiestnite na tanier.
-
Zelenina: Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte mrkvu a papriku, orestujte ich ešte niekoľko minút.
-
Pridanie mäsa: Vráťte orestované mäso do panvice so zeleninou. Pridajte mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
-
Príprava ragú: Pridajte rajčinovú omáčku a vodu alebo vývar. Dobre premiešajte a privedte k varu. Znížte teplotu, prikryte a varte približne 30 minút, občas premiešajte.
-
Fazuľa: Po 30 minútach varenia pridajte fazuľu (predtým ju prepláchnite pod tečúcou vodou, ak používate konzervovanú fazuľu). Nechajte povariť ďalších 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
-
Podávanie: Ragú podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ho podávať so zemiačkami, ryžou alebo chlebom.
Dobrú chuť!