Rajčinová polievka s bazalkovým pestom

Rajčinová polievka s bazalkovým pestom:

Ingrediencie:

Pre rajčinovú polievku:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 4 šálky zeleninového vývaru (môže byť aj z vývarovej kocky)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • 1 lyžička cukru (voliteľné, na zmiernenie kyslosti paradajok)

Pre bazalkový pesto:

  • 2 šálky čerstvého bazalku, dobre opláchnutého a osušeného
  • 1/2 šálky strúhaného parmazánu
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov (môžete nahradiť inými orechmi)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti

 

Rajčinová polievka s bazalkovým pestom

Postup:

Pre rajčinovú polievku:

  1. Z kôr paradajok urobte kríže na vrchu a namočte ich na krátku do horúcej vody. Potom ich preložte do studenej vody a odstráňte ich šupku. Následne paradajky nakrájajte na kúsky.
  2. Na hrnci si zohrejte olivový olej a orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
  3. Pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a prípadne cukor na zmiernenie kyslosti. Dochutte soľou a čiernym korením.
  4. Nechajte všetko variť asi 20-25 minút, kým paradajky nezmäknú a získate zeleninovú polievku.
  5. Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra rozmixujte polievku na hladkú konzistenciu.

Pre bazalkový pesto:

  1. V mixéri alebo mixovacom tyči mixujte čerstvý bazalkový list, parmazán, olivový olej, vlašské orechy a cesnak, kým získate hladkú pastu.
  2. Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.

Servírovanie: Podávajte rajčinovú polievku do misky a na vrch kanec pesto bazalky. Môžete doplniť čerstvým čiernym korením a ďalším strúhaným parmazánom podľa chuti.

Táto rajčinová polievka s bazalkovým pestom je ideálna na letné dni a prináša kombináciu sviežich chutí paradajok a aromatickej bazalky.

 

 

Rajčinová polievka s bazalkovým pestom

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok, nasekaných
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 4-5 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • Čerstvý bazalkový pesto (môžeš použiť hotový alebo pripraviť vlastný)
  • Čerstvý bazalkový list na ozdobu

Postup:

  1. Na hrnci si zohrej olej a orestuj nasekanú cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké a sklovité.
  2. Pridaj nasekané paradajky a dus ich krátko, kým sa zjemnia a začnú sa rozpadávať.
  3. Pridaj zeleninový vývar, soľ a čierne korenie. Nechaj všetko zovrieť.
  4. Zníž teplotu a nechaj polievku povarit, kým paradajky nie sú úplne mäkké, zvyčajne 15-20 minút.
  5. Pomocou mixéra (tyčového mixéra alebo bežného mixéra) premixuj polievku, kým nezískate hladkú konzistenciu.
  6. Počas servírovania dolej do každej misy polievky lyžicu bazalkového pesta a môžeš ozdobiť čerstvým bazalkovým listom.

Táto rajčinová polievka s bazalkovým pestom je osviežujúca a chutná voľba, ideálna pre letné dni. Bazalkový pesto pridáva unikátnu arómu a chuť do polievky. Podávaj s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *