Rajčinová polievka s bazalkovým pestom:
Ingrediencie:
Pre rajčinovú polievku:
- 1 kg zrelých paradajok
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 lyžice olivového oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru (môže byť aj z vývarovej kocky)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 lyžička cukru (voliteľné, na zmiernenie kyslosti paradajok)
Pre bazalkový pesto:
- 2 šálky čerstvého bazalku, dobre opláchnutého a osušeného
- 1/2 šálky strúhaného parmazánu
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky nasekaných vlašských orechov (môžete nahradiť inými orechmi)
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
Rajčinová polievka s bazalkovým pestom
Postup:
Pre rajčinovú polievku:
- Z kôr paradajok urobte kríže na vrchu a namočte ich na krátku do horúcej vody. Potom ich preložte do studenej vody a odstráňte ich šupku. Následne paradajky nakrájajte na kúsky.
- Na hrnci si zohrejte olivový olej a orestujte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a prípadne cukor na zmiernenie kyslosti. Dochutte soľou a čiernym korením.
- Nechajte všetko variť asi 20-25 minút, kým paradajky nezmäknú a získate zeleninovú polievku.
- Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra rozmixujte polievku na hladkú konzistenciu.
Pre bazalkový pesto:
- V mixéri alebo mixovacom tyči mixujte čerstvý bazalkový list, parmazán, olivový olej, vlašské orechy a cesnak, kým získate hladkú pastu.
- Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Servírovanie: Podávajte rajčinovú polievku do misky a na vrch kanec pesto bazalky. Môžete doplniť čerstvým čiernym korením a ďalším strúhaným parmazánom podľa chuti.
Táto rajčinová polievka s bazalkovým pestom je ideálna na letné dni a prináša kombináciu sviežich chutí paradajok a aromatickej bazalky.
Rajčinová polievka s bazalkovým pestom
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok, nasekaných
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4-5 šálky zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- Čerstvý bazalkový pesto (môžeš použiť hotový alebo pripraviť vlastný)
- Čerstvý bazalkový list na ozdobu
Postup:
- Na hrnci si zohrej olej a orestuj nasekanú cibuľu a cesnak, kým nie sú mäkké a sklovité.
- Pridaj nasekané paradajky a dus ich krátko, kým sa zjemnia a začnú sa rozpadávať.
- Pridaj zeleninový vývar, soľ a čierne korenie. Nechaj všetko zovrieť.
- Zníž teplotu a nechaj polievku povarit, kým paradajky nie sú úplne mäkké, zvyčajne 15-20 minút.
- Pomocou mixéra (tyčového mixéra alebo bežného mixéra) premixuj polievku, kým nezískate hladkú konzistenciu.
- Počas servírovania dolej do každej misy polievky lyžicu bazalkového pesta a môžeš ozdobiť čerstvým bazalkovým listom.
Táto rajčinová polievka s bazalkovým pestom je osviežujúca a chutná voľba, ideálna pre letné dni. Bazalkový pesto pridáva unikátnu arómu a chuť do polievky. Podávaj s čerstvým chlebom alebo krutónmi. Dobrú chuť!