Rakúske trhané lievance (Kaiserschmarrn)

Rakúske trhané lievance, známe aj ako Kaiserschmarrn, predstavujú tradičné jedlo z Rakúska, obľúbené nielen v tejto krajine, ale aj v okolitých štátoch, ako sú Nemecko a Česko. Tieto lahodné dezerty sa pripravujú z nadýchanej zmesi, ktorá sa následne roztrhne na kúsky a opečie na panvici s maslom.

Ak sa chystáte vyskúšať rakúske trhané lievance vo svojich domácich podmienkach, tento jednoduchý recept vám to uľahčí:

Čo potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 250 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • štipku soli
  • maslo na opekanie
  • práškový cukor na posypanie

Rakúske trhané lievance (Kaiserschmarrn)

Postup prípravy:

  1. Oddelte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte so štipkou soli, až kým nevznikne tuhá pena.
  2. Do žĺtkov pridajte cukor a dobre vymiešajte, po čom vmiešajte mlieko a postupne pridávajte múku, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  3. Opatrne primiešajte vyšľahané bielka do pripravenej zmesi.
  4. Na panvici rozpustite maslo a nalejte cesto. Opekajte na strednom ohni, až kým spodná strana nie je zlatohnedá.
  5. Následne cesto roztrhnite nožom alebo špachtľou na menšie časti a opekajte aj z druhej strany, až kým nezíska zlatistú farbu.
  6. Servírujte posypané práškovým cukrom, spolu so šľahačkou, kompótom alebo ovocím, podľa chuti.

Tešte sa na tieto chutné rakúske trhané lievance, ktoré sa skvele hodia na vydatné raňajky alebo ako sladká dobrota!

 

Rakúske trhané lievance - 2

2) Rakúske trhané lievance

Kaiserschmarrn, známe aj ako rakúske trhané lievance, sú obľúbeným dezertom, ktorý vás určite očarí. Tento lahodný recept sa dá jednoducho pripraviť aj doma a určite poteší vašu rodinu i návštevy. Poďme sa pozrieť na jednotlivé kroky!

Plnená paprika bez vajec

Plnená paprika bez vajec

Čítať viac »

Ingrediencie potrebné na prípravu.
Na výrobu rakúskych trhaných lievancov budete potrebovať:

  • 4 veľké vajíčka
  • 125 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 80 g masla
  • štipku soli
  • 10 g vanilkového cukru
  • rozinky (voliteľné)
  • práškový cukor na posypanie

Príprava

Najprv si pripravte cesto. V miske zmiešajte vajcia, múku, mlieko, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte až do spojenia zložených ingrediencií a nechajte chvíľu odpočinúť.

Zatiaľ na panvici roztopte polovicu masla a následne pridajte cesto. Pečte na strednom plameni približne 3 minúty z každej strany, alebo pokým získa zlatohnedú farbu.

Keď je cesto hotové, roztrhnite ho na menšie kusy pomocou vidlice. Pridajte zvyšné maslo a, ak chcete, aj rozinky. Nechajte trhané lievance karamelizovať na panvici ešte asi 2-3 minúty, až budú pekne zlaté a chrumkavé.

Servírujte ich teplé, posypané práškovým cukrom. Rakúske trhané lievance (Kaiserschmarrn) môžu byť skvelé aj s ovocným kompótom alebo jablkami pre výnimočnú chuť. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na rakúske trhané lievance vyzerá naozaj skvele! Nikdy som ich neskúšal, ale určite to vyskúšam. Hlavne sa teším na tú sladkú posýpku z práškového cukru. Určite poteším svoju rodinu!

  2. Svetlonos píše:

    Wow, rakúske trhané lievance sú mojou obľúbenou pochúťkou! Veľmi sa mi páči, že je recept jednoduchý a rýchly. Hneď ich skúsim pripraviť na víkend. Verím, že budú chutné a rodina bude nadšená!

  3. MilaKocica píše:

    Tento recept je úplne úžasný! Už dlho som rozmýšľala o tom, ako pripraviť trhané lievance a teraz mám presný návod. Teším sa na varenie s deťmi a na tú lahodnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. KreativnyChef píše:

    Rakúske trhané lievance ma vždy fascinovali! Ďakujem za tento jednoduchý recept, určite ho vyskúšam. Mám rád, keď sa môžem podeliť s priateľmi o niečo chutné a unikátne. Určite to bude hit!

  5. Radoslavik píše:

    Tento článok ma nadchol! Rakúske trhané lievance vyzerajú tak lákavo a chutne. Myslím si, že sú perfektné na raňajky aj ako dezert po večeri. Určite si ich pripravím čoskoro.

  6. SrdceVarenia píše:

    Milujem sladké jedlá a rakúske trhané lievance sú jedným z mojich favoritov! Tento recept je presne to, čo potrebujem pre víkendový brunch s rodinou. Teším sa na to, ako sa budeme všetci spoločne deliť o tieto dobroty!

  7. CukrikoveSny píše:

    ‚Kaiserschmarrn‘ znie tak dobre! Dnes večer plánujem urobiť tieto lievance pre svojich priateľov a verím, že im veľmi chutili. Ďakujem za inšpiráciu a určite dám vedieť, aké boli skvelé!

  8. _ZelenyJablko_ píše:

    ‚Rakúske trhané lievance‘ sú super nápad! Už dlho som nemala nič sladké doma a tento recept je veľmi lákavý. Neviem sa dočkať tej chuti s práškovým cukrom, určite to bude perfektné!

  9. _LolaMola_ píše:

    ‚Kaiserschmarrn‘ je skvelý spôsob ako potešiť rodinu! Milujem variť novinky a tento recept vyzerá jednoducho fantasticky. Všetci budeme spokojní s touto dobrotou plnou chuti.

  10. _Oslik_90_ píše:

    ‚Rakúske trhané lievance‘ ma inšpirovali k tomu, aby som v kuchyni skúšal niečo nové! Tento článok má jasný postup a myslím si, že ho zvládnem aj ja s troškou šikovnosti.