Rakúske trhané lievance, známe aj ako Kaiserschmarrn, predstavujú tradičné jedlo z Rakúska, obľúbené nielen v tejto krajine, ale aj v okolitých štátoch, ako sú Nemecko a Česko. Tieto lahodné dezerty sa pripravujú z nadýchanej zmesi, ktorá sa následne roztrhne na kúsky a opečie na panvici s maslom.
Ak sa chystáte vyskúšať rakúske trhané lievance vo svojich domácich podmienkach, tento jednoduchý recept vám to uľahčí:
Čo potrebujete:
- 4 vajíčka
- 250 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice cukru
- štipku soli
- maslo na opekanie
- práškový cukor na posypanie
Rakúske trhané lievance (Kaiserschmarrn)
Postup prípravy:
- Oddelte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte so štipkou soli, až kým nevznikne tuhá pena.
- Do žĺtkov pridajte cukor a dobre vymiešajte, po čom vmiešajte mlieko a postupne pridávajte múku, kým sa nevytvorí hladké cesto.
- Opatrne primiešajte vyšľahané bielka do pripravenej zmesi.
- Na panvici rozpustite maslo a nalejte cesto. Opekajte na strednom ohni, až kým spodná strana nie je zlatohnedá.
- Následne cesto roztrhnite nožom alebo špachtľou na menšie časti a opekajte aj z druhej strany, až kým nezíska zlatistú farbu.
- Servírujte posypané práškovým cukrom, spolu so šľahačkou, kompótom alebo ovocím, podľa chuti.
Tešte sa na tieto chutné rakúske trhané lievance, ktoré sa skvele hodia na vydatné raňajky alebo ako sladká dobrota!
2) Rakúske trhané lievance
Kaiserschmarrn, známe aj ako rakúske trhané lievance, sú obľúbeným dezertom, ktorý vás určite očarí. Tento lahodný recept sa dá jednoducho pripraviť aj doma a určite poteší vašu rodinu i návštevy. Poďme sa pozrieť na jednotlivé kroky!
Ingrediencie potrebné na prípravu.
Na výrobu rakúskych trhaných lievancov budete potrebovať:
- 4 veľké vajíčka
- 125 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 50 g cukru
- 80 g masla
- štipku soli
- 10 g vanilkového cukru
- rozinky (voliteľné)
- práškový cukor na posypanie
Príprava
Najprv si pripravte cesto. V miske zmiešajte vajcia, múku, mlieko, cukor a soľ. Dôkladne premiešajte až do spojenia zložených ingrediencií a nechajte chvíľu odpočinúť.
Zatiaľ na panvici roztopte polovicu masla a následne pridajte cesto. Pečte na strednom plameni približne 3 minúty z každej strany, alebo pokým získa zlatohnedú farbu.
Keď je cesto hotové, roztrhnite ho na menšie kusy pomocou vidlice. Pridajte zvyšné maslo a, ak chcete, aj rozinky. Nechajte trhané lievance karamelizovať na panvici ešte asi 2-3 minúty, až budú pekne zlaté a chrumkavé.
Servírujte ich teplé, posypané práškovým cukrom. Rakúske trhané lievance (Kaiserschmarrn) môžu byť skvelé aj s ovocným kompótom alebo jablkami pre výnimočnú chuť. Dobrú chuť!