Recept na koláč z rebarbory s posýpkou ako od mojej matky.
Potrebné ingrediencie:
- 250 g bielej múky
- 150 g masla (pri izbovej teplote)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 500 g rebarborového kompótu
- 50 g strúhanej makovej zmesi
- 50 g strúhaného tvarohu
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Koláč z rebarbory s posýpkou
Postup prípravy:
- V rozsiahlom miešacom nádobe spojte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a vajce. Postupne zapracovávajte maslo až do vytvorenia cesta.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Jednu časť zabaľte a umiestnite do chladničky na 30 minút.
- Medzitým zmiešajte rebarborový kompót, citrónovú šťavu, strúhaný tvaroh a makové semienka.
- V prvom kroku predohrejte rúru na 180 stupňov.
- Formu na pečenie vymažte a vysypte múkou. Z chladničky vyberte druhú polovicu cesta a rozváľajte ho na veľkosť formy.
- Rozválené cesto preložte do formy a pečte ho v predhriatej rúre asi 10 minút, kým nezačne jemne zlátnuť.
- Vyberte plech z rúry a na cesto naneste zmes rebarborového kompótu.
- Z chladničky vyberte druhú časť cesta a nastrúhajte ju na vrch rebarborovej zmesi.
- Koláč pečte asi 30-35 minút, alebo pokiaľ posýpka nezíska zlatohnedú farbu.
- Ponechajte koláč vychladnúť pred podávaním a následne si vychutnajte túto lahodnú rebarborovú pochúťku s posýpkou!
Prajem dobrú chuť!
2) Rebarborový koláč s posýpkou
Koláč z rebarbory s posýpkou je vynikajúca pochúťka, ideálna na jarné a letné obdobie. Tento recept je nielen chutný, ale aj skutočne nenáročný na prípravu. Pozrime sa na jeho ingrediencie a postup.
Na prípravu koláča z rebarbory si pripravte:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie prášku do pečiva
- 500 g rebarbory
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- Na posýpku: 100 g múky, 50 g masla, 50 g cukru, štipka škorice
Návod na prípravu koláča z rebarbory
1. Na začiatku predhrejte elektrickú rúru na 180 °C. Dno aj boky formy na pečenie vymastite maslom a posypte múkou.
2. V jednej miske si vyšľahajte maslo s cukrom. Postupne pridávajte vajcia a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
3. Následne do zmesi zapracujte múku a prášok do pečiva. Všetky suroviny poriadne spojte, až vznikne hladké cesto.
4. Rebarboru umyte a pokrájajte na malé kúsky. Tieto kúsky primiešajte do pripraveného cesta a jemne zamiešajte.
5. Cesto vylejte do pripravenej formy a vytvorte posýpku z múky, masla, cukru a škorice, ktorú rovnomerne nasypte na vrch. Pečte v rúre približne 40-45 minút.
6. Po upečení nechajte koláč vychladnúť, nakrájajte a podávajte. Tento koláč z rebarbory s posýpkou je skutočne nádherným dezertom, ktorý si získa každého.
Tento recept na rebarborový koláč s posýpkou je úžasný! Moja mama vždy robila niečo podobné, ale nikdy som sa neodvážil vyskúšať to sám. Dnes som mal čas a rozhodol som sa, že to skúsim. Musím povedať, že to bolo veľmi jednoduché a výsledok bol fantastický! Koláč je krásne voňavý a chutí presne ako od mojej maminky. Rebarbora dodáva koláču takú osviežujúcu chuť a posýpka je skvelým doplnkom. Určite to odporúčam každému, kto má rád sladkosti a chce si pripraviť niečo doma. Ďakujem za tento recept, určite ho využijem aj na rodinnej oslave! Môj najlepší priateľ už chce ochutnať kúsok, keď ho nabudúce upečiem. Rád by som vyskúšal aj iné variácie s ovocím, možno s jablkami alebo marhuľami. Myslím si, že tento recept má veľký potenciál na experimentovanie! Ešte raz ďakujem za zdieľanie a prajem všetkým dobrú chuť!
Môj obľúbený dezert! Tento rebarborový koláč je skutočne delikátna pochúťka! Včera som ho pripravila podľa vášho receptu a všetci boli nadšení. Rebarbora dodáva koláču jedinečný šmrnc a posýpka je taká chrumkavá. Pridala som aj trochu škorice do posýpky pre extra chuť a bola to výborná voľba! Veľa ľudí sa ma pýtalo na recept, takže som vás odporučila všetkým mojim priateľom na sociálnych sieťach. Určite ho pripravím znova pri najbližšej príležitosti, možno aj s nejakým ovocím navyše – čo tak čerešne? Už sa teším na ďalšie experimenty v kuchyni!