Recept na domáce rožky

 

Určite každý z nás obľubuje domáce recepty a ten úžasný pocit, že niečo dokážeme vyrobiť vlastnými rukami. Dokonca možno lepšie ako z predajne či reštaurácie.

Dnes som pre Vás zostavila recept na domáce rožky. Pripravovala ich presne tak, ako moja mamka s babičkou.

Recept na domáce rožky

Pokým dbáte na svoju postavu, nezabudnite sledovať aj nasledujúce informácie:

  • Kalórie v grahamovom rožku
  • Kalórie v rožku – kcal

Prajem Vám dobrú chuť a teším sa, že sa pri našich receptoch opäť stretneme.

Domáce mäkkučké rožky - Var a peč s Martinkou ( ako upiecť rožky )

Recept na domácich rožkov.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 75 g masla
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 7 g sušeného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. V miske si zmiešajte múku, cukor a soľ.
  2. V teplom vodnom kúpeli rozpusťte maslo a pridajte ho k múke. Dobre premiešajte.
  3. Rozpustite droždie v teplom mlieku a nechajte ho kysnúť 10 minút.
  4. Pridajte vajce a kysnuté droždie do múky. Zmiešajte všetko dokopy.
  5. Uhnite hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť v teplej miestnosti asi jednu hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte na menšie časti.
  7. Z každého kusu vytvarujte malú guličku a uložte na plech s papierom na pečenie.
  8. Plech s rožkami nechajte ešte chvíľu kysnúť.
  9. Predtým si predhrejte rúru na 180 °C.
  10. Keď rožky vykysnú, vložte ich do rúry a pečte približne 12-15 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
  11. Po upečení nechajte rožky vychladnúť a sú pripravené na podávanie.

Dobrú chuť!

 

Recept na domáce rožky - 2

Cuketové fašírky s mletým mäsom

Cuketové fašírky s mletým mäsom

Čítať viac »

2) Recept na domáce rožky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (rozkové alebo rastlinné)
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 vajce (na potretie)
  • 100 g šunky alebo syra (podľa chuti, nie je nutné)
  • Semienka na posypanie (sezamové, mak alebo slnečnicové – voliteľné)

Postup:

  1. Prípravakvásku (ak používaš čerstvé droždie):

    • Do teplého mlieka vmiešaj cukor a droždie, nechaj odstáť približne 10 minút, kým nezačne vytvárať penu.
  2. Kombinácia zložiek:

    • Do rozsiahlej misy preosej múku a pridaj soľ. V múke vytvor jamku a vlož rozpustené maslo, prekvapkané droždie (ak si použil sušené droždie, pridaj ho priamo do múky) a teplé mlieko.
    • Rukami alebo lyžicou začni zamiešať, kým nevznikne súvislé cesto.
  3. Hnetenie cesta:

    • Cesto presuň na pomúčenú pracovnú plochu a hni ho aspoň 8-10 minút, až kým nebude jemné a elastické.
    • Cesto vlož do pomúčenej misky, zakry ho utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo pokiaľ sa jeho objem nezväčší dvakrát.
  4. Tvarovanie rožkov:

    • Po vykysnutí cesto znovu prehnedz a rozvaľkaj na kruh s hrúbkou zhruba 0,5 cm. Rozdeľ kruh na 8-12 trojuholníkov (podľa toho, aké veľké rožky túžiš mať).
    • Na široký koniec trojuholníka môžeš pridať kúsok šunky alebo syra, ak chceš. Potom začni rolovať od základne k vrcholu, až kým nevytvoríš rožok.
  5. Druhé kysnutie:

    • Rožky usporiadaj na plech pokrytý papierom na pečenie, nechaj medzi nimi dostatočný priestor. Zakry ich utierkou a nechaj kysnúť ďalších 30 minút.
  6. Pečenie:

    • Rúru predhrej na 180 °C.
    • Pred tým, než ich upečieš, potri rožky rozšľahaným vajcom a ak máš záujem, posyp semenami.
    • Peč 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
  7. Podávanie:

    • Po upečení nechaj rožky vychladnúť na mriežke. Môžu sa podávať teplé alebo studené, ako lahodné desiatové pečivo.

Prajem ti dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na rožky vyzerá skvele! Už sa neviem dočkať, kedy si ich pripravím. Určite budú chutiť lepšie ako tie z obchodu. Vďaka za zdieľanie a prajem veľa šťastia pri pečení!

  2. SlnečnéRáno píše:

    Wow, domáce rožky? To znie úžasne! Mám rád, keď môžem piecť s rodinou. Určite vyskúšame tento recept cez víkend. Vďaka za inšpiráciu, teším sa na výsledok!

  3. ZelenýJabĺčko píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Vždy som chcela robiť vlastné rožky a teraz mám jasný návod. Teším sa na to, aké budú chutné! Dajte vedieť, ako sa vám podarili!

  4. KreatívnyMichał píše:

    Nádherný recept! Domáce rožky sú najlepšie a určite ich skúsim podľa vášho návodu. Mám rád pečenie a s týmito ingredienciami to bude jednoduché a chutné. Ďakujem za tipy!

  5. PohodovýPetrík píše:

    Skvelý nápad na víkendové pečenie! Milujem vôňu čerstvo upečených rožkov v dome. Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a ja som na to pripravený. Držte palce, aby mi to vyšlo!

  6. VeselýFero píše:

    Určite vyskúšam tento recept! Milujem domáce pečivo a toto vyzerá fantasticky. Rád sa podelím o výsledok s ostatnými priateľmi. Ďakujem za inšpiráciu na chutné raňajky!

  7. JasnáHviezda píše:

    !Super! Rada pečiem doma so svojou rodinou a tento recept nás oslovil najviac. Dúfam, že sa nám podarí spraviť tak krásne rožky ako na obrázku.

  8. _Bublinka_ píše:

    !Tak toto je presne ono! Rada objavujem nové recepty a tento ma zaujal hneď na prvý pohľad. Už teraz cítim tú vôňu čerstvého pečiva – nemôžem sa dočkať!

  9. $Pasta$Kral píše:

    !Toto je fantastické! Domáce rožky sú určite lahôdkou pre každého milovníka dobrého jedla. Vďaka za kvalitný návod – určite ho využijem vo svojej kuchyni.

  10. #Srdiečko# píše:

    !Mám veľkú radosť z tohoto receptu! Konečne si môžem upiecť niečo zdravé a chutné doma. Už len zbierať ingrediencie a môžeme ísť na to – teším sa!