Určite každý z nás obľubuje domáce recepty a ten úžasný pocit, že niečo dokážeme vyrobiť vlastnými rukami. Dokonca možno lepšie ako z predajne či reštaurácie.
Dnes som pre Vás zostavila recept na domáce rožky. Pripravovala ich presne tak, ako moja mamka s babičkou.
Recept na domáce rožky
Pokým dbáte na svoju postavu, nezabudnite sledovať aj nasledujúce informácie:
- Kalórie v grahamovom rožku
- Kalórie v rožku – kcal
Prajem Vám dobrú chuť a teším sa, že sa pri našich receptoch opäť stretneme.
Recept na domácich rožkov.
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 75 g masla
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 7 g sušeného droždia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- V miske si zmiešajte múku, cukor a soľ.
- V teplom vodnom kúpeli rozpusťte maslo a pridajte ho k múke. Dobre premiešajte.
- Rozpustite droždie v teplom mlieku a nechajte ho kysnúť 10 minút.
- Pridajte vajce a kysnuté droždie do múky. Zmiešajte všetko dokopy.
- Uhnite hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť v teplej miestnosti asi jednu hodinu.
- Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte na menšie časti.
- Z každého kusu vytvarujte malú guličku a uložte na plech s papierom na pečenie.
- Plech s rožkami nechajte ešte chvíľu kysnúť.
- Predtým si predhrejte rúru na 180 °C.
- Keď rožky vykysnú, vložte ich do rúry a pečte približne 12-15 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Po upečení nechajte rožky vychladnúť a sú pripravené na podávanie.
Dobrú chuť!
2) Recept na domáce rožky
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla (rozkové alebo rastlinné)
- 1 balenie sušeného droždia (7 g) alebo 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 1 vajce (na potretie)
- 100 g šunky alebo syra (podľa chuti, nie je nutné)
- Semienka na posypanie (sezamové, mak alebo slnečnicové – voliteľné)
Postup:
-
Prípravakvásku (ak používaš čerstvé droždie):
- Do teplého mlieka vmiešaj cukor a droždie, nechaj odstáť približne 10 minút, kým nezačne vytvárať penu.
-
Kombinácia zložiek:
- Do rozsiahlej misy preosej múku a pridaj soľ. V múke vytvor jamku a vlož rozpustené maslo, prekvapkané droždie (ak si použil sušené droždie, pridaj ho priamo do múky) a teplé mlieko.
- Rukami alebo lyžicou začni zamiešať, kým nevznikne súvislé cesto.
-
Hnetenie cesta:
- Cesto presuň na pomúčenú pracovnú plochu a hni ho aspoň 8-10 minút, až kým nebude jemné a elastické.
- Cesto vlož do pomúčenej misky, zakry ho utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo pokiaľ sa jeho objem nezväčší dvakrát.
-
Tvarovanie rožkov:
- Po vykysnutí cesto znovu prehnedz a rozvaľkaj na kruh s hrúbkou zhruba 0,5 cm. Rozdeľ kruh na 8-12 trojuholníkov (podľa toho, aké veľké rožky túžiš mať).
- Na široký koniec trojuholníka môžeš pridať kúsok šunky alebo syra, ak chceš. Potom začni rolovať od základne k vrcholu, až kým nevytvoríš rožok.
-
Druhé kysnutie:
- Rožky usporiadaj na plech pokrytý papierom na pečenie, nechaj medzi nimi dostatočný priestor. Zakry ich utierkou a nechaj kysnúť ďalších 30 minút.
-
Pečenie:
- Rúru predhrej na 180 °C.
- Pred tým, než ich upečieš, potri rožky rozšľahaným vajcom a ak máš záujem, posyp semenami.
- Peč 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Po upečení nechaj rožky vychladnúť na mriežke. Môžu sa podávať teplé alebo studené, ako lahodné desiatové pečivo.
Prajem ti dobrú chuť!