Dobre už vieme, že sa jedná o starúsocialistickú klasiku, ktorá nikdy nevymrie.
Chlieb s maslom medom a mrkvou recept
Ingrediencie:
- 500g múka
- 7g instantné droždie
- 1 lyžička soľ
- 1 polievková lyžica med
- 1 polievková lyžica maslo, zmäknuté
- 300ml vlažná voda
- 1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, droždie a soľ.
- Vytvorte v strede jamku a pridajte med, zmäknuté maslo a vlažnú vodu.
- Dobre premiešajte, až kým sa vytvorí cesto.
- Presuňte cesto na dobre pomúčený povrch a cesto vypracujte asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné.
- Dajte cesto do čistej misky, zakryte ho vlhkou utierkou a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
- Predhrejte rúru na 200°C (400°F).
- Keď cesto vykyne, prepichnite ho a rovnomerne do cesta zapracujte nastrúhanú mrkvu.
- Tvarujte cesto do bochníka a preneste ho do vymastenej alebo vystlanou papierom na pečenie plechu.
- Opäť zakryte cesto vlhkou utierkou a nechajte ho ešte 30 minút vykysnúť.
- Pečte chlieb v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým nezhnedne a nezaznie dutinato, keď naň poklepete zospodu.
- Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.
Dobrú chuť pri pochutnávaní na domácom chlebe s maslom, medom a mrkvou!