Rizoto z hlivy ustricovej ako žiadný iný. Tento recept ma vážne bavil.
Ingrediencie:
- 250 g ryže (ideálne arborio alebo iná krémová ryža)
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml bieleho vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Najprv si pripravte všetky suroviny. Hlivu ústricovú opláchnite a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
- Smaženie cibule a cesnaku: Na hlbokej panvici alebo v hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Potom pridajte nasekaný cesnak a krátko smažte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Pridanie hlivy: Do panvice pridajte nakrájanú hlivu ústricovú. Smažte ju asi 5-7 minút, kým sa nezlatne a neodparí sa nadbytočná voda.
- Pridanie ryže: Do panvice pridajte ryžu a miešajte ju s hlivou, cibuľou a cesnakom. Smažte asi 1-2 minúty, kým sa ryža neusadi na panvici a nezačne jemne sklovitieť.
- Víno: Zalejte ryžu bielym vínom a varte, kým sa takmer úplne neodparí. Občas premiešajte, aby sa ryža neprilepila.
- Zeleninový vývar: Postupne pridávajte zeleninový vývar, vždy po pol šálke a miešajte, kým sa vývar neabsorbuje. Tento proces trvá približne 18-20 minút a ryža by mala byť na konci krémová a al dente.
- Dokončenie: Akonáhle je ryža hotová, pridajte nastrúhaný parmezán. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávanie: Rizoto podávajte horúce, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj ďalší nastrúhaný parmezán navrch.
2) Rizoto z hlivy ústricovej
Ingrediencie:
- 200 g arborio ryže
- 400 g hlivy ústricovej
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 120 ml suchého bieleho vína
- 800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (domáceho, ak je to možné)
- 50 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 75 g syra gorgonzola (podľa chuti)
- Soľ, čierne a biele korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo tymián na ozdobu
Postup:
- Príprava surovín: Hlivu ústricovú prepláchnite a nakrájajte na plátky alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
- Smaženie surovín: Na stredne veľkej panvici zohrejte olivový olej a jednu lyžicu masla. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita.
- Pridajte cesnak: Po 2-3 minútach pridajte nakrájaný cesnak a za občasného miešania smažte ďalšiu minútu, aby sa uvoľnila aróma.
- Hlivy ústricové: Pridajte hlivu ústricovú a smažte, kým sa voda z húb neodparí a zhnednú.
- Pridanie ryže: Ryžu pridajte do panvice a miešajte, aby sa spojila so zeleninou. Smažte ju 2-3 minúty, kým začne mierne sklovitieť.
- Víno: Pridajte biele víno a miešajte, kým sa nenasiakne. Tento krok dodá rizotu bohatú chuť.
- Pripravte vývar: Na inej panvici alebo v nakrúcajúcom hrnci zohrejte zeleninový alebo kurací vývar. Keď je varič horúci, začnite postupne pridávať k ryži.
- Postupné pridávanie vývaru: Pridávajte vývar po menších dávkach (približne 100 ml) a stále premiešavajte, kým sa tekutina neabsorbuje.
- Krmivo a dochucovanie: Po 18-20 minútach, keď je ryža uvarená al dente, pridajte zvyšok masla a gorgonzolu. Miešajte, kým sa syr nerozpustí a nevytvorí krémovú textúru.
- Ozdobenie a podávanie: Rizoto podávajte horúce, a ozdobte čerstvou bazalku alebo tymiánom.
3) Rizoto z hlivy ústricovej
Ingrediencie:
- 250 g ryže pre rizoto (napr. arborio)
- 300 g hlivy ústricovej
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 ml bieleho vína
- 650 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 g masla
- 50 g parmezánu
- Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Nezabudnite umyť a nakrájať hlivu ústricovú na hrubé kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- Pálenie cibule: Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju opražte do zlata.
- Pridanie cesnaku: Keď cibuľa začne hnednúť, pridajte cesnak a smažte, kým sa nevytvorí aróma.
- Smaženie hlivy: Po 2-3 minútach pridajte hlivy ústricové. Pokračujte v smažení, kým sa voda z húb neodparí a hliva sa pekne zhnedne.
- Ryža: Pridajte ryžu a miešajte, aby sa každé zrnko obalilo v oleji a arómach. Po niekoľkých minútach, keď ryža začne zasychať, nalejte biele víno.
- Vývar: Po tom, čo sa víno takmer úplne odparí, začnite pridávať zeleninový vývar po malých dávkach, pričom stále miešajte.
- Varíte do hotovosti: Počas varenia sa uistite, že ryža ostáva al dente. Celkový čas varenia by mal byť približne 18-20 minút.
- Krmivo: Po uvarení rizota pridajte maslo a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešajte, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu.
- Dochucovanie: Rizoto ochutnajte a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom podľa chuti.
- Podávanie: Rizoto podávajte horúce, s čerstvými bylinkami na ozdobenie. Môžete pridať aj ďalší parmezán navrch.
Týmto spôsobom ste získali tri rôzne recepty na rizoto z hlivy ústricovej. Každý z receptov sa líši určitými prísadami a spôsobom prípravy, ale všetky sú chutné a výživné. Dobrú chuť!
Tento článok je naozaj skvelý! Je úžasné vidieť, ako sa téma rozvíja a ako ju autor podáva. Mám rád, keď sú informácie podané jednoducho a zrozumiteľne. Určite sa k tomu vrátim znova! Veľká vďaka za takúto prácu!
Čítal som tento článok a musím povedať, že bol veľmi zaujímavý. Obsahoval veľa nových informácií, ktoré som nevedel. Rád sa dozvedám nové veci a tento príspevok ma naozaj zaujal. Dúfam, že pribudnú ďalšie podobné články!