rizoto z hlivy ustricovej

Rizoto z hlivy ustricovej bez konkurencie. Tento recept ma skutočne nadchol.

Ingrediencie:

  • 250 g ryže (ideálne arborio alebo iný typ krémovej ryže)
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmezánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava surovín: Najskôr si nachystajte všetky potrebné ingrediencie. Hlivu ustricovú dôkladne opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a cesnak posekajte na jemno.
  2. Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte, až kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko ho opražte, aby sa jeho aróma uvoľnila.
  3. Pridanie hlivy: Do panvice vložte nakrájanú hlivu ustricovú. Smažte ju približne 5-7 minút, až kým nezíska zlatistú farbu a neodparí sa prebytočná voda.
  4. Pridanie ryže: K hlive pridajte ryžu a dôkladne ju premiešajte s cibuľou, cesnakom a hlivou. Smažte cca 1-2 minúty, až kým sa ryža neusadí na panvici a nezačne jemne priesvitnieť.
  5. Víno: Zalejte ryžu bielym vínom a varte, kým sa takmer úplne neodparí. Občas premiešajte, aby sa ryža neprilepila.
  6. Zeleninový vývar: Postupne pridávajte zeleninový vývar po pol šálke a stále miešajte, kým sa tekutina neabsorbuje. Tento proces zvyčajne trvá 18-20 minút a ryža by mala na konci byť krémová a al dente.
  7. Dokončenie: Keď je ryža hotová, vmiešajte nastrúhaný parmezán. Ochutnajte a pokiaľ je potrebné, dosoľte a dochuťte čiernym korením podľa vkusu.
  8. Podávanie: Rizoto servírujte teplé, ozdobené čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať aj ďalší nastrúhaný parmezán navrch.

Rizoto z hlivy ustricovej-2

2) Rizoto z hlivy ustricovej

Ingrediencie:

  • 200 g arborio ryže
  • 400 g hlivy ustricovej
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 120 ml suchého bieleho vína
  • 800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (ideálne domácich)
  • 50 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 75 g syra gorgonzola (podľa vkusu)
  • Soľ, čierne a biele korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo tymián na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Hlivu ustricovú prepláchnite a nakrájajte na plátky alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
  2. Smaženie surovín: V stredne veľkej panvici zohrejte olivový olej spolu s jednou lyžicou masla. Pridajte cibuľu a opražte ju do sklovita.
  3. Pridajte cesnak: Po 2-3 minútach pridajte nasekaný cesnak a za občasného miešania smažte ešte jednu minútu, aby sa uvoľnila aróma.
  4. Hlivy ústricové: Vložte hlivu ustricovú a smažte, kým sa voda z húb neodparí a nezhnednú.
  5. Pridanie ryže: Ryžu pridajte do panvice a premiešajte, aby sa spojila so zeleninou. Smažte ju 2-3 minúty, až začne jemne sklovitieť.
  6. Víno: Pridajte biele víno a miešajte, kým sa nenasiakne. Tento krok prispeje k bohatosti chuti rizota.
  7. Pripravte vývar: Na inej panvici alebo v hrnci zohrejte zeleninový alebo kurací vývar. Keď je vývar horúci, začnite ho postupne pridávať k ryži.
  8. Postupné pridávanie vývaru: Pridávajte vývar v menších dávkach (približne 100 ml) a neustále premiešavajte, kým sa tekutina neabsorbovala.
  9. Krmivo a dochucovanie: Po 18-20 minútach, keď je ryža varené al dente, pridajte zvyšok masla a gorgonzolu. Miešajte, kým sa syr nerozpustí.

a nevytvorí hladkú textúru.

Kuracie prsia s hlivou ústricovou

Kuracie prsia s hlivou ústricovou

Čítať viac »

  • Ozdobenie a servírovanie: Rizoto podávajte teplé a ozdobte čerstvou bazalkou alebo tymiánom.

Rizoto z hlivy ústricovej-3

 

Ako zavárať uhorky v rúre?

Ako zavárať uhorky v rúre?

Čítať viac »

3) Rizoto z hlivy ústricovej

Ingrediencie:

  • 250 g ryže pre rizoto (napríklad arborio)
  • 300 g hlivy ústricovej
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 80 ml bieleho vína
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 30 g masla
  • 50 g parmezánu
  • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Nezabudnite dôkladne umyť a nakrájať hlivu ústricovú na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte na malé kúsky.
  2. Opraženie cibule: V priestrannej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a pri občasnom miešaní ju restujte do zlatista.
  3. Přidanie cesnaku: Keď cibuľa začne hnednúť, vsypte cesnak a smažte, kým nevznikne príjemná aróma.
  4. Restovanie hlivy: Po 2-3 minútach pridajte hlivy ústricové. Pokračujte v restovaní, kým sa tekutina z húb neodparí a hliva získa zlatohnedú farbu.
  5. Ryža: Pridajte ryžu a zamiešajte, aby sa každý zrnko obalilo v oleji a vôňach. Po niekoľkých minútach, keď ryža začne vysychať, nalejte biele víno.
  6. Vývar: Keď sa víno takmer úplne vyparí, začnite pridávať zeleninový vývar po malých častiach, pričom stále miešajte.
  7. Varíme do požadovanej konzistencie: Počas varenia sledujte, aby ryža zostala al dente. Celkový čas varenia by mal trvať približne 18-20 minút.
  8. Krmivo: Po dovarení rizota vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešajte, aby sa dosiahla krémová konzistencia.
  9. Dochucovanie: Rizoto ochutnajte a upravte chuť soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom podľa potreby.
  10. Servírovanie: Rizoto podávajte teplé, s čerstvými bylinkami na ozdobenie. Môžete pridať aj ďalšiu vrstvu parmezánu navrch.

Takto ste získali tri rôzne recepty na rizoto z hlivy ústricovej. Každý recept sa odlišuje určitými prísadami a metódou prípravy, ale všetky sú chutné a výživné. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Miloš123 píše:

    Tento článok je naozaj skvelý! Je úžasné vidieť, ako sa téma rozvíja a ako ju autor podáva. Mám rád, keď sú informácie podané jednoducho a zrozumiteľne. Určite sa k tomu vrátim znova! Veľká vďaka za takúto prácu!

  2. PinkyCat píše:

    Čítal som tento článok a musím povedať, že bol veľmi zaujímavý. Obsahoval veľa nových informácií, ktoré som nevedel. Rád sa dozvedám nové veci a tento príspevok ma naozaj zaujal. Dúfam, že pribudnú ďalšie podobné články!