Rumunská polievka z držky, známa aj pod názvom Ciorba de Burta, patrí medzi tradičné jedlá rumunskej kuchyne. Je to hustá polievka z telecej držky, zeleniny a kyslej smotany.
Ak sa chystáte ochutnať túto tradičnú rumunskú polievku, postupujte podľa nasledujúceho receptu:
Potraviny:
- 500 g telecej držky
- 1 cibuľa, pokrájaná na kocky
- 2 mrkvy, pokrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, pokrájané na kocky
- 2 zemiaky, pokrájané na kocky
- 1 rajčina, pokrájaná na kocky
- 1 červená paprika, pokrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička rasce, nasekanej
- 2 lyžice oleja
- 2 litry hovädzieho vývaru
- 200 ml kyslej smotany
- soľ a korenie podľa preferencií
Rumunská polievka z držky (Ciorba de Burta)
Príprava:
- Varte teleciu držku vo slanej vode približne 2 hodiny, kým nezmäkne.
- Následne ju opláchnite, nakrájajte na kocky a odložte bokom.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, zemiaky, rajčinu a papriku. Dusíme asi 10 minút, kým zelenina nezjemní.
- Pridajte nasekaný cesnak a držku. Dusíme ďalších 5 minút.
- Pridajte hovädzí vývar a varte na miernom ohni 30 – 40 minút.
- Do polievky pridajte nasekanú rascu a kyslú smotanu. Dochutíme soľou a korením podľa preferencie.
- Varte ešte 5 – 10 minút a polievka je hotová.
Na podávanie môžete pridať čerstvú rasce a servírovať s chlebom. Dúfam, že si túto tradičnú rumunskú polievku z držky vychutnáte!
2) Rumunská držková polievka (Ciorba de Burta)
Rumunská polievka z držky, známa taktiež ako ciorba de burta, je populárnym tradičným jedlom v rumunskej gastronómii. Jej výrazná chuť a krémová textúra si získali srdcia mnohých milovníkov jedla. Tento recept vás prevedie všetkými potrebnými surovinami a postupom, ako si túto chutnú polievku môžete jednoducho pripraviť doma.
Suroviny potrebné na prípravu ciorba de burta
Príprava rumunskej polievky z držky si vyžaduje niekoľko špecifických surovín. Na 4 porcie budete potrebovať:
- 500 g držiek (bravčových alebo hovädzích),
- 1 veľkú cibuľu,
- 2 mrkvy,
- 1 koreň zeleru,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 500 ml kyslej smotany,
- 2 žĺtky,
- 1 lyžičku octu,
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup prípravy rumunskej polievky z držky
Začnite tým, že dôkladne umyjete držky a varte ich vo vode s cibuľou, mrkvou a zelerom, až pokiaľ nie sú mäkké. Po ich uvarení ich vyberte a nakrájajte na malé kocky. V hrnci, v ktorom ste varili držky, preceďte vývar a vráťte späť na sporák. Pridajte nakrájané držky a varte ich ešte 30 minút. Medzitým v malej miske zmiešajte kyslú smotanu so žĺtkami a octom, aby ste vytvorili krémovú zmes.
Konečne, keď je polievka hotová, pridajte k nej cesnak a dochutite soľou a čiernym korením. Na záver zakomponujte aj smotanovú zmes, pričom polievku za stáleho miešania zohrejte, ale nezačnite variť. Podávajte horúcu s chlebom a čerstvými bylinkami.