Rumunská držková polievka, známa aj pod názvom Ciorba de Burta, je tradičná rumunská jedálenská špecialita. Je to hustá polievka pripravená z telecej držky, zeleniny a kyslej smotany.
Ak chcete vyskúšať túto tradičnú rumunskú polievku, nasledujte tento recept:
Suroviny:
- 500 g telecej držky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 zelerové stonky, nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 rajčina, nakrájaná na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička rasce, nasekaná
- 2 lyžice oleja
- 2 litry hovädzieho vývaru
- 200 ml kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
Rumunská držková polievka (Ciorba de Burta)
Postup:
- Varte telecí držku vo vode so soľou asi 2 hodiny, až kým nezmäkne.
- Potom ju opláchnite, nakrájajte na kocky a nechajte bokom.
- Rozohrejte olej vo veľkom hrnci a pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, zemiaky, rajčinu a papriku. Dusíme asi 10 minút, kým zelenina zmäkne.
- Pridajte nasekaný cesnak a držku. Dusíme ešte 5 minút.
- Pridajte hovädzí vývar a dusíme na miernom ohni 30 – 40 minút.
- Pridajte nasekanú rasce a kyslú smotanu. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
- Varíme ešte 5 – 10 minút a polievka je hotová.
Na servírovanie môžete pridať čerstvú rasce a podávať s chlebom. Dúfam, že si túto tradičnú rumunskú držkovú polievku vychutnáte!