Rumunská držková polievka (Ciorba de Burta)

Rumunská držková polievka, známa aj pod názvom Ciorba de Burta, je tradičná rumunská jedálenská špecialita. Je to hustá polievka pripravená z telecej držky, zeleniny a kyslej smotany.

Ak chcete vyskúšať túto tradičnú rumunskú polievku, nasledujte tento recept:

Suroviny:

  • 500 g telecej držky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 mrkvy, nakrájané na kocky
  • 2 zelerové stonky, nakrájané na kocky
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 rajčina, nakrájaná na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička rasce, nasekaná
  • 2 lyžice oleja
  • 2 litry hovädzieho vývaru
  • 200 ml kyslej smotany
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Rumunská držková polievka (Ciorba de Burta)

Postup:

  1. Varte telecí držku vo vode so soľou asi 2 hodiny, až kým nezmäkne.
  2. Potom ju opláchnite, nakrájajte na kocky a nechajte bokom.
  3. Rozohrejte olej vo veľkom hrnci a pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, zemiaky, rajčinu a papriku. Dusíme asi 10 minút, kým zelenina zmäkne.
  4. Pridajte nasekaný cesnak a držku. Dusíme ešte 5 minút.
  5. Pridajte hovädzí vývar a dusíme na miernom ohni 30 – 40 minút.
  6. Pridajte nasekanú rasce a kyslú smotanu. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
  7. Varíme ešte 5 – 10 minút a polievka je hotová.

Na servírovanie môžete pridať čerstvú rasce a podávať s chlebom. Dúfam, že si túto tradičnú rumunskú držkovú polievku vychutnáte!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *