Tu je recept na rýchlu chlebovú polievku, známu aj ako žebračka:
Zložky:
- 4 plátky chleba
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica masla alebo oleja
- 1 liter zeleninovej vývaru
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňati
Rýchla chlebová polievka (Žebračka)
Postup:
- Na panvici rozohrejte maslo alebo olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a ľahko prehnednuté.
- Pridajte mrkvu a zemiaky a smažte ich krátku dobu.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Nechajte polievku variť až kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Zatiaľ si opečte chlieb na grile alebo pod grilom v rúre, kým nebudú zlatisto-hnedé a kruchké. Opečený chlieb nakrájajte na menšie kúsky.
- Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, polievku zmixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu. Ak chcete mať polievku hrubšiu, môžete zeleninu len rozmixovať vidličkou.
- Podávajte polievku posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s kúskami opečeného chleba na vrchu.
Dúfam, že si vychutnáte túto rýchlu chlebovú polievku!
2)
Ingrediencie:
- 4 plátky starej chleba (najlepšie žitného alebo bieleho)
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 stredná mrkva, nastrúhaná
- 1 zemiak, nakrájaný na malé kocky
- 1-2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
- Trochu octu alebo citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup:
-
Príprava chleba: Plátky chleba nakrájajte na kocky a opečte ich na panvici s troškou oleja, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Môžete ich tiež opiecť v rúre.
-
Základ polievky: Na veľkej panvici zohrejte zvyšok oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.
-
Pridanie zeleniny: Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zemiak. Orestujte ich asi 5-7 minút.
-
Základná tekutina: Nalejte vývar do panvice so zeleninou a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte povariť asi 10-15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
-
Dochutenie: Podľa chuti osoľte a okoreňte. Môžete pridať aj štipku muškátového orieška pre extra chuť.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, pridať chrumkavé kocky chleba do taniera a posypte ju čerstvou petržlenovou vňaťou. Ak máte radi kyslejšie, môžete pridať trošku octu alebo citrónovej šťavy.
-
Variácia: Ak chcete, môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako sú papriky alebo brokolica, alebo doplniť polievku o klobásu alebo slaninu pre sýtejšiu verziu.
Dobrú chuť!
Ďakujem za tento skvelý recept na rýchlu chlebovú polievku! Určite si ju vyskúšam.
Táto polievka vyzerá super! Rada varím, takže určite urobím aj túto. Ďakujem!
Skvelý recept, vyzdvihol by som len viac možnosti úpravy na osobný vkus.