Rýchla chlebová polievka (Žebračka)

Tu je recept na rýchlu chlebovú polievku, známu aj ako žebračka:

Zložky:

  • 4 plátky chleba
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • 1 liter zeleninovej vývaru
  • 1 lyžička papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňati

 

Rýchla chlebová polievka (Žebračka)

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte maslo alebo olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a ľahko prehnednuté.
  2. Pridajte mrkvu a zemiaky a smažte ich krátku dobu.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
  4. Nechajte polievku variť až kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
  5. Zatiaľ si opečte chlieb na grile alebo pod grilom v rúre, kým nebudú zlatisto-hnedé a kruchké. Opečený chlieb nakrájajte na menšie kúsky.
  6. Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, polievku zmixujte pomocou mixéra na hladkú konzistenciu. Ak chcete mať polievku hrubšiu, môžete zeleninu len rozmixovať vidličkou.
  7. Podávajte polievku posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s kúskami opečeného chleba na vrchu.

Dúfam, že si vychutnáte túto rýchlu chlebovú polievku!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 plátky starej chleba (najlepšie žitného alebo bieleho)
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 stredná mrkva, nastrúhaná
  • 1 zemiak, nakrájaný na malé kocky
  • 1-2 lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
  • Trochu octu alebo citrónovej šťavy (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava chleba: Plátky chleba nakrájajte na kocky a opečte ich na panvici s troškou oleja, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Môžete ich tiež opiecť v rúre.

  2. Základ polievky: Na veľkej panvici zohrejte zvyšok oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.

  3. Pridanie zeleniny: Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zemiak. Orestujte ich asi 5-7 minút.

  4. Základná tekutina: Nalejte vývar do panvice so zeleninou a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte povariť asi 10-15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.

  5. Dochutenie: Podľa chuti osoľte a okoreňte. Môžete pridať aj štipku muškátového orieška pre extra chuť.

  6. Podávanie: Polievku podávajte horúcu, pridať chrumkavé kocky chleba do taniera a posypte ju čerstvou petržlenovou vňaťou. Ak máte radi kyslejšie, môžete pridať trošku octu alebo citrónovej šťavy.

  7. Variácia: Ak chcete, môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako sú papriky alebo brokolica, alebo doplniť polievku o klobásu alebo slaninu pre sýtejšiu verziu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Slavomir46 píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept na rýchlu chlebovú polievku! Určite si ju vyskúšam.

  2. Bohdan Drajna píše:

    Táto polievka vyzerá super! Rada varím, takže určite urobím aj túto. Ďakujem!

  3. Elvira Adamcova píše:

    Skvelý recept, vyzdvihol by som len viac možnosti úpravy na osobný vkus.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *