Rýchla chlebová polievka (Žebračka)

 

Predstavujeme vám recept na expresnú chlebovú polievku, známy aj ako žebračka:

Ingrediencie:

  • 4 plátky chleba
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
  • 2 mrkvy, nastrúhané
  • 2 zemiaky, nakrájané na malé kocky
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžička papriky
  • Soľ a čierne korenie, podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

 

Expresná chlebová polievka (Žebračka)

Postup prípravy:

  1. Na panvici rozpustite maslo alebo zahrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
  2. Pridajte mrkvu a zemiaky a krátko ich opražte.
  3. Odstavte zeleninovým vývarom a dochuťte paprikou, soľou a korením. Dôkladne premiešajte.
  4. Nechajte polievku variť, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú.
  5. Medzitým si cesto opečte na grile alebo v rúre, kým nezískajú zlatohnedú farbu a kruchkosť. Opečený chlieb nakrájajte na menšie kusy.
  6. Akonáhle sú vaje a mrkva mäkké, polievku rozmixujte na hladkú konzistenciu. Pre hrubšiu textúru môžete zeleninu roztlačiť vidličkou.
  7. Podávajte horúcu polievku posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s kúskami opečeného chleba na vrchu.

Prajem vám, aby ste si túto expresnú chlebovú polievku užili!

Rýchla chlebová polievka (Žebračka)-2

2) Rýchla chlebová polievka (Žebračka)

Ingrediencie:

  • 4 plátky starého chleba (ideálne žitného alebo bieleho)
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 stredná mrkva, nastrúhaná
  • 1 zemiak, nakrájaný na malé kocky
  • 1-2 lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (nepovinné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
  • Trochu octu alebo citrónovej šťavy (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava chleba: Plátky chleba nakrájajte na kocky a opečte ich na panvici s troškou oleja, kým nezhnednú a nestanú sa chrumkavými. Môžete ich tiež opiecť v rúre.

    Sviatočná kapustnica

    Sviatočná kapustnica

    Čítať viac »

  2. Základ polievky: Na veľkej panvici zohrejte zbytok oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista.

  3. Pridanie zeleniny: Následne pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zemiak. Orestujte ich približne 5-7 minút.

  4. Základná tekutina: Nalejte vývar do panvice so zeleninou a priveďte k varu. Znížte teplotu a nechajte povariť asi 10-15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.

  5. Dochutenie: Podľa vašich preferencií osoľte a okoreňte. Môžete pridať aj štipku muškátového orieška pre dodatočnú chuť.

  6. Podávanie: Polievku servírujte horúcu, pridajte chrumkavé kocky chleba do taniera a posypte ju čerstvou petržlenovou vňaťou. Ak preferujete kyslejšie, môžete pridať trochu octu alebo citrónovej šťavy.

  7. Variácia: Ak chcete, môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako sú papriky alebo brokolica, alebo obohatiť polievku o klobásu či slaninu pre sýtejšiu variantu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Slavomir46 píše:

    Ďakujem za tento skvelý recept na rýchlu chlebovú polievku! Určite si ju vyskúšam.

  2. Bohdan Drajna píše:

    Táto polievka vyzerá super! Rada varím, takže určite urobím aj túto. Ďakujem!

  3. Elvira Adamcova píše:

    Skvelý recept, vyzdvihol by som len viac možnosti úpravy na osobný vkus.