20 minút
Zde je rýchly a jednoduchý recept na polievku s rascou a vajíčkom:
- Prípravný čas: 10 minút
- Variacií čas: 10 minút
- Celkový čas: 20 minút
- Porcie: 4
Ingrediencie:
- 1 liter vývaru (môžete zvoliť zeleninový, kurací alebo hovädzí)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 400 ml smotany na varenie
- 4 vajcia
- 2 lyžičky rasce
- soľ a korenie podľa chuti
Rýchla polievka s rascou a vajíčkom
Postup:
- Na strednom ohni rozohrejte hrniec a roztopte maslo. Pridajte cesnak a cibuľu a restujte ich dozlatista.
- Primiešajte múku k cibuli a cesnaku a miešajte 1-2 minúty, kým zmes nezhnedne a nezačne príjemne voňať.
- Pomaly nalejte vývar do hrnca a dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká zmes. Pridajte smotanu na varenie a znovu premiešajte.
- Pridajte rascu a za neustáleho miešania priveďte polievku k varu. Znížte teplotu a varte 5-7 minút, alebo kým sa rasca nezjemní.
- Vezmite vajcia a dôkladne ich rozšľahajte v miske. Následne varte miešané vajíčka vo vriacom vývare. Miešaním vytvorte efekt vločiek.
- Ochutnajte polievku soľou a korením a v prípade potreby dochuťte podľa preferencií.
- Hotovú polievku rozdeľte do misiek a podávajte teplú.
Dúfam, že si túto vynikajúcu polievku s rascou a vajíčkom vychutnáte!
2) Rýchla rascová polievka s vajíčkom
Ingrediencie:
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 stredná cibuľa
- 1-2 zemiaky
- 1 mrkva
- 2 lyžice rascových semienok
- 2 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- 1-2 lyžice oleja (olivový alebo slnečnicový)
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Opláchnite a očistite zemiaky a mrkvu. Zemiaky nakrájajte na malé kocky a mrkvu na tenké kolieska. Cibuľu nadrobno nasekajte.
-
Smaženie cibule: Vo veľkom hrnci zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju, až kým nie je sklovitá a zlatistá.
-
Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu do hrnca. Krátko restujte 2-3 minúty, aby sa zelenina trochu osmažila.
-
Príprava polievky: Nalejte vývar do hrnca so zeleninou a priveďte k varu. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte polievku variť približne 10-15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
-
Pridanie rascových semienok: Keď je zelenina skoro hotová, pridajte rascu a dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Vařte ďalších 5 minút.
-
Vajcia do polievky: Rozbite vajcia do misky a jemne ich premiešajte. Potom ich pomaly a opatrne vlejte do polievky za stáleho miešania, aby sa vajcia rovnomerne rozložili a vytvorili malé vločky.
-
Servírovanie: Polievku ešte raz prevarte, prípadne dochuťte podľa potreby. Na tanieri môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou, ak máte chuť.
-
Podávanie: Rýchlu polievku s rascou a vajíčkom servírujte teplú, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Prajem dobrú chuť!