Tu je recept na rýchlu špargľovú polievku:
Suroviny:
- 500 g špargle (čerstvé alebo zmrazené)
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
Rýchla špargľová polievka
Postup:
- Ak používate čerstvé špargle, odstráňte tvrdé koncovky a nakrájajte ich na malé kúsky. Ak používate zmrazené špargle, rozmraťte ich podľa návodu na obale.
- V hrnci rozohrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a voňavé.
- Pridajte nakrájané špargle a orestujte ich niekoľko minút.
- Do hrnca pridajte zeleninový vývar a nechajte polievku variť asi 15 – 20 minút, kým špargľa nezmäkne.
- Použite mixér na vypracovanie hladkej konzistencie.
- Pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
- Ochutnajte polievku soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte teplú a ozdôbte jemne nakrájanou špargľou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej špargle (zelená alebo biela)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Citronová šťava (voliteľné)
- Korenie (napr. muškátový oriešok, podľa chuti)
- Čerstvé bylinky na ozdobu (petžlen alebo pažítka)
Postup:
-
Príprava špargle: Špargľu umyte a odlomte konce, ktoré sú drevnaté. Ak máte bielu špargľu, je dobré ju pred varením ošúpať. Nakrájajte ju na menšie kúsky (asi 3-4 cm).
-
Cibula a cesnak: Na veľkej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezozlatne.
-
Pridanie špargle: Do hrnca pridajte nakrájanú špargľu a krátko ju orestujte, asi 3-5 minút.
-
Pridanie vývaru: Prilejte zeleninový vývar alebo vodu a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 10-15 minút, až bude špargľa mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku odstavte z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte dohladka. Ak nemáte ponorný mixér, môžete polievku preliať do klasického mixéra, ale dávajte pozor na teplo.
-
Ochrana a dochutenie: Varte polievku na nízkej teplote a pridajte smotanu na varenie. Dobré premiešajte a dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne aj trochu muškátového orieška. Ak chcete, môžete pridať aj pár kvapiek citronovej šťavy pre osvieženie chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!