Tu je recept na rýchly koláč s kyslou smotanou:
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 200 ml kyslej smotany
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
Rýchly koláč s kyslou smotanou
Postup:
- Zohrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pripravte si formu na pečenie.
- V miske vymiešajte maslo s cukrom, aby ste dosiahli hladkú penu.
- Pridajte vajcia spolu s vanilkovým cukrom a dôkladne premiešajte.
- Postupne zapracovávajte múku, prášok do pečiva a soľ, až kým nezískate hladké cesto.
- Cesto prelejte do formy a vyrovnajte jeho povrch.
- Pečte koláč v rúre zhruba 25-30 minút, kým nezozlatne.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho rozrežte na polovicu a naplňte kyslou smotanou.
- Na vrch koláča môžete dekorovať čerstvým ovocím alebo ho posypať kakaom.
Prajeme dobrú chuť!
2) Rýchly koláč s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 1 pohár (250 ml) kyslej smotany
- 1 pohár cukru
- 1 pohár hladkej múky
- 1/2 pohára oleja (slnečnicového alebo iného)
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva (16 g)
- 1 balenie vanilkového cukru (voliteľné)
- Štipka soli
- Ovocie (napr. čučoriedky, maliny alebo jablká, podľa chuti)
Postup:
-
Príprava: Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Vymažte plech na pečenie (napr. obdĺžnikový rozmer 20×30 cm) olejom a môžete ho posypať múkou alebo vyložiť papierom na pečenie.
-
Miešanie ingrediencií: V miske zmiešajte kyslú smotanu, cukor a vanilkový cukor. Potom pridajte olej a vajcia a dôkladne premiešajte, kým sa zložky nespojili.
-
Pridávanie sypkých zložiek: Do zmesi postupne zapracujte preosiatu múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dobre zamiešajte, aby ste vytvorili hladké cesto.
-
Pridanie ovocia: Ak používate čerstvé alebo mrazené ovocie, môžete ho pridať do cesta a jemne premiešať, alebo ho rozložiť na vrch cesta.
-
Pečenie: Cesto prelejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch. Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo kým koláč nezozlatne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
-
Chladenie a podávanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme, potom ho nakrájajte na kocky a servírujte.
Tipy:
- Môžete ho posypať práškovým cukrom pred podávaním.
- Skvele sa hodí na raňajky alebo ako dezert k čaju či káve.
Prajeme dobrú chuť!