Šarlota so žĺtkovým krémom a s ovocím

Ak hľadáte recept na šarlátovú tortu s žĺtkovým krémom a ovocím, tu je jednoduchý návod:

Potrebné ingrediencie:

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 500 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 150 g cukru
  • 50 g múky
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvé ovocie (napr. jahody, maliny, marhule, hrozienka) na ozdobenie

 

Šarlota so žĺtkovým krémom a s ovocím

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C a pripravte si tortovú formu.
  2. V malom hrnci roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť.
  3. V miske zmiešajte práškový cukor, vajcia, múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Pridajte do nej roztopené maslo a dôkladne premiešajte.
  4. Zmes nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte v rúre asi 25-30 minút, alebo kým sa šarlota zlatisto nezopečie. Skontrolujte pomocou drevenej špáradle – ak pri vytiahnutí zo šarlty nezostáva surový cesto, je hotová.
  5. Po upečení nechajte šarlote vychladnúť na mriežke.
  6. Pripravte si žĺtkový krém. V hrnci zohrejte mlieko spolu s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. V miske zmiešajte žĺtky, cukor a múku. Postupne pridávajte do hrnca so zohrievajúcim sa mliekom, stále miešajte, až kým krém nezhustne. Potom odstráňte citrónovú kôru a nechajte krém vychladnúť.
  7. Keď je šarlota a krém dostatočne vychladený, rozrežte šarlota na polovicu horizontálne. Na spodnú časť šarlota nalejte žĺtkový krém a zarovnajte.
  8. Na vrchnú časť šarlota môžete pridať čerstvé ovocie podľa vlastnej chuti. Napríklad nakrájané jahody, maliny, marhule alebo hrozienka. Oplatí sa aj ozdobiť šarlota šľahačkou alebo posypaním práškovým cukrom.

Takto pripravenú šarlota so žĺtkovým krémom a ovocím môžete podávať na oslavách alebo pri príležitostiach, keď si chcete dopriať niečo špeciálne. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na piškóty:

  • 4 veľké vajcia
  • 120 g cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na žĺtkový krém:

  • 4 veľké žĺtky
  • 100 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk (alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu)
  • 30 g masla
  • 1 čajová lyžička škrobu (voliteľné, na zahustenie)

Na ovocie:

  • 300 g čerstvého ovocia (napr. jahody, maliny, kiwi alebo čučoriedky)
  • 1-2 lyžice cukru (podľa chuti)

Na dekoráciu:

  • šľahačková smotana
  • čerstvé ovocie

Postup:

  1. Príprava piškótov:

    • Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte plech s rozmermi približne 30×20 cm a vyložte ho papierom na pečenie.
    • V miske vyšľahajte vajcia so cukrom do penista (asi 5-7 minút). Pridajte vanilkový extrakt.
    • V inej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne prišľahávajte toto suché zloženie do vajcovej zmesi.
    • Cesto nalejte na pripravený plech a pečte asi 15-20 minút, alebo kým nie je zlatohnedé a pružné na dotyk. Po upečení nechajte vychladnúť.
  2. Príprava žĺtkového krému:

    • V hrnci zmiešajte žĺtky, cukor a škrob (ak ho používate). Dobre premiešajte, potom pridajte mlieko a vanilku.
    • Zmes varte na miernom ohni, neustále miešajte, kým začne hustnúť. Nerezajte a nesíšte!
    • Akonáhle sa krém zahustí, odstavte ho z ohňa a pridajte maslo. Premiešajte, aby sa dobre rozpustilo.
    • Nechajte krém vychladnúť.
  3. Príprava ovocia:

    • Čerstvé ovocie umyte a nakrájajte na menšie kusy, ak je to potrebné. Podľa chuti môžete ovocie posypať cukrom a nechať chvíľu macerovať, aby pustilo šťavu.
  4. Zloženie šarloty:

    • Vychladnuté piškóty nakrájajte na prúžky a vyložte nimi dno a steny formy.
    • Na piškóty nalejte časť žĺtkového krému, rozložte naň ovocie a opäť pridajte vrstvu krému.
    • Zakryte zvyšnými piškótami a naplňte zvyšným krémom. Uistite sa, že je krém rovnomerne rozložený.
    • Zakryte formu fóliou a dajte do chladničky na minimálne 3-4 hodiny, ideálne cez noc.
  5. Podávanie:

    • Pred podávaním vyberte šarlotu z formy a dekorujte šľahačkovou smotanou a čerstvým ovocím.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *