Sladko kyslý sicílsky šalát (Caponata)

## Sladko-kyslý sicílsky šalát (Caponata)

  • 1 veľký baklažán, rozkrájaný na kocky
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 paradajka, ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky červeného vína
  • 2-3 lyžice slaných kapari
  • 2-3 lyžice nasekaných zelených olív
  • 2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 lyžice octu (bieleho alebo červeného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu

 

Sladko-kyslý sicílsky šalát (Caponata)

  1. Na panvici zohrejte polovicu olivového oleja a opražte nakrájaný baklažán, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom ho položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
  2. Na tej istej panvici pridajte zvyšok olivového oleja a orestujte cibuľu, zeler a červenú papriku, až kým nezmäknú.
  3. Pridajte nasekanú paradajku a varte zeleninu dalších 5 minút.
  4. Stiahnite teplotu a pridajte cukor, ocot, víno, kapary a olivy. Dobre premiešajte a varte ešte niekoľko minút, aby sa všetky chute prepojili.
  5. Vložte opečený baklažán a premiešajte, aby sa všetky suroviny dobre spojili.
  6. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastného uváženia.
  7. Nechajte šalát vychladnúť na izbovú teplotu, následne ho preložte do chladničky na pár hodín alebo cez noc, aby sa chute vzájomne prepojili.
  8. Caponata je skvelá ako predjedlo, príloha alebo samostatný chod. Pred podávaním ju môžete ozdobiť nasekanou čerstvou bazalkou alebo petržlenom.

 

## Sicília, ostrov s bohatou kuchyňou
Sicília, najväčší ostrov v Stredozemnom mori, sa pýši rozmanitou a bohatou gastronómiou. Jedným z najtypickejších jedál, ktoré tu môžete ochutnať, je sladko-kyslý sicílsky šalát známy ako caponata. Tento klasický recept spája rôzne ingrediencie, čím vytvára ohromujúcu chuťovú harmóniu.

Potrebné ingrediencie na Caponatu

Aby ste mohli pripraviť túto vynikajúcu pochúťku, budete potrebovať nasledujúce zložky:

Jahodový džem s gelfixom

Jahodový džem s gelfixom

Čítať viac »

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stredné paradajky
  • 100 g zelených olív
  • 50 g kapary
  • 1/4 šálky vínneho octu
  • 3 lyžice cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Príprava Caponaty

Začnite tým, že baklažány nakrájate na kocky, osolíte ich a necháte asi 30 minút odležať, aby stratili vodu. Potom ich opláchnite a osušte. Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej a osmažte cibulu do zlatista. Pridajte baklažány a smažte ich, kým nezmäknú.

Následne pridajte nakrájané paradajky, olivy a kapary, dobre premiešajte a nechajte krátko na ohni. Potom pridajte ocot a cukor. Ich kombinácia vytvára typickú sladko-kyslú chuť, ktorá je esencia tohto pokrmu. Nezabudnite dochutiť soľou a korením podľa vlastných preferencií.

Caponata sa môže podávať teplá alebo studená ako predjedlo či hlavný chod. Pamätajte, že čím dlhšie necháte šalát odležať, tým lepšie sa chute prepoja. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Denis Zatopek píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite si ho vyskúšam a teším sa na novú chuťovú skúsenosť.

  2. Patricia Hrda píše:

    Tento recept znie úžasne! Mám rada sicílsku kuchyňu a teším sa, že si ho vyskúšam doma.

  3. Dpolakova píše:

    Neviem sa dočkať, kým vyskúšam tento sicílsky šalát. Určite to bude skvelá chuťová lahôdka!

  4. Cierna Bruno píše:

    Sicílska kuchyňa je naozaj bohatá na chuťové kombinácie. Teším sa, že si vyskúšam tento recept!

  5. Timotej Dekys píše:

    Sicília je jedno z miest, kam by som sa chcel niekedy dostať. Tento recept ma ešte viac motivoval, aby som túto krajinu spoznal aj cez jedlo.