Na prípravu slaného karamelu na polevu budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 200 g kryštálového cukru
– 100 g masla
– 120 ml smotany
– štipka soli
Slaný karamel – poleva
Postup:
1. V hrnčeku si rozohrejte kryštálový cukor na stredne silnom ohni, pritom neustále miešajte, aby sa cukor rovnomerne tavil. Dávajte pozor, aby sa cukor nespálil.
2. Keď sa cukor úplne roztopí a zmení na zlatohnedú farbu, pridajte k nemu kúsok masla a miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí.
3. Potom pridajte smotanu a štipku soli. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie dôkladne nespoja a hustnú.
4. Nechajte karamel v hrnci ešte chvíľu variť, kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia. Môžete ho variť aj dlhšie, ak chcete mať hustejšiu polevu.
5. Hotový slaný karamel nalejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť. Použite na ozdobenie zákuskov, zmrzliny alebo dobre padne aj na palacinky.
Prajem vám dobrú chuť!