Na prípravu slaného karamelu na polevu budete potrebovať nasledujúce zložky:
– 200 g kryštálového cukru
– 100 g masla
– 120 ml smotany
– štipka soli
Slaný karamel – poleva
Postup:
1. V malom hrnci si na strednom ohni rozohrejte kryštálový cukor, pričom neustále miešajte, aby sa cukor homogénne topil. Dávajte pozor na to, aby sa cukor nepripálil.
2. Akonáhle sa cukor úplne roztopí a dosiahne zlatohnedú farbu, pridajte k nemu kúsok masla a miešajte, až sa maslo celkom rozpustí.
3. Následne pridajte smotanu a štipku soli. Miešajte, kým sa všetky zložky dôkladne nespoja a nezískajú hustejšiu konzistenciu.
4. Nechajte karamel v hrnci variť ešte chvíľu, kým nedosiahne požadovanú hustotu. Môžete variť dlhšie, ak preferujete hustejšiu polevu.
5. Hotový slaný karamel prelejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť. Využite ho na dekoráciu dezertov, zmrzliny alebo sa skvelo hodí aj na palacinky.
Prajem vám dobrú chuť!