Recept na slivkovo hroznové čatní, ktorý som pre vás pripravila.
Čas potrebný na prípravu: 20 minút
Doba varenia: 45 minút
Celkový čas: 1 hodina 5 minút
Počet porcií: 8
Ingrediencie:
- 500 g sliviek bez jadier
- 500 g hrozna
- 200 g cukru
- 1 citrón
- 1 kus škorice
Recept na slivkovo hroznové čatní
Postup:
- Umyte slivky a hrozno a odstráňte ich jadierka. Pomocou mixéra ich rozmixujte na jemnú kašu.
- V hrnci zohrejte slivkovú a hroznovú kašu na nízkej teplote.
- Pridajte cukor a škoricu a miešajte, dokým sa cukor úplne nezm dissoluje.
- Počas varenia pridajte citrónovú šťavu a nechajte zmes vrieť zhruba 45 minút.
- Po uvarení čatní nechajte vychladnúť a následne ho preložte do sterilizovaných pohárov.
Servírovanie:
Slivkovo hroznové čatní sa hodí ako príloha k mäsu, syrom, alebo ako sladká pochúťka na pečivo. Je to tiež vynikajúci darček pre vašich blízkych.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých sliviek (najlepšie červené alebo fialové)
- 300 g hrozna (môže byť červené alebo biele)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml jablčného octu
- 150 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička kajenského korenia (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Slivky umyjte, rozrežte na polovice a odstráňte kôstky. Hrozno dobre umyte a veľké bobule môžu byť prekrojené na polovice. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
-
Smaženie: Na strednom ohni rozohrejte veľký hrniec alebo panvicu. Pridajte nakrájané cibuľu a cesnak, smažte, kým nie sú mäkké a priehľadné.
-
Pridanie ovocia: K zmäknutej cibuli a cesnaku pridajte slivky a hrozno. Dobre premiešajte.
-
Pridanie ostatných súčastí: Do hrnca pridajte jablčný ocot, trstinový cukor, soľ, kajenské korenie, zázvor, škoricu, klinčeky a koriander. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Varenie: Zmes privedieme do varu, následne teplotu znížte a varte pomaly asi 30-40 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo na dno.
-
Kontrola konzistencie: Po uplynutí doby varenia skontrolujte, či je čatní dostatočne husté. Ak je stále riedke, varte ďalej, kým nedosiahne požadovanú hrúbku.
-
Plnenie do pohárov: Uvarenú zmes preneste do sterilizovaných pohárov, uzavrite viečkami a otočte ich viečkom nadol, aby sa poháre zabezpečili. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Podávanie: Slivkovo hroznové čatní sa výborne kombinuje s grilovanými mäsovými pokrmami, indickými jedlami alebo ako súčasť syrového taniera. Môže byť tiež skvelým darom pre rodinu a priateľov.
Prajem vám dobrú chuť!