Slivkovo hroznové čatní recept

Recept na slivkovo hroznové čatní, ktorý som pre vás pripravila.

Čas potrebný na prípravu: 20 minút
Doba varenia: 45 minút
Celkový čas: 1 hodina 5 minút
Počet porcií: 8

Ingrediencie:

  • 500 g sliviek bez jadier
  • 500 g hrozna
  • 200 g cukru
  • 1 citrón
  • 1 kus škorice

 

Recept na slivkovo hroznové čatní

Postup:

  1. Umyte slivky a hrozno a odstráňte ich jadierka. Pomocou mixéra ich rozmixujte na jemnú kašu.
  2. V hrnci zohrejte slivkovú a hroznovú kašu na nízkej teplote.
  3. Pridajte cukor a škoricu a miešajte, dokým sa cukor úplne nezm dissoluje.
  4. Počas varenia pridajte citrónovú šťavu a nechajte zmes vrieť zhruba 45 minút.
  5. Po uvarení čatní nechajte vychladnúť a následne ho preložte do sterilizovaných pohárov.

Servírovanie:

Slivkovo hroznové čatní sa hodí ako príloha k mäsu, syrom, alebo ako sladká pochúťka na pečivo. Je to tiež vynikajúci darček pre vašich blízkych.

Prajem vám dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých sliviek (najlepšie červené alebo fialové)
  • 300 g hrozna (môže byť červené alebo biele)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml jablčného octu
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička kajenského korenia (podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Slivky umyjte, rozrežte na polovice a odstráňte kôstky. Hrozno dobre umyte a veľké bobule môžu byť prekrojené na polovice. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.

  2. Smaženie: Na strednom ohni rozohrejte veľký hrniec alebo panvicu. Pridajte nakrájané cibuľu a cesnak, smažte, kým nie sú mäkké a priehľadné.

  3. Pridanie ovocia: K zmäknutej cibuli a cesnaku pridajte slivky a hrozno. Dobre premiešajte.

  4. Pridanie ostatných súčastí: Do hrnca pridajte jablčný ocot, trstinový cukor, soľ, kajenské korenie, zázvor, škoricu, klinčeky a koriander. Všetko dôkladne premiešajte.

  5. Varenie: Zmes privedieme do varu, následne teplotu znížte a varte pomaly asi 30-40 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo na dno.

  6. Kontrola konzistencie: Po uplynutí doby varenia skontrolujte, či je čatní dostatočne husté. Ak je stále riedke, varte ďalej, kým nedosiahne požadovanú hrúbku.

  7. Plnenie do pohárov: Uvarenú zmes preneste do sterilizovaných pohárov, uzavrite viečkami a otočte ich viečkom nadol, aby sa poháre zabezpečili. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

  8. Podávanie: Slivkovo hroznové čatní sa výborne kombinuje s grilovanými mäsovými pokrmami, indickými jedlami alebo ako súčasť syrového taniera. Môže byť tiež skvelým darom pre rodinu a priateľov.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na slivkovo hroznové čatní je úžasný! Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je chutný. Určite to vyskúšam a dám vedieť, ako sa mi podarilo. Vďaka za skvelý tip!

    1. 😍 Janka 🔥 píše:

      Budem rada za spätnú väzbu! ďakujem! 🙂

  2. Slniečko2023 píše:

    Veľmi ma zaujala táto kombinácia chutí! Slivky a hrozno sú skvelé ovocie, a ja si myslím, že čatní bude perfektné k mäsu. Určite to vyskúšam na rodinnej oslave, ďakujem za recept!

  3. MačkaMia píše:

    Wow, slivkovo hroznové čatní znie fantasticky! Dúfam, že sa mi podarí urobiť ho tak chutne ako v recepte. Teším sa, až to podám priateľom pri grilovačke. Ďakujem za inšpiráciu!

    1. 😍 Janka 🔥 píše:

      Veľmi dobrý nápad zaradiť tento recept na grilovačku. Nie je začo! 🙂

  4. Kvetinka44 píše:

    Tento recept ma veľmi potešil! Nikdy som neskúšala robiť čatní doma a teraz mám veľkú chuť to vyskúšať. Určite budem sledovať ďalšie tvoje recepty. Prajem ti pekný deň!

  5. Tomasik88 píše:

    Perfektný nápad na letné podujatia! Slivkovo hroznové čatní vyzerá veľmi lákavo a určite osloví aj mojich hostí. Už sa teším na prípravu a ochutnávanie. Ďakujem za skvelý recept!

  6. LuluBubbles píše:

    Tento recept je bomba! Slivky s hroznom sa perfektne dopĺňajú a ja si už predstavujem tú výbornú chuť s mäsom alebo syrom. Určite ho vyskúšam, som nadšená z tohto nápadu!

  7. ZelenáRybka píše:

    ‚Slivkovo hroznové čatní‘ – to znie ako niečo, čo musím mať vo svojej kuchyni! Je to super spôsob, ako využiť sezónne ovocie. Ďakujem za podelenie sa o tento úžasný recept!

  8. _Chrumka_ píše:

    ‚Dobrý deň! Tento recept vyzerá jednoducho geniálne. Sila sliviek s hroznom vytvorí určite nezabudnuteľnú chuťovú kombináciu. Nezabudnem ho vyskúšať tento víkend!‘

    1. 😍 Janka 🔥 píše:

      Je vážne veľmi chutné.

  9. _MiniMia_ píše:

    ‚Recept je úžasný! Milujem sladké prísady k mäsu a toto čatní bude určite skvelým doplnkom k mojim jedlám. Teším sa na jeho prípravu!‘

  10. _BorisK_ píše:

    ‚Vďaka za tento fantastický recept na slivkovo hroznové čatní! Dávno som nehľadal niečo nové do kuchyne a toto vyzerá jako perfektný hit pre moje grilovanie.‘