Recept na slivkovo hroznové čatní, ktorý som pre vás pripravila.
Čas potrebný na prípravu: 20 minút
Doba varenia: 45 minút
Celkový čas: 1 hodina 5 minút
Počet porcií: 8
Ingrediencie:
- 500 g sliviek bez jadier
- 500 g hrozna
- 200 g cukru
- 1 citrón
- 1 kus škorice
Recept na slivkovo hroznové čatní
Postup:
- Umyte slivky a hrozno a odstráňte ich jadierka. Pomocou mixéra ich rozmixujte na jemnú kašu.
- V hrnci zohrejte slivkovú a hroznovú kašu na nízkej teplote.
- Pridajte cukor a škoricu a miešajte, dokým sa cukor úplne nezm dissoluje.
- Počas varenia pridajte citrónovú šťavu a nechajte zmes vrieť zhruba 45 minút.
- Po uvarení čatní nechajte vychladnúť a následne ho preložte do sterilizovaných pohárov.
Servírovanie:
Slivkovo hroznové čatní sa hodí ako príloha k mäsu, syrom, alebo ako sladká pochúťka na pečivo. Je to tiež vynikajúci darček pre vašich blízkych.
Prajem vám dobrú chuť!
2) Slivkovo hroznové čatní recept
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých sliviek (najlepšie červené alebo fialové)
- 300 g hrozna (môže byť červené alebo biele)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml jablčného octu
- 150 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička kajenského korenia (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Slivky umyjte, rozrežte na polovice a odstráňte kôstky. Hrozno dobre umyte a veľké bobule môžu byť prekrojené na polovice. Na denku som nakrájala jak dostatok mrkvy.
-
Smaženie: Na strednom ohni rozohrejte veľký hrniec alebo panvicu. Pridajte nakrájané cibuľu a cesnak, smažte, kým nie sú mäkké a priehľadné.
-
Pridanie ovocia: K zmäknutej cibuli a cesnaku pridajte slivky a hrozno. Dobre premiešajte.
-
Pridanie ostatných súčastí: Do hrnca pridajte jablčný ocot, trstinový cukor, soľ, kajenské korenie, zázvor, škoricu, klinčeky a koriander. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Varenie: Zmes privedieme do varu, následne teplotu znížte a varte pomaly asi 30-40 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo na dno.
-
Kontrola konzistencie: Po uplynutí doby varenia skontrolujte, či je čatní dostatočne husté. Ak je stále riedke, varte ďalej, kým nedosiahne požadovanú hrúbku.
-
Plnenie do pohárov: Uvarenú zmes preneste do sterilizovaných pohárov, uzavrite viečkami a otočte ich viečkom nadol, aby sa poháre zabezpečili. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Podávanie: Slivkovo hroznové čatní sa výborne kombinuje s grilovanými mäsovými pokrmami, indickými jedlami alebo ako súčasť syrového taniera. Môže byť tiež skvelým darom pre rodinu a priateľov.
Prajem vám dobrú chuť!
Tento recept na slivkovo hroznové čatní je úžasný! Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je chutný. Určite to vyskúšam a dám vedieť, ako sa mi podarilo. Vďaka za skvelý tip!
Budem rada za spätnú väzbu! ďakujem! 🙂
Veľmi ma zaujala táto kombinácia chutí! Slivky a hrozno sú skvelé ovocie, a ja si myslím, že čatní bude perfektné k mäsu. Určite to vyskúšam na rodinnej oslave, ďakujem za recept!
Wow, slivkovo hroznové čatní znie fantasticky! Dúfam, že sa mi podarí urobiť ho tak chutne ako v recepte. Teším sa, až to podám priateľom pri grilovačke. Ďakujem za inšpiráciu!
Veľmi dobrý nápad zaradiť tento recept na grilovačku. Nie je začo! 🙂
Tento recept ma veľmi potešil! Nikdy som neskúšala robiť čatní doma a teraz mám veľkú chuť to vyskúšať. Určite budem sledovať ďalšie tvoje recepty. Prajem ti pekný deň!
Perfektný nápad na letné podujatia! Slivkovo hroznové čatní vyzerá veľmi lákavo a určite osloví aj mojich hostí. Už sa teším na prípravu a ochutnávanie. Ďakujem za skvelý recept!
Tento recept je bomba! Slivky s hroznom sa perfektne dopĺňajú a ja si už predstavujem tú výbornú chuť s mäsom alebo syrom. Určite ho vyskúšam, som nadšená z tohto nápadu!
‚Slivkovo hroznové čatní‘ – to znie ako niečo, čo musím mať vo svojej kuchyni! Je to super spôsob, ako využiť sezónne ovocie. Ďakujem za podelenie sa o tento úžasný recept!
‚Dobrý deň! Tento recept vyzerá jednoducho geniálne. Sila sliviek s hroznom vytvorí určite nezabudnuteľnú chuťovú kombináciu. Nezabudnem ho vyskúšať tento víkend!‘
Je vážne veľmi chutné.
‚Recept je úžasný! Milujem sladké prísady k mäsu a toto čatní bude určite skvelým doplnkom k mojim jedlám. Teším sa na jeho prípravu!‘
‚Vďaka za tento fantastický recept na slivkovo hroznové čatní! Dávno som nehľadal niečo nové do kuchyne a toto vyzerá jako perfektný hit pre moje grilovanie.‘