Slivkový koláč s makom

Koláč so slivkami a makom je obľúbený dezert, ktorý si získal náklonnosť mnohých fanúšikov sladkých pochutín. Spojenie sladkých sliviek a vynikajúceho maku vytvára jedinečnú chuť, ktorá poteší vaše chuťové zmysly.

Tento dezert je výnimočne vhodný na jeseň, keď sú slivky sezónne a ich chuť dosahuje maximálnu intenzitu. Pripravte si tento vynikajúci dezert a potešte seba i svojich blízkych.

Recept 1: Klasický slivkový koláč s makom

Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 250 g masla
– 150 g práškového cukru
– 2 vajcia
– 1 balenie vanilkového cukru
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 1 kg sliviek
– 200 g mletého maku
– 100 g kryštálového cukru
– 1 lyžica strúhanej kôry z citrónu

Postup:
1) V miske skombinujte múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajcia. Miešajte do získania hladkého cesta, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.

2) Slivky umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske skombinujte mak, cukor a citrónovú kôru.

3) Cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu a vložte ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesta trochu vytiahnite.

4) Na cesto položte slivky reznou stranou nahor a posypte ich makovou zmesou.

5) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 45-50 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a následne ho vyberte z formy.

Výhody:
– Klasická kombinácia chutí sliviek a maku
– Jednoduché a rýchle pripravovanie
– Ideálny dezert na jesenné mesiace

Kalorická hodnota: Približne 350 kcal na porciu (1/12 koláča)

 

Slivkový koláč s makom a tvarohom - 2

2) Slivkový koláč s makom a tvarohom

Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 150 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 500 g sliviek
– 150 g mletého maku
– 75 g kryštálového cukru
– 250 g tvarohu
– 1 vajce
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu

Postup:
1) V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajce. Miešajte, kým nedosiahnete hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte v chladničke oddychovať aspoň 30 minút.

2) Slivky umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske zmiešajte mak a cukor.

3) V inej miske kombinujte tvaroh, vajce, práškový cukor a vanilkový extrakt.

4) Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a umiestnite ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesto náznakovo vytiahnite.

5) Na cesto rovnomerne naneste tvarohovú zmes a na ňu poukladajte slivky reznou stranou nahor. Posypte ich makovou zmesou.

Bôbova polievka na kyslo

Bôbova polievka na kyslo

Čítať viac »

6) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 50-55 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy.

Výhody:
– Lahodná kombinácia sliviek, maku a tvarohu
– Krémová tvarohová vrstva zaisťuje šťavnatosť koláča
– Atraktívny vzhľad vďaka slivkám a maku

Kalorická hodnota: Približne 320 kcal na porciu (1/12 koláča)

Recept 3: Slivkový koláč s makom a mrveničkou

Suroviny:
Cesto:
– 300 g hladkej múky
– 200 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva

Plnka:
– 800 g sliviek
– 150 g mletého maku
– 100 g kryštálového cukru
– 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry

Plnené kuracie plátky v šunkovom kabátiku

Plnené kuracie plátky v šunkovom kabátiku

Čítať viac »

Mrvenička:
– 100 g hladkej múky
– 50 g masla
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu

Postup:
1) V miske skombinujte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajce. Vytvorte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.

2) Slivky dôkladne umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske zmiešajte mak, cukor a citrónovú kôru.

3) V ďalšej miske pripravte mrveničku. Zmiešajte múku, cukor a vanilkový extrakt. Pridajte nakrájané maslo a pomocou rúk vytvorte drobenku.

4) Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesta jemne vytiahnite.

5) Na cesto poukladajte slivky reznou stranou nahor a posypte ich makovou zmesou. Na vrch rovnomerne posypte mrveničku.

6) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 50-60 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy.

Výhody:
– Chrumkavá mrvenička dodáva koláču zaujímavú textúru
– Bohatá chuť vďaka kombinácii sliviek, maku a mrveničky
– Atraktívny vzhľad s vrstvou mrveničky na vrchu

Kalorická hodnota: Približne 380 kcal na porciu (1/12 koláča)

Záver:
Koláč so slivkami a makom je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí si oblúbili tradičné chute a chutné dezerty. Bez ohľadu na to, či zvolíte klasickú verziu, koláč obohatený tvarohom, alebo s chrumkavou mrveničkou, iste si prídete na svoje. Nebojte sa experimentovať a prispôsobovať recepty podľa svojich predstáv. Koláč so slivkami a makom je ideálnym dezertom na jesenné popoludnia, keď si chcete dopriať niečo sladké a vychutnať si sezónne plody.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Kocúrik123 píše:

    Ahojte! Chcem sa s vami podeliť o to, aký je tento slivkový koláč s makom fantastický! Minulý víkend som ho pripravila pre moju rodinu a všetci boli nadšení. Cesto sa veľmi dobre vypracovalo a vôňa, ktorá sa šírila z rúry, bola úžasná. Mám rada, ako sa mak a slivky dopĺňajú – dávajú koláču takú jedinečnú chuť. Nikdy by som nepovedala, že pečenie môže byť také jednoduché a pritom chutné. Na to, aby ste si užili skvelý dezert, stačí len pár surovín a trocha trpezlivosti. Odporúčam pridať aj trošku škorice do zmesi pre extra chuť! Tento koláč bol skutočne hitom na našej nedeľnej rodinnej oslave. Každý si pýtal ešte kúsok! Určite ho zopakujem čoskoro a plánujem ho ponúknuť aj kamarátom na stretnutí. Dúfam, že aj vy to vyskúšate a budete mať rovnako dobré skúsenosti ako ja!

    1. Srdiečko99 píše:

      Presne tak! Aj ja som tento recept vyskúšala a musím povedať, že je to najlepší koláč na svete! Všetci moji priatelia ho milujú. Je skvelé vidieť ich usmievať sa pri stole s takýmto lahodným dezertom pred nimi. Hlavne mi povedali, že cítia tú sviežosť z citrónovej šťavy – dodáva mu to skutočne osviežujúcu chuť! Myslím si, že tento koláč by mal byť povinnou súčasťou každej rodinnej oslavy alebo len tak na víkendový obed. Ďakujem za skvelý recept!

    2. VeselýJanko píše:

      Ahojte všetci! Chcem len povedať, že slivkový koláč s makom ma úplne dostal! Keď som ho prvýkrát piekol podľa vášho receptu, nevedel som, čo mám čakať. Bol som veľmi milo prekvapený výsledkom – bol krásne nadýchany a chutil presne tak, ako má pravý domáci koláč chutiť! Mám rád kombinácie chutí a toto je perfektné spojenie sladkých sliviek s jemným mletým makom. A čo ma najviac potešilo? Že aj moje deti si ho zamilovali! Už plánujem ďalšie pečenie a chcem pridať do cesta trochu orechov pre extra chrumkavosť. Určite odporúčam každému vyskúšať tento recept!