Koláč so slivkami a makom je obľúbený dezert, ktorý si získal náklonnosť mnohých fanúšikov sladkých pochutín. Spojenie sladkých sliviek a vynikajúceho maku vytvára jedinečnú chuť, ktorá poteší vaše chuťové zmysly.
Tento dezert je výnimočne vhodný na jeseň, keď sú slivky sezónne a ich chuť dosahuje maximálnu intenzitu. Pripravte si tento vynikajúci dezert a potešte seba i svojich blízkych.
Recept 1: Klasický slivkový koláč s makom
Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 250 g masla
– 150 g práškového cukru
– 2 vajcia
– 1 balenie vanilkového cukru
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 1 kg sliviek
– 200 g mletého maku
– 100 g kryštálového cukru
– 1 lyžica strúhanej kôry z citrónu
Postup:
1) V miske skombinujte múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajcia. Miešajte do získania hladkého cesta, zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
2) Slivky umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske skombinujte mak, cukor a citrónovú kôru.
3) Cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu a vložte ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesta trochu vytiahnite.
4) Na cesto položte slivky reznou stranou nahor a posypte ich makovou zmesou.
5) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 45-50 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a následne ho vyberte z formy.
Výhody:
– Klasická kombinácia chutí sliviek a maku
– Jednoduché a rýchle pripravovanie
– Ideálny dezert na jesenné mesiace
Kalorická hodnota: Približne 350 kcal na porciu (1/12 koláča)
2) Slivkový koláč s makom a tvarohom
Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 150 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 500 g sliviek
– 150 g mletého maku
– 75 g kryštálového cukru
– 250 g tvarohu
– 1 vajce
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup:
1) V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajce. Miešajte, kým nedosiahnete hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte v chladničke oddychovať aspoň 30 minút.
2) Slivky umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske zmiešajte mak a cukor.
3) V inej miske kombinujte tvaroh, vajce, práškový cukor a vanilkový extrakt.
4) Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a umiestnite ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesto náznakovo vytiahnite.
5) Na cesto rovnomerne naneste tvarohovú zmes a na ňu poukladajte slivky reznou stranou nahor. Posypte ich makovou zmesou.
6) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 50-55 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy.
Výhody:
– Lahodná kombinácia sliviek, maku a tvarohu
– Krémová tvarohová vrstva zaisťuje šťavnatosť koláča
– Atraktívny vzhľad vďaka slivkám a maku
Kalorická hodnota: Približne 320 kcal na porciu (1/12 koláča)
Recept 3: Slivkový koláč s makom a mrveničkou
Suroviny:
Cesto:
– 300 g hladkej múky
– 200 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
Plnka:
– 800 g sliviek
– 150 g mletého maku
– 100 g kryštálového cukru
– 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
Mrvenička:
– 100 g hladkej múky
– 50 g masla
– 50 g práškového cukru
– 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup:
1) V miske skombinujte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte nakrájané maslo a vajce. Vytvorte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
2) Slivky dôkladne umyte, rozpol’te a odstráňte kôstky. V miske zmiešajte mak, cukor a citrónovú kôru.
3) V ďalšej miske pripravte mrveničku. Zmiešajte múku, cukor a vanilkový extrakt. Pridajte nakrájané maslo a pomocou rúk vytvorte drobenku.
4) Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte ho do vymastenej a múkou vysypanej formy. Okraje cesta jemne vytiahnite.
5) Na cesto poukladajte slivky reznou stranou nahor a posypte ich makovou zmesou. Na vrch rovnomerne posypte mrveničku.
6) Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 50-60 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho vyberte z formy.
Výhody:
– Chrumkavá mrvenička dodáva koláču zaujímavú textúru
– Bohatá chuť vďaka kombinácii sliviek, maku a mrveničky
– Atraktívny vzhľad s vrstvou mrveničky na vrchu
Kalorická hodnota: Približne 380 kcal na porciu (1/12 koláča)
Záver:
Koláč so slivkami a makom je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí si oblúbili tradičné chute a chutné dezerty. Bez ohľadu na to, či zvolíte klasickú verziu, koláč obohatený tvarohom, alebo s chrumkavou mrveničkou, iste si prídete na svoje. Nebojte sa experimentovať a prispôsobovať recepty podľa svojich predstáv. Koláč so slivkami a makom je ideálnym dezertom na jesenné popoludnia, keď si chcete dopriať niečo sladké a vychutnať si sezónne plody.