Dnes si pripravíme klasický slivkový džem alebo skôr lekvár a to v rúre.
Ingrediencie:
- 1 kg sliviek
- 400 g cukru
- 1 ČL škorice
- šťava z 1 citróna
- 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
Slivkový džem pripravený v rúre
Postup:
- Na začiatok si nastav rúru na teplotu 180°C.
- Slivky dôkladne umyj a odober im kôstky.
- Do pekáča alebo hlbokého pečiaceho plechu vlož slivky.
- Pridaj cukor, škoricu, šťavu z citróna a vyškrab semienka z vanilkového lusku (prípadne pridaj vanilkový extrakt). Všetko dôkladne premiešaj.
- Pekáč s prísadami vlož do predhriatej rúry a peč asi 2 hodiny, alebo kým sa džem nezahustí a nezkaramelizuje. Občas premiešaj.
- Keď vychladne, prenes slivkový džem do skleníc a uskladni v chladničke.
Práve by si mal(a) mať sladký a voňavý slivkový džem, ktorý môžeš zariadiť na chlieb, do palaciniek alebo ako prísadu do dezertov. Prajeme dobrú chuť!
2) Slivkový lekvár v rúre
Slivkový džem patrí medzi najpopulárnejšie metódy, ako uchovať toto lahodné ovocie a vychutnávať si ho aj mimo sezóny. Príprava slivkového džemu v rúre je jednoduchý a efektívny postup, ktorý si zamiluje každý, kto sa chce pustiť do konzervovania.
Na výrobu slivkového džemu potrebuješ zrelé slivky, cukor a citrónovú šťavu. Suroviny by mali byť čerstvé a kvalitné, aby výsledný džem mal bohatú chuť a arómu. Na začiatok si slivky dobre umyj a následne ich rozpol na polovice, aby sa kôstky ľahko odstránili.
V miske zmiešaj slivky s cukrom v pomere, ktorý zodpovedá tvojim chuťovým požiadavkám – zvyčajne sa odporúča približne 1 kg sliviek na 500 g cukru. Pridaj aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, ktorá džemu dodá príjemnú kyslosť a pomôže pri konzervovaní.
Potom všetko premiešaj a nechaj odležať aspoň 30 minút, aby sa slivky a cukor spojili. Celú zmes následne prelož do zapekacej misy, rozotri ju do jednorodnej vrstvy a vlož do predhriatej rúry na 150 °C. Toto pomalé pečenie je dôležité, pretože slivky sa počas neho postupne premenia na skvostný džem.
Cca každých 15-20 minút kontroluj zmes a premiešavaj. Ak sa začne vytvárať pena na povrchu, pokojne ju odstráň. Po hodine pečenia by mala byť zmes dostatočne zahustená. Ak chceš mať istotu, že je džem správne pripravený, môžeš vyskúšať metódu studeného taniera – niekoľko kvapiek džemu polož na tanierik a nechaj vychladnúť. Ak neodteká, je hotový.
Po vybratí z rúry nechaj džem vychladnúť a potom ho prelož do sterilizovaných pohárov. Dobre uzavri a uskladni na chladnom a tmavom mieste. Slivkový džem pečený v rúre je výbornou prísadou do dezertov, palaciniek, alebo ako nátierka na chlieb.
Vychutnaj si skvelú chuť domáceho slivkového džemu, ktorý ťa bude tešiť počas celého roka!