Kulajda polievka – skutočný český poklad kuchyne.
Mohla by sa nazvať aj pýchou českej gastronómie, pretože táto výdatná polievka je skutočne výnimočná. Ak ste nadšený hubár alebo hubárka, určite by ste si mali pripraviť práve kulajdu.
Kulajda je poctivá a svojou hustotou bohato naplnená polievka, ktorej korene siahajú do Česka, no existuje aj tá naša pravá slovenská variácia kulajdy. Dnes si však pripravíme práve tú českú, poctivú. Návod na kulajdu polievku nájdete nižšie.
Slovenský recept na kulajdu
Čo by ste mali vedieť o kulajde?
Kulajda je skutočne známa česká polievka, ktorá si zaslúži čestné miesto v českej kuchyni. Hutná a výdatná polievka s hubami a smotanou ponúka vynikajúcu chuť a pôžitok z jedla. Uspokojí aj toho najväčšieho jedáka. Chutná krémová polievka je vhodná ako hlavný chod, vzhľadom na svoju bohatú hodnotu.
Recept na slovenskú kulajdu
Suroviny:
- 400 g zeleru
- 300 g zemiakov
- 250 g húb (najlepšie sušené hríby)
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 250 ml kyslej smotany
- 1 liter vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- Soľ
- Biele korenie
- Kôpor a petržlen (na posypanie)
Príprava:
- Húb (ak sú sušené) namočte do vody a nechajte ich odpočívať aspoň 30 minút, potom ich sceďte.
- Zeler olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky olúpte a nakrájajte na väčšie kocky.
- Cibuľu nakrájajte na jemné časti.
- V hrnci pripravte vývar a nechajte ho zovrieť.
- Pridajte nakrájaný zeler, zemiaky a huby. Varíme, kým sa zelenina a huby neuvaria.
- V miske si zmiešajte vajcia so smotanou.
- Keď je zelenina uvarená, pridajte do hrnca vajcia so smotanou a dôkladne premiešajte.
- Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Na miernom ohni varíme ešte pár minút, kým sa všetky ingrediencie dobre skombinujú.
- Polievku môžete ozdobiť nasekaným kôprom a petržlenom.
- Servírujte teplú s chlebom.
Dobrú chuť!
Za zmienku stojí aj : Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty. Zaujímavý článok, ktorý skúma tému do hĺbky.