Kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.
Pýcha českej kuchyne aj tak by sa dala nazvať táto výdatna polievočka. Ak ste vášnivý hubár či hubárka, tak je na mieste si pripraviť práve kulajdu.
Kulajda je poctivá a konzistenciou hustá polievka, ktorá má svoje korene v česku no existuje aj tá našá pravá slovenská verzia kulajdy. Dnes si však spoločne pripravíme práve tu českú poctivú. Kulajda polievka a moô návod nižšie.
Slovenská kulajda recept
Čo by ste mali vedieť o kulajde?
Kulajda je skutočne preslávená česká polievka, ktorá si zaslúži piedestal v českej kuchyni. Hustá výdatná polievka s hríbami a smotanou zaručuje skvelú chuť a pôžitok z jedla. Zasíti aj toho najväčšieho papkáča. Chutná krémová polievka je vhodná ako hlavné jedlo nakoľko je veľmi výdatná.
Recept na slovenskú kulajdu
Ingrediencie:
- 400 g zeléru
- 300 g zemiakov
- 250 g huby (ideálne sušené hríby)
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 250 ml kyslej smotany
- 1 liter vývaru (mäsový alebo zeleninový)
- Soľ
- Biele korenie
- Kôpor, petržlen (na posypanie)
Postup:
- Huby (ak sú sušené) namočte do vody a nechajte ich stáť minimálne 30 minút, potom ich sceďte.
- Zeler olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky olúpte a nakrájajte na väčšie kocky.
- Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky.
- V hrnci si pripravte vývar a nechajte ho zovrieť.
- Pridajte nakrájaný zeler, zemiaky a huby. Varíme pokým sa zelenina a huby neuvária.
- V miske si vymiešajte vajcia so smotanou.
- Keď je zelenina uvarená, pridajte do hrnca vajcia so smotanou a dobre premiešajte.
- Osolte a okoreňte podľa chute.
- Na miernom ohni varíme ešte pár minút, až kým sa všetky ingrediencie dobre prepoja.
- Polievku môžete ozdobiť posekaným kôprom a petržlenom.
- Servírujte teplú a s chlebom.
Dobrú chuť!
Za pozornost stojí aj : Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty. Zujímavý článok, ktorý rozoberá tému do hĺbky.