Soljanka

 

Soljanka je výnimočná a výdatná polievka, ktorá pochádza pôvodne z východnej Európy. Nižšie nájdete základný recept na slovenskú variantu Soljanky:

Prísady:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g plátkovanej salámy
  • 200 g plátkovanej údenej klobásy
  • 200 g plátkovanej údenej šunky
  • 1 veľká paprika, nakrájaná na kocky
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička čili vločiek (voliteľné)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200 g kyslej kapusty
  • 200 g nakladaných uhorky, nakrájaných na kolieska
  • 1 dl kyslej smotany na podávanie
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie

 

Soljanka

Pokyny:

  1. Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú mäkké a zlatistej farby.
  2. Nasledovne pridajte salámu, klobásu a šunku a restujte ich niekoľko minút, až kým nebudú jemne zlatisté.
  3. Potom pridajte papriku a restujte ju niekoľko minút.
  4. Pridajte paradajkový pretlak a restujte ho asi minútu.
  5. Do hrnca pridajte drvené paradajky, zeleninový vývar, bobkový list, sladkú papriku, majoránku a čili vločky, ak chcete, aby polievka mala pikantnú chuť. Ochuťte soľou a čiernym korením.
  6. Varte polievku asi 15-20 minút na strednom ohni, aby sa chute prepojili.
  7. Pridajte kyslú kapustu a nakladané uhorky a varte ešte ďalších 10 minút.
  8. Podávajte Soljanku horúcu, s lyžičkou kyslej smotany na vrch a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Prajem dobrú chuť! Vychutnajte si slovenskú verziu Soljanky, ktorá je perfektná na zohriatie v chladných dňoch!

Soljanka-2

2) Soljanka

Prísady:

  • 500 g bravčového mäsa (môže obsahovať aj údené mäso)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná mrkva
  • 3-4 kyslé uhorky
  • 200 g rajčinového pretlaku
  • 1 l vývaru (môže byť hovädzí alebo kurací)
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1-2 bobkové listy
  • soľ a čierne korenie podľa preferencie
  • 1 lyžička papriky (kurkumy alebo údenej)
  • citrón (na dekoráciu a dochutenie)
  • olivy (nepovinné, na ozdobenie)
  • čerstvá petržlenová vňať (na dekoráciu)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a vložte mäso. Smažte na strednej teplote, až kým nezíska zlatohnedú farbu.

    Ako uvariť najlepšiu ryžu?

    Ako uvariť najlepšiu ryžu?

    Čítať viac »

  2. Zelenina: Na tej istej panvici pridajte jemne nasekanú cibuľu, cesnak a mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Opečte, kým cibuľa nezmäkne.

  3. Pridanie kyslých uhoriek a rajčinového pretlaku: K zeleninovej zmesi najprv prisypte nasekané kyslé uhorky a následne rajčinový pretlak. Chvíľku všetko podusíme, aby sa chute spojili.

  4. Vývar: Do panvice vložte pripravené mäso, bobkový list a vývar. Všetko dobre premiešajte a nechajte dusiť na strednom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nezmäkne.

  5. Dochucovanie: Po uvarení pridajte soľ a korenie podľa preferencie. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre osvieženie chuti.

  6. Podávanie: Servírujte horúcu soljanku s čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkom citrónu a voliteľne aj s olivami. K soljanke sa hodí aj čerstvý chlieb alebo pečivo.

Dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

15 Komentárov

  1. VeselýJanko píše:

    Tento recept na soljanku je fantastický! Už sa teším, keď ho vyskúšam. Milujem, ako sa spojí všetko to množstvo chutí a vôní. V zime je to ideálny spôsob, ako sa zohriat. Dobrú chuť všetkým!

  2. ZelenáRuža píše:

    Wow, soljanka vyzerá skvele! Hlavne tá kombinácia údených mäsiek a kyslej kapusty! Určite si pripravím túto polievku na víkend. Verím, že rodina bude nadšená. Ďakujem za recept!

  3. Srdiečko123 píše:

    Tento recept ma veľmi zaujal! Soljanka je moja obľúbená polievka a vaše ingrediencie sú perfektné! Veľmi sa teším na jej prípravu, určite bude chutiť výborne. Prajem všetkým dobrú chuť!

  4. ŠťastnáKocúrka píše:

    Super recept na soljanku! Vždy som si myslela, že je to zložitý pokrm, ale vy ste to tak pekne vysvetlili. Kyslá smotana na vrchu znie úžasne! Už sa neviem dočkať, kedy si ju uvarím.

  5. SlnečnéDeti píše:

    Soljanka je skutočne jedinečná polievka! Tento recept obsahuje všetko, čo mám rada – salámu, klobásu aj kapustu! Znie to ako ideálne jedlo na zimu a určite ho vyskúšam. Ďakujem za skvelý tip!

  6. Jasna123 píše:

    Soljanka je naozaj skvelé jedlo! Tento recept vyzerá jednoducho a chutne. Určite ho vyskúšam počas chladných dní. Teším sa na tú lahodnú kombináciu chutí, ktorú táto polievka ponúka. Dík za zdieľanie!

  7. MilaKocka píše:

    Wow, Soljanka znie fantasticky! Mám rada polievky a táto vyzerá ako ideálne jedlo pre rodinu. Veľmi sa mi páči, že má toľko rôznych ingrediencií. Určite ju vyskúšam na víkend!

  8. RadoslavZeleny píše:

    Perfektný recept! Soljanka je jedno z mojich obľúbených jedál a som rád, že tu je slovenská verzia. Určite sa do toho pustím a pripravím si ju s priateľmi na večeru. Mňam!

  9. KreativnaDuša píše:

    Tento recept na Soljanku ma veľmi zaujal! Myslím si, že je to skvelé jedlo na zahriatie v zime. Kombinácia všetkých tých chutí musí byť úžasná! Vďaka za inšpiráciu, určite ho vyskúšam!

  10. Svetlanka23 píše:

    Soljanka vyzerá super! Milujem polievky plné chuti a táto má všetko, čo mám rád – mäso aj zeleninu. Už sa neviem dočkať, kedy si ju pripravím doma pre rodinu. Ďakujem za recept!

  11. Janko123 píše:

    Soljanka je naozaj fantastická! Je to jedna z tých polievok, ktoré vás zahrejú na duši. Tento recept vyzerá veľmi chutne a určite ho vyskúšam. Mám rád kombináciu všetkých tých chutí, je to radosť variť!

  12. KocurMiau píše:

    Wow, soljanka! To je moja obľúbená polievka. Každý rok ju pripravujem na zimu. Tento recept vyzerá super jednoducho a chutne. Určite sa pustím do varenia už tento víkend. Dobrú chuť prajem aj ostatným!

  13. Radoslav68 píše:

    Musím povedať, že soljanka je pre mňa synonymum domova a tepla! Recept je skvelý, určite pridám aj trochu viac papriky pre extra chuť. Rád varím pre rodinu a táto polievka vždy všetkých poteší.

  14. MartaZelenina píše:

    Tento recept na soljanku ma úplne dostal! S pridanou kyslou kapustou to musí byť lahôdka. Už sa teším na to, ako si ju pripravím v chladnom počasí s rodinou pri stole. Dobre si pochutnáme!

  15. SvetloSlnka píše:

    Ak máte radi sýté polievky, soljanka je jasná voľba! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a určite ho vyskúšam čoskoro. Kombinácia ingrediencií je úžasná a verím, že výsledok bude famózny!