Soljanka je výnimočná a výdatná polievka, ktorá pochádza pôvodne z východnej Európy. Nižšie nájdete základný recept na slovenskú variantu Soljanky:
Prísady:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 g plátkovanej salámy
- 200 g plátkovanej údenej klobásy
- 200 g plátkovanej údenej šunky
- 1 veľká paprika, nakrájaná na kocky
- 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička čili vločiek (voliteľné)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 g kyslej kapusty
- 200 g nakladaných uhorky, nakrájaných na kolieska
- 1 dl kyslej smotany na podávanie
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie
Soljanka
Pokyny:
- Na strednom ohni rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú mäkké a zlatistej farby.
- Nasledovne pridajte salámu, klobásu a šunku a restujte ich niekoľko minút, až kým nebudú jemne zlatisté.
- Potom pridajte papriku a restujte ju niekoľko minút.
- Pridajte paradajkový pretlak a restujte ho asi minútu.
- Do hrnca pridajte drvené paradajky, zeleninový vývar, bobkový list, sladkú papriku, majoránku a čili vločky, ak chcete, aby polievka mala pikantnú chuť. Ochuťte soľou a čiernym korením.
- Varte polievku asi 15-20 minút na strednom ohni, aby sa chute prepojili.
- Pridajte kyslú kapustu a nakladané uhorky a varte ešte ďalších 10 minút.
- Podávajte Soljanku horúcu, s lyžičkou kyslej smotany na vrch a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Prajem dobrú chuť! Vychutnajte si slovenskú verziu Soljanky, ktorá je perfektná na zohriatie v chladných dňoch!
2) Soljanka
Prísady:
- 500 g bravčového mäsa (môže obsahovať aj údené mäso)
- 1 stredná cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 3-4 kyslé uhorky
- 200 g rajčinového pretlaku
- 1 l vývaru (môže byť hovädzí alebo kurací)
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1-2 bobkové listy
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 lyžička papriky (kurkumy alebo údenej)
- citrón (na dekoráciu a dochutenie)
- olivy (nepovinné, na ozdobenie)
- čerstvá petržlenová vňať (na dekoráciu)
Postup:
-
Príprava mäsa: Mäso dôkladne umyte a nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a vložte mäso. Smažte na strednej teplote, až kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Zelenina: Na tej istej panvici pridajte jemne nasekanú cibuľu, cesnak a mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Opečte, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie kyslých uhoriek a rajčinového pretlaku: K zeleninovej zmesi najprv prisypte nasekané kyslé uhorky a následne rajčinový pretlak. Chvíľku všetko podusíme, aby sa chute spojili.
-
Vývar: Do panvice vložte pripravené mäso, bobkový list a vývar. Všetko dobre premiešajte a nechajte dusiť na strednom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nezmäkne.
-
Dochucovanie: Po uvarení pridajte soľ a korenie podľa preferencie. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre osvieženie chuti.
-
Podávanie: Servírujte horúcu soljanku s čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkom citrónu a voliteľne aj s olivami. K soljanke sa hodí aj čerstvý chlieb alebo pečivo.
Dobrú chuť!