Soljanka je skvelú a sýta polievka pochádzajúca pôvodne z východnej Európy. Tu je základný recept na slovenskú verziu Soljanky:
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 200 g plátkovanej salámy
- 200 g plátkovanej údeného klobásy
- 200 g plátkovanej údeného šunky
- 1 veľká paprika, nakrájaná na kocky
- 4 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička čili vločiek (opcionálne)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 g kyslej kapusty
- 200 g nakladaných uhorky, nakrájaných na plátky
- 1 dl kyslej smotany na podávanie
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie
Soljanka
Postup:
- Rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým sa nezmäknú a nežiadú farbu.
- Pridajte salámu, klobásu a šunku a orestujte ich niekoľko minút, kým sa trochu nezarumienia.
- Pridajte papriku a orestujte ju ďalších niekoľko minút.
- Primiešajte paradajkový pretlak a nechajte ho orestovať asi 1 minútu.
- Pridajte drvené paradajky, zeleninový vývar, bobkový list, sladkú papriku, majoránku a čili vločky, ak chcete trochu pikantné chute. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
- Nechajte polievku variť približne 15-20 minút na strednom ohni, aby sa chute spojili.
- Pridajte kyslú kapustu a nakladané uhorky a nechajte polievku variť ďalších 10 minút.
- Podávajte Soljanku horúcu s lyžičkou kyslej smotany alebo kyslej smotany na vrchu a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Dobrú chuť! Užite si slovenskú verziu Soljanky, je ideálna na zohriatie v chladných dňoch!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (môže byť aj kombinácia s údeným mäsom)
- 1 stredná cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 3-4 kyslé uhorky
- 200 g rajčinového pretlaku
- 1 l vývaru (môže byť hovädzí alebo kurací)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1-2 bobkové listy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička papriky (kurkumy alebo údenej)
- citrón (na dekoráciu a dochutenie)
- olivy (voliteľné, na ozdobenie)
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava mäsa: Mäso umyte a nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte mäso. Smažte na strednom ohni, kým nezhnedne.
-
Zelenina: Na tej istej panvici pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle. Restujte, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie uhorky a rajčinového pretlaku: K zeleninovej zmesi pridajte najprv nasekané kyslé uhorky a potom rajčinový pretlak. Chvíľku všetko podusíme, aby sa chute spojili.
-
Vývar: Do panvice pridajte pripravené mäso, bobkový list a vývar. Všetko premiešajte a nechajte dusiť na strednom ohni približne 30-40 minút, kým mäso nie je mäkké.
-
Dochucovanie: Po uvarení osolte a okoreňte podľa chuti. Môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy pre osvieženie chuti.
-
Podávanie: Podávajte horúcu soljanku s čerstvou petržlenovou vňaťou, plátkom citrónu a voliteľne aj s olivami. K soljanke sa hodí aj čerstvý chlieb alebo pečivo.
Dobrú chuť!