Soljanka

Soljanka je skvelú a sýta polievka pochádzajúca pôvodne z východnej Európy. Tu je základný recept na slovenskú verziu Soljanky:

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 200 g plátkovanej salámy
  • 200 g plátkovanej údeného klobásy
  • 200 g plátkovanej údeného šunky
  • 1 veľká paprika, nakrájaná na kocky
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva drvených paradajok (400 g)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička čili vločiek (opcionálne)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 200 g kyslej kapusty
  • 200 g nakladaných uhorky, nakrájaných na plátky
  • 1 dl kyslej smotany na podávanie
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobenie

 

Soljanka

Postup:

  1. Rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým sa nezmäknú a nežiadú farbu.
  2. Pridajte salámu, klobásu a šunku a orestujte ich niekoľko minút, kým sa trochu nezarumienia.
  3. Pridajte papriku a orestujte ju ďalších niekoľko minút.
  4. Primiešajte paradajkový pretlak a nechajte ho orestovať asi 1 minútu.
  5. Pridajte drvené paradajky, zeleninový vývar, bobkový list, sladkú papriku, majoránku a čili vločky, ak chcete trochu pikantné chute. Ochutnajte soľou a čiernym korením.
  6. Nechajte polievku variť približne 15-20 minút na strednom ohni, aby sa chute spojili.
  7. Pridajte kyslú kapustu a nakladané uhorky a nechajte polievku variť ďalších 10 minút.
  8. Podávajte Soljanku horúcu s lyžičkou kyslej smotany alebo kyslej smotany na vrchu a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Dobrú chuť! Užite si slovenskú verziu Soljanky, je ideálna na zohriatie v chladných dňoch!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *