Ingrediencie:
– 500 g šošovicovej polievky (šošovica)
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 lyžica octu
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– soľ a korenie podľa chuti
– mleté čierne korenie
– 1 vetvička čerstvého rozmarínu
– 1 list bobkového listu
– 1 lyžica hladkej múky
Polievka zo šošovice na kyslo
Postup:
1. Dôkladne prepláchnite šošovicu pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú aspoň na 60 minút.
2. Ošúpte cibuľu aj cesnak a nakrájajte ich na malé kocky.
3. Ošúpte mrkvu a zemiaky a nastrúhajte ich na hrubé strúhadlo.
4. V hrnci zohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak do zlatista.
5. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zemiaky a pokračujte v ich restovaní približne 5 minút.
6. Vložte šošovicu, lyžičku mletej sladkej papriky, soľ, korenie a mleté čierne korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte.
7. Do hrnca pridajte bobkový list a vetvičku čerstvého rozmarínu.
8. Zalejte všetko vodou tak, aby bolo úplne pokryté.
9. Varíme polievku približne 30 – 40 minút, až kým šošovica nezmäkne.
10. V miske premiešajte hladkú múku s troškou vody, aby ste vytvorili záprašku.
11. Polievku zahustite zápraškou a varte ešte asi 10 minút.
12. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
13. Pred servírovaním pridajte lyžicu octu, preložte do misiek a podávajte s kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!