Ingrediencie:
– 500 g šošovicovej polievky (šošovica)
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 lyžica octu
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– soľ a korenie podľa chuti
– mleté čierne korenie
– 1 vetvička čerstvého rozmarínu
– 1 list bobkového listu
– 1 lyžica hladkej múky
Šošovicová polievka recept na kyslo
Postup:
1. Šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú aspoň na hodinu.
2. Cibuľu a cesnak ošúpajte a nakrájajte na malé kúsky.
3. Mrkvu a zemiaky ošúpajte a nastrúhajte ich na hrubé strúhadlo.
4. V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak dozlatista.
5. Pridajte strúhanú mrkvu a zemiaky a pokračujte v restovaní približne 5 minút.
6. Pridajte šošovicu, lyžičku mletej sladkej papriky, soľ, korenie a mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
7. Pridajte bobkový list a vetvičku čerstvého rozmarínu do hrnca.
8. Zalejte vodou tak, aby bolo všetko pokryté.
9. Varíme polievku asi 30 – 40 minút, dokým šošovica nie je mäkká.
10. V miske zmiešajte hladkú múku s trochou vody, aby ste vytvorili záprašku.
11. Zápraškou zahustite polievku a varíme ju ešte asi 10 minút.
12. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením podľa chuti.
13. Pred podávaním pridajte lyžicu octu, preklopte do misiek a podávajte s kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!