Šošovicová polievka so slivkami

Recept na šošovicovú polievku so slivkami:

Potrebujeme:
– 250 g šošovice (zelená, hnedá alebo červená)
– 2 cibuľky
– 2 mrkvy
– 2 stonky zeleru
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 zemiaky
– 1 pór
– 150 ml smotany na šľahanie
– 50 g masla
– 1,5 l zeleninového vývaru
– soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

 

Šošovicová polievka so slivkami

Na ozdobenie:
– 100 ml sladkej smotany
– 10 sliviek
– petržlenová vňať

Výborna omáčka na špagety

Výborna omáčka na špagety

Čítať viac »

Postup:
1. Šošovicu pred varením dôkladne prepláchneme v tečúcej vode.
2. Cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak, zemiaky a pór očistíme a nakrájame na menšie kusy.
3. V hrnci rozpustíme maslo a na ňom orestujeme nakrájanú zeleninu.
4. Pridáme šošovicu a zalejeme zeleninovým vývarom.
5. Polievku osolíme, okoreníme a varíme približne 30 minút, kým šošovica nezmäkne.
6. Potom odstavíme polievku z tepla a rozmixujeme na hladkú konzistenciu.
7. Do polievky pridáme smotanu na šľahanie a dôkladne premiešame.
8. Polievku opäť zahrejeme, avšak dbáme na to, aby sme ju neprehliadili, aby sa smotana nezrazila.
9. V malom hrnci zohrejeme sladkú smotanu a slivky umyjeme a rozpreskujeme na nich malé, šťavou naplnené, hnedé okrúhle kúsky.
10. Polievku servírujeme do misiek, do každej misky vložíme lyžicu zohriatej sladkej smotany a na ňu položíme jednu slivku.
11. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Polievku je možné podávať aj s krutónmi alebo so zakysanou smotanou, podľa osobnej chuti.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *