Pokiaľ dávate prednosť slovenskej verzii prípravy kuracieho soté, môžete sa inšpirovať týmto receptom:
Slovenské soté z kuracích pŕs
Na prípravu budete potrebovať:
- 500 g kuracieho mäsa z pŕs, nakrájaného na úzke plátky
- 1 cibuľu, nasekanú na jemné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené do pasty
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 lyžice oleja alebo masla na smaženie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 200 ml smotany na šľahanie
Soté z kuracích pŕs
Postup prípravy:
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte olej alebo maslo, ktoré ste predtým rozpustili.
- Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Potom vložte kuracie plátky a opekajte ich zo všetkých strán, až kým nebudú dostatočne prepečené a nezískajú zlatú farbu.
- Následne pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte v smažení, kým nezmäknú a neuvoľnia svoju šťavu.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Teplotu zmiernite a pridajte smotanu na šľahanie. Dobre premiešajte a nechajte ešte niekoľko minút prebublávať, kým omáčka nezhustne.
- Soté podávajte s obľúbenou prílohou, ako je ryža, krokety alebo zemiaky.
Verím, že si vychutnáte toto lahodné slovenské soté z kuracích pŕs! Prajem dobrú chuť!
2) Soté z kuracích pŕs
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 mrkvy
- 200 g šampiňónov (môžu byť aj iné druhy húb)
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Chystanie surovín:
- Kuracie prsia dôkladne umyjeme a nakrájame na úzke plátky alebo kocky.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na najjemnejšie kúsky.
- Papriky umyjeme, zbavíme semien a nakrájame na tenké pásiky.
- Mrkvu ošúpeme a narežeme na tenké kolieska.
- Šampiňóny umyjeme a nakrájame na plátky.
-
Smaženie:
- Na panvici zahrejeme olivový olej na strednej teplote.
- Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
-
Pridanie kuracieho mäsa:
- Do panvice vložíme nakrájané kuracie prsia, osolíme, okoreníme a opekáme, až kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú dobre prepečené (približne 5-7 minút).
-
Pridanie zeleniny:
- K kuraciemu mäsu primiešame mrkvu, papriku a šampiňóny. Dobre premiešame a opekáme ďalších 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne, no ostane chrumkavá.
-
Dochutenie:
- Pridáme sójovú omáčku, sladkú papriku a opäť dôkladne premiešame. Necháme chvíľu variť, aby sa chute spojili (okolo 2-3 minút).
-
Servírovanie:
- Soté podávame teplé. Môžeme ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Najlepšie sa dopĺňa s ryžou, kuskusom alebo čerstvým chlebíkom.
Bon appétit!