2) Špenátové muffiny na slano
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého špenátu (môžete zvoliť aj mrazený, avšak pred použitím ho dôkladne vyžmýkajte)
- 150 g hladkej múky
- 50 g nastrúhaného syra (napríklad parmezánu alebo eidamu)
- 2 veľké vajcia
- 100 ml mlieka
- 50 ml oleja (olivový alebo slnečnicový)
- 1 balíček prášku do pečiva (14 g)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška (voliteľné)
- 50 g slaniny alebo šunky (voliteľné)
- Zelená cibuľa na dekoráciu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava: Pokiaľ používate čerstvý špenát, dobre ho umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak zvolíte mrazený špenát, nechajte ho rozmraziť a starostlivo vyžmýkajte.
-
Rúra: Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte formu na muffiny a umiestnite do nej papierové košíčky, alebo ju jemne natrite olejom.
-
Cesto: V miske kombinujte hladkú múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. V druhej miske dobre rozšľahajte vajcia, následne pridajte mlieko a olej. Dôkladne premiešajte.
-
Incorporácia špenátu: Do mokrých prísad pridajte nakrájaný špenát, nastrúhaný syr a ak chcete, aj nakrájanú slaninu alebo šunku. Dobre premiešajte.
-
Prepojenie zmesí: Pomaly pridávajte mokré prísady k suchým a jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo. Buďte opatrní, aby ste cesto príliš nepremiešali.
-
Plnenie formy: Cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených muffinových košíčkov a naplňte ich asi do 2/3.
-
Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nebudú zlatohnedé a na dotyk pružné. Môžete skontrolovať ich upečenie zapichnutím špáradla do stredu – ak po vytiahnutí zostane suché, sú hotové.
-
Podávanie: Po upečení nechajte muffiny vychladnúť na mriežke. Môžete ich ozdobiť nasekanou zelenou cibuľou alebo podávať s kyslou smotanou.
Špenátové muffiny sú výbornou voľbou na raňajky, občerstvenie alebo ako príloha k polievke. Prajem vám dobrú chuť!