Srnčí chrbát v aspiku

Aj keď máme už po Vianociach, tento recept pripravujem počas celého roka.

Recepty sk: Srnčí chrbát

Srnčí chrbát v aspiku

Pre tých, ktorí obľubujú výnimočné a chutné jedlá, je srnčí chrbát v aspiku vynikajúcou voľbou. Tento recept je unikátne a ideálne podávať na špeciálne oslavy. Nasleduje postup, ako ho pripraviť:

Budete potrebovať:

  • 1 kg srnčieho chrbta
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenové korene
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotku
  • 2 listy zeleru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžičku čierneho korenia
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku majoránky
  • šťavu z 1 citróna
  • 10 listov želatíny

Priebeh prípravy:

  1. Očistite srnčí chrbát od šliačky a nadbytočného tuku. Osolte a okorenite ho z oboch strán.
  2. V hrnci zohrejte hovädzí vývar.
  3. Do vývaru pridajte cibuľu, mrkvu, petržlenové korene, cesnak, šalotku, zeler, bobkové listy, čierne korenie, majoránku a citrónovú šťavu.
  4. Varte približne hodinu, aby sa všetky chute dobre spojili.
  5. Vrcholom tohto procesu je príprava aspiku. Na jeho výrobu budete potrebovať želatínu.
  6. Želatínu namočte do studenej vody a nechajte ju nabrať.
  7. Keď je želatína mäkká, vložte ju do vývaru. Zmes priveďte k varu a nechajte stuhnúť.
  8. Na dne malých formičiek vytlačte hmotu a naopak ju preneste do formy na pečenie s ďalšími prísadami.
  9. Nechajte aspik úplne vychladnúť a stuhnúť v chladničke.

Po úspešnom prechode týmito krokmi získate hotový srnčí chrbát v aspiku. Toto jedlo je veľmi chutné a určite zapôsobí na vašich hostí. Pri servírovaní môžete pridať zeleninové prílohy alebo jednoduchú zemiakovú kašu. Dobrú chuť!

 

Srnčí chrbát v aspiku - 2

2) Srnčí chrbát v aspiku

Na srnčí chrbát:

Kuracie stehná bez kosti a kože – recepty

Kuracie stehná bez kosti a kože – recepty

Čítať viac »

  • 1 kg srnčieho chrbta
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guľôčok čierneho korenia
  • 1 l vody
  • Soľ podľa vlastnej chuti

Na aspik:

  • 1 l vývaru (z predpripravenej hmoty)
  • 5 pl želatíny v prášku
  • 2 lyžice octu (podľa preferencií)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1-2 vajcia (na ozdobenie)
  • Čerstvé bylinky na dekoráciu (kôpor, petržlen)

Pokyny:

  1. Príprava srnčieho chrbta:

    • Dobre umyte srnčí chrbát a osoľte ho.
    • V hrnci zohrejte vodu a pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak) spolu s bobkovým listom a koreninami.
    • Ako náhle voda začne vrieť, vhoďte do nej srnčí chrbát. Varíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým sa mäso nezmäkne.
    • Po uvarení vyberte chrbát z vývaru a nechajte ho vychladnúť. Preceďte vývar a uschovajte ho.
  2. Príprava aspiku:

    • Do prevareného vývaru vmiešajte soľ, korenie a ocot podľa vlastnej chuti.
    • Zahrejte asi 500 ml vývaru a doň pridajte želatínu. Dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí, následne vmiešajte zvyšný vývar a dobre premiešajte.
  3. Skladanie do formy:

    • Na dno formy nalejte tenkú vrstvu aspiku a nechajte stuhnúť v chladničke na niekoľko minút.
    • K tomu, akonáhle je aspik polotuhý, pridajte omäkkčené srnčie mäso nakrájané na plátky.
    • Prikryte ďalšou vrstvou aspiku a ozdobte kúskami uvareného vajca a čerstvými bylinkami.
    • Zalejte zvyšným aspikom, aby všetko bolo úplne ponorené.
  4. Chladenie:

    • Nechajte srnčí chrbát v aspiku stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín, najlepšie cez noc.
  5. Servírovanie:

    • Po stuhnutí opatrne vyberte aspik z formy, nakrájajte ho na plátky a podávajte na tanieri s čerstvou zeleninou alebo chlebom.

Tipy:

  • Aspik môžete vylepšiť ďalšími ingredienciami, ako sú nakrájané kyslé uhorky alebo olivy.
  • Srnčí chrbát v aspiku je vynikajúci ako predjedlo na slávnostných akciách alebo rodinných oslavách.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. JasnýDeň píše:

    Tento recept na srnčí chrbát v aspiku vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Mám rád, keď sú jedlá také chutné a elegantné. Verím, že hostia budú nadšení. Ďakujem za skvelý tip!

  2. KocúrKocúrik píše:

    Wow, srnčí chrbát v aspiku znie fantasticky! Už sa teším, ako prekvapím svoju rodinu touto dobrotou. Určite si to zapíšem a pripravím to na najbližšiu rodinnú akciu. Super recept!

  3. Mickey123 píše:

    Tento recept je naozaj zaujímavý! Aspik som nikdy nerobil, ale určite to skúsim podľa vášho návodu. Srnčí chrbát je výborné mäso a verím, že výsledok bude skvelý. Dík za inšpiráciu!

  4. SladkáBublina píše:

    Tak toto je niečo! Srnčí chrbát v aspiku znie veľmi chutne a zároveň vyzerá aj veľmi elegantne. Rád by som pripravil toto jedlo pre svojich priateľov na večierku. Ďakujem za super recept!

  5. SnívajúciRybár píše:

    Určite sa do toho pustím! Srnčí chrbát v aspiku je presne to, čo hľadám na špeciálnu príležitosť. Tento recept je veľmi jasný a jednoduchý, teším sa na výsledok a pochvaly od hostí.

  6. ZelenéJablko píše:

    Krásny recept! Nikdy som nerobila aspik, ale tento návod mi dáva odvahu to skúsiť. Srnčí chrbát milujem a verím, že s týmto receptom bude chutný zážitok pre celú rodinu.

  7. HravýPanda píše:

    ‚Srnčí chrbát v aspiku‘ – znie to ako niečo výnimočné! Určite sa do toho pustím vo sviatočnom období. Mám rád tradičné jedlá a tento recept vyzerá jednoducho úžasne!

  8. _Zlatovláska_ píše:

    ‚Wow!‘ Toto vyzerá ako perfektné jedlo na špeciálne príležitosti! Aspik ma vždy fascinoval a srnčí chrbát v kombinácii s ním musí byť lahodná chuťová bomba. Musím to skúsiť čoskoro.

  9. #JednoduchéJedlo# píše:

    ‚Srnčí chrbát v aspiku‘ určite oživí každú večeru alebo oslavu! Ďakujem za detailný postup, už sa teším na varenie s touto lahôdkou doma.

  10. @ChutnáKuchyňa píše:

    ‚Tento recept ma úplne dostal!‘ Aspik je niečo, čo má povesť tak trochu zabudnutého pokrmu. Verím však, že s vašim návodom ho znovu objavíme! Teším sa na ochutnávku.

  11. Bublinka píše:

    Tento recept na srnčí chrbát v aspiku vyzerá úžasne! Nikdy som ho neskúšal, ale určite to vyskúšam. Musí to byť skvelé jedlo na rodinnú oslavu. Ďakujem za zdieľanie!

  12. Kvetinka123 píše:

    Mňam, srnčí chrbát v aspiku vyzerá fantasticky! Určite ho pripravím na budúce rodinné stretnutie. Takéto recepty sú vždy vítané a určite ohromia hostí. Teším sa na varenie!

  13. JankoHraško píše:

    Vynikajúci recept! Srnčí chrbát v aspiku je veľmi zaujímavé jedlo a ja milujem skúšať nové veci. Musím povedať, že sa teším na chuť a vôňu tohto jedla. Super tip!

  14. Mačička píše:

    Wow, tak toto je niečo! Srnčí chrbát v aspiku ma láka už len pri pohľade na ten recept. Určite to skúsim pripraviť aj pre svojich priateľov, budú nadšení! Ďakujem za inšpiráciu!

  15. ZelenýMäsožravec píše:

    Skvelý recept! Srnčí chrbát v aspiku je presne to, čo hľadám na špeciálne príležitosti. Vyzerá veľmi chutne a iste poteší každého hosťa. Už sa teším, ako si pochutnáme!

  16. HravýPavúk píše:

    Toto jedlo vyzerá neuveriteľne chutne! Nikdy by ma nenapadlo pripraviť srnčí chrbát v aspiku, ale tento recept ma presvedčil. Už sa teším na varenie a ochutnávanie s rodinou!

  17. ČokoládovýSen píše:

    ‚Srnčí chrbát v aspiku‘ – čo za nádhera! Tento recept vyzerá ako dokonalý spôsob, ako prekvapiť hostí počas slávnostnej večere. Veľmi sa teším na jeho prípravu a servírovanie!

  18. _VeselýČervík_ píše:

    ‚Aspik‘ je pre mňa niečo nové a tento recept ma nadchol! Určite ho skúsim doma pripraviť podľa vášho návodu. Verím, že sa stane hitom medzi mojimi priateľmi.

  19. -Rybka- píše:

    ‚Srnčí chrbát v aspiku‘ znie tak dobre! Milujem experimentovať s novými receptami a tento bude určite stáť za to. Ďakujem za tipy a detailný postup!

  20. #PandaMiau# píše:

    Tak toto je úžasné! Srnčí chrbát v aspiku musí byť veľmi chutný a určite spraví dojem na každého hosťa. Zvlášť keď si pridám nejaké zeleninové prílohy. Už sa nemôžem dočkať varenia!