Už máme síce po Vianociach ale aj tento recept pripravujem celoročne.
Srnčí chrbát v aspiku
Srnčí chrbát v aspiku
Ak máte radi exkluzívne a lahodné jedlo, srnčí chrbát v aspiku je skvelou voľbou. Táto receptúra je výnimočná a ideálna pre špeciálne príležitosti. Tu je postup, ako ho pripraviť:
Potrebujete:
- 1 kg srnčieho chrbta
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 2 petržlenové korene
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotku
- 2 listy zeleru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžičku čierneho korenia
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku majoránky
- šťavu z 1 citróna
- 10 listov želatíny
Postup:
- Srnčí chrbát očistite od šliačky a tuku. Osolte a okorenite z oboch strán.
- V hrnci zohrejte hovädzí vývar.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, petržlenové korene, strúčiky cesnaku, šalotku, zeler, bobkové listy, čierne korenie, majoránku a citrónovú šťavu do vývaru.
- Varíme asi hodinu, aby sa všetky chute dobre prepojili.
- Vrcholne tohto postupu jedla je výroba aspiku. Na varenie aspiku budete potrebovať želatínu.
- Želatínu namočte do studenej vody a nechajte nabráť.
- Keď je želatína mäkká, pridajte ju do vývaru. Zmes nechajte prevrieť a nechajte ju stuhnúť.
- Na dne vytlačte malé formy, naopak ho sypejte do formy pre pečenie s ďalšími dochucovadlami.
- Nechajte aspik úplne vychladnúť a stuhnúť v chladničke.
Po úspešnom dokončení týchto krokov máte hotový srnčí chrbát v aspiku. Toto jedlo je veľmi chutné a určite ohromí vašich hostí. Pri servírovaní môžete doplniť zeleninovými prílohami alebo jednoduchou zemiakovou kašou. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na srnčí chrbát:
- 1 kg srnčieho chrbta
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 5-6 guľôčok čierneho korenia
- 1 l vody
- Soľ podľa chuti
Na aspik:
- 1 l vývaru (z pripraveného mäsa)
- 5 pl želatíny v prášku
- 2 lyžice octu (podľa chuti)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1-2 vajcia (na ozdobu)
- Čerstvé bylinky na ozdobu (kôpor, petržlen)
Postup:
-
Príprava srnčieho chrbta:
- Srnčí chrbát dôkladne umyte a osolte.
- V hrnci zohrejte vodu a pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak) spolu s bobkovým listom a korením.
- Keď voda začne vrieť, pridajte srnčí chrbát. Varíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým je mäso mäkké.
- Po uvarení vyberte chrbát z vývaru a nechajte ho vychladnúť. Vývar preceďte a uchovajte.
-
Príprava aspiku:
- Do prevareného vývaru pridajte soľ, korenie a ocot podľa chuti.
- Zahrejte asi 500 ml vývaru a pridajte želatínu. Rozmiešajte, kým sa rozpustí, následne pridajte zvyšný vývar a dobre premiešajte.
-
Skladanie do formy:
- Na dno formy nalejte tenkú vrstvu aspiku a nechajte stuhnúť v chladničke na niekoľko minút.
- Keď je aspik polotuhý, pridajte omäkkčené srnčie mäso nakrájané na plátky.
- Zalejte ďalšou vrstvou aspiku a prikryte kúskami uvareného vajca a čerstvými bylinkami pre ozdobu.
- Zalejte zvyšným aspikom, aby všetko bolo úplne ponorené.
-
Chladenie:
- Nechajte srnčí chrbát v aspiku stuhnúť v chladničke minimálne 6 hodín, ideálne cez noc.
-
Servírovanie:
- Po stuhnutí vyberte aspik z formy, opatrne ho nakrájajte na plátky a servírujte na tanieri s čerstvou zeleninou alebo chlebom.
Tipy:
- Aspik môžete obohatiť o ďalšie ingrediencie, ako sú nakrájané kyslé uhorky alebo olivy.
- Srnčí chrbát v aspiku je skvelé podávať ako predjedlo na slávnostných príležitostiach alebo rodinných oslavách.
Dobrú chuť!
Tento recept na srnčí chrbát v aspiku vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Mám rád, keď sú jedlá také chutné a elegantné. Verím, že hostia budú nadšení. Ďakujem za skvelý tip!
Wow, srnčí chrbát v aspiku znie fantasticky! Už sa teším, ako prekvapím svoju rodinu touto dobrotou. Určite si to zapíšem a pripravím to na najbližšiu rodinnú akciu. Super recept!
Tento recept je naozaj zaujímavý! Aspik som nikdy nerobil, ale určite to skúsim podľa vášho návodu. Srnčí chrbát je výborné mäso a verím, že výsledok bude skvelý. Dík za inšpiráciu!
Tak toto je niečo! Srnčí chrbát v aspiku znie veľmi chutne a zároveň vyzerá aj veľmi elegantne. Rád by som pripravil toto jedlo pre svojich priateľov na večierku. Ďakujem za super recept!
Určite sa do toho pustím! Srnčí chrbát v aspiku je presne to, čo hľadám na špeciálnu príležitosť. Tento recept je veľmi jasný a jednoduchý, teším sa na výsledok a pochvaly od hostí.
Krásny recept! Nikdy som nerobila aspik, ale tento návod mi dáva odvahu to skúsiť. Srnčí chrbát milujem a verím, že s týmto receptom bude chutný zážitok pre celú rodinu.
‘Srnčí chrbát v aspiku’ – znie to ako niečo výnimočné! Určite sa do toho pustím vo sviatočnom období. Mám rád tradičné jedlá a tento recept vyzerá jednoducho úžasne!
‘Wow!’ Toto vyzerá ako perfektné jedlo na špeciálne príležitosti! Aspik ma vždy fascinoval a srnčí chrbát v kombinácii s ním musí byť lahodná chuťová bomba. Musím to skúsiť čoskoro.
‘Srnčí chrbát v aspiku’ určite oživí každú večeru alebo oslavu! Ďakujem za detailný postup, už sa teším na varenie s touto lahôdkou doma.
‘Tento recept ma úplne dostal!’ Aspik je niečo, čo má povesť tak trochu zabudnutého pokrmu. Verím však, že s vašim návodom ho znovu objavíme! Teším sa na ochutnávku.
Tento recept na srnčí chrbát v aspiku vyzerá úžasne! Nikdy som ho neskúšal, ale určite to vyskúšam. Musí to byť skvelé jedlo na rodinnú oslavu. Ďakujem za zdieľanie!
Mňam, srnčí chrbát v aspiku vyzerá fantasticky! Určite ho pripravím na budúce rodinné stretnutie. Takéto recepty sú vždy vítané a určite ohromia hostí. Teším sa na varenie!
Vynikajúci recept! Srnčí chrbát v aspiku je veľmi zaujímavé jedlo a ja milujem skúšať nové veci. Musím povedať, že sa teším na chuť a vôňu tohto jedla. Super tip!
Wow, tak toto je niečo! Srnčí chrbát v aspiku ma láka už len pri pohľade na ten recept. Určite to skúsim pripraviť aj pre svojich priateľov, budú nadšení! Ďakujem za inšpiráciu!
Skvelý recept! Srnčí chrbát v aspiku je presne to, čo hľadám na špeciálne príležitosti. Vyzerá veľmi chutne a iste poteší každého hosťa. Už sa teším, ako si pochutnáme!
Toto jedlo vyzerá neuveriteľne chutne! Nikdy by ma nenapadlo pripraviť srnčí chrbát v aspiku, ale tento recept ma presvedčil. Už sa teším na varenie a ochutnávanie s rodinou!
‘Srnčí chrbát v aspiku’ – čo za nádhera! Tento recept vyzerá ako dokonalý spôsob, ako prekvapiť hostí počas slávnostnej večere. Veľmi sa teším na jeho prípravu a servírovanie!
‘Aspik’ je pre mňa niečo nové a tento recept ma nadchol! Určite ho skúsim doma pripraviť podľa vášho návodu. Verím, že sa stane hitom medzi mojimi priateľmi.
‘Srnčí chrbát v aspiku’ znie tak dobre! Milujem experimentovať s novými receptami a tento bude určite stáť za to. Ďakujem za tipy a detailný postup!
Tak toto je úžasné! Srnčí chrbát v aspiku musí byť veľmi chutný a určite spraví dojem na každého hosťa. Zvlášť keď si pridám nejaké zeleninové prílohy. Už sa nemôžem dočkať varenia!