Staročeská bravčová pečienka

Tradičná slovenská bravčová pečienka po staročesky je obľúbené jedlo, ktoré vás určite osloví. Tu je jednoduchý návod na jej prípravu:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 2 strúčiky nového korenia
  • plátky slaniny na povrch pečienky

 

Tradičná bravčová pečienka

Príprava:

  1. Pečené mäso dôkladne očistite od tuku a šliach, a nakrájajte ho na tenké kusy.
  2. Cibuľu a cesnak opracujte a nakrájajte na drobné kúsky.
  3. Na panvici zahrejte trochu oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté a mäkké.
  4. Pridajte paradajkový pretlak, soľ, korenie, papriku, kmín a nové korenie. Dôkladne premiešajte.
  5. Plátky bravčovej pečienky pokryjte pripravenou zmesou a nechajte marinovať aspoň 1-2 hodiny v chladničke.
  6. Pečené mäso presuňte do pekáča a na povrch položte plátky slaniny.
  7. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte na 180°C približne 45-60 minút, kým nakoniec pečienka nezhnedne a mäso nie je šťavnaté a mäkké.
  8. Servírujte s opečeným zemiakovým pyré a čerstvou zeleninou.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Staročeská bravčová pečienka - 2

2) Staročeská bravčová pečienka

Tento tradičný recept na staročeskú bravčovú pečienku je ideálnou voľbou na rodinné oslavy alebo nedeľný obed. Jej príprava je jednoduchá a konečný výsledok je vynikajúci.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 zeler
  • 4 bobkové listy
  • 5-6 čiernych korenín
  • 1-2 lyžice sladkej papriky
  • Soľ podľa chuti
  • 3-4 lyžice rastlinného oleja alebo bravčovej masti
  • 300 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie)
  • 1-2 lyžice kyslej smotany (na podávanie)

Príprava:

  1. Príprava mäsa: Dôkladne umyte a osušte bravčové plece. Nakrájajte ho na väčšie kusy (približne 5-6 cm).

    Plnka na muffiny

    Plnka na muffiny

    Čítať viac »

  2. Orestovanie: Na panvici rozohrejte olej alebo masť a orestujte kúsky bravčového mäsa zo všetkých strán, aby sa zatvorili. Potom ich vyberte a dajte na tanier.

  3. Smaženie zeleniny: Na tej istej panvici pridajte nasekanú cibuľu a plátky cesnaku. Orestujte do zlatista a potom pridajte mrkvu, petržlen a zeler, a pokračujte v smažení ďalších 5 minút.

  4. Dochutenie: Do panvice pridajte sladkú papriku, bobkový list, čierne korenie a soľ. Všetko poriadne premiešajte.

  5. Varíme: K opečenej zelenine nasypte dusené bravčové mäso, zalejte vývarom a dobre premiešajte. Prikryte pokrievkou a nechajte variť na slabom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.

  6. Zahustenie: Na konci varenia pripravte zmes z hladkej múky a trocha vody, ktorou zahustíte omáčku podľa potreby. Nezabudnite priebežne miešať, aby sa múka dôkladne zapracovala.

  7. Podávanie: Pred podávaním nakrájajte mäso na plátky. Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou a podľa chuti pridajte lyžicu kyslej smotany.

Tipy na servírovanie:

Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom a so šalátom. Tento pokrm si obľúbite nielen vy, ale aj vaši hostia! Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na staročeskú bravčovú pečienku je super! Mám rád jednoduché a chutné jedlá. Určite ho vyskúšam na nedeľný obed. Ďakujem za tip! Rád varím pre rodinu a toto vyzerá skvele.

  2. VeselýJanko píše:

    Wow, tento recept vyzerá fantasticky! Milujem tradičné jedlá a bravčová pečienka je moja obľúbená. Určite to skúsim, keď budem mať rodinnú oslavu. Dúfam, že sa podarí tak dobre ako na obrázku!

  3. ZelenýDúha píše:

    Toto jedlo mi pripomína moje detstvo! Rodičia vždy robili bravčovú pečienku na nedeľu. Ďakujem, že ste zdieľali tento recept. Určite ho vyskúšam a urobím radosť celej rodine!

  4. Srdiečko99 píše:

    Nádherný recept! Konečne niečo jednoduché a chutné. Mám rád kombináciu cibule a cesnaku, to dodá jedlu úžasnú chuť. Ďakujem za inšpiráciu na víkendové varenie!

  5. MilošHranolky píše:

    Mňam! Tento recept vyzerá ako skvelý spôsob, ako si pochutnať s rodinou. Bravčová pečenka je jedno z najlepších jedál, aké poznám. Určite ho vyskúšam na nedeľný obed! Skvelý tip!

  6. BublinkovýZajko píše:

    Tento recept je úžasný! Tak jednoduché suroviny a predsa tak výnimočné jedlo. Mám rád tradičné slovenské pokrmy a toto ma nadchlo! Určite to pripravím pre svojich priateľov.

  7. SlnečnýKvet píše:

    „Staročeská bravčová pečenka“ – znie to fantasticky! Už sa teším na prípravu tohto receptu. Je skvelé vidieť takéto tradičné jedlá opäť v popredí. Dobre sa naučiť variť takto chutne!

  8. _Snílek_2023 píše:

    „Dobrú chuť“ – presne toto potrebujem počuť pred varením tejto úžasnej pečenky! Recept vyzerá veľmi lákavo a určite osloví každého pri stole. Vďaka za podelenie sa o tento poklad!

  9. "FialovýRybník" píše:

    „Dôvtipná“ príprava bravčovej pečenky! Milujem všetky tie koreniny, ktoré sú použité v recepte; dodajú mu špeciálny nádych chuti. Nemôžem sa dočkať, kedy túto dobrotu ochutnám s rodinou.

  10. Bublifuk45 píše:

    Recept na bravčovú pečenku znie skvele, určite to skúsim aj ja doma na večeru! Je fajn mať jednoduché recepty po ruke pre rodinu.