Recept na šťavnatú krkovičku s cibuľou a tatárskou omáčkou.
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 2 cibule
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 pohár tatárskej omáčky
Šťavnatá krkovička na cibuľke s tatárskou omáčkou
Príprava:
- Krkovičku starostlivo umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
- Na panvici zahrejte olej a následne pridajte najemno nasekanú cibuľku. Restujte ju do zlatistej farby.
- Medzitým si pripravte tatársku omáčku, alebo môžete siahnuť po predpripravenej variante.
- Na grile alebo v panvici opiekajte plátky krkovičky z oboch strán, pokým nezískajú krásnu zlatistú farbu a zostanú šťavnaté. Podľa vlastnej chuti môžete pridať soľ a korenie.
- Uvarenú krkovičku podávajte s cibuľkou a tatárskou omáčkou. Prajeme vám dobrú chuť!
Tento recept predstavuje vynikajúci spôsob, ako vykúzliť šťavnatú krkovičku s cibuľkou a lahodnou tatárskou omáčkou. Užívajte si ho ako hlavné jedlo alebo ho môžete kombinovať s prílohami, ako sú napríklad zemiaky alebo zeleninový šalát.
2) Šťavnatá krkovička na cibuľke a tatárskej omáčke
Suroviny:
Pre 4 osoby:
- 800 g krkovičky (bez kostí)
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Mletá červená paprika (sladká alebo pikantná) podľa vlastnej chuti
- 1 – 2 polievkové lyžice sójovej omáčky (voliteľné)
- Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián alebo petržlen) na posypanie
Na tatársku omáčku:
- 200 g majonézy
- 2 polievkové lyžice strúhanej kyslej uhorky
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica kapie (voliteľne, pre chuť)
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Krkovičku dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ju nakrájame na hrubšie plátky.
- Plátky ochutíme soľou, čiernym korením a posypeme mletou červenou paprikou. Necháme marinovať minimálne 30 minút.
-
Smaženie cibule:
- Cibuľu nakrájame na tenké plátky.
- V hlbokej panvici zahrejeme olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme na strednej teplote, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať (asi 10-15 minút). Na konci pridáme nasekaný cesnak a smažíme ešte 1-2 minúty.
-
Smaženie krkovičky:
- Na cibuľu ukladáme marinované plátky krkovičky. Smažíme z oboch strán, kým nie sú zlatisté a dôkladne prepečené (približne 5-7 minút z každej strany, závisí to od hrúbky plátkov). Ak je potrebné, môžeme pridať trošku vody alebo sójovú omáčku na zjemnenie.
-
Príprava tatárskej omáčky:
- V miske zmiešame majonézu, strúhané kyslé uhorky, horčicu, citrónovú šťavu a prípadne aj kapie. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili.
-
Servírovanie:
- Na tanier naservírujeme porciu šťavnatej krkovičky s cibuľkou a vedľa umiestnime tatársku omáčku. Môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami.
- Ako prílohu môžeme vybrať zemiaky (varené, pečené alebo vyprážané) alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!