Šťavnaté fašírky na plechu

Fašírky sú obľúbeným jedlom, ktoré sa pripravuje v mnohých domácnostiach. Ich varianta pečená na plechu je nielen jednoduchá, ale aj zdravšia a neprichádza s neporiadkom, ktorý pri vyprážaní zvyčajne vzniká. Tento recept predstavuje prípravu šťavnatých fašírok na plechu, ktoré sa skvele hodia ako na obed, tak aj na večeru.

Suroviny:

Na fašírky:

  • 500 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (v pomere, aký máte radi)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pikantnej podľa preferencií)
  • 1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na pečenie:

  • 2-3 zemiaky (potrieme ich trochou oleja a posypeme soľou)
  • 2-3 mrkvy (na plátky)
  • 1 červená paprika (na kocky)
  • olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Pred začatím prípravy fašírok je dobré si pripraviť zeleninu, ktorá bude pečená spolu s nimi. Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Papriku oslabíme a nakrájame na malé kocky. Všetku zeleninu zmiešame v miske, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme. Zeleninu rozložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie.
  2. Príprava fašírok: V ďalšom kroku si pripravíme fašírky. Cibuľu a cesnak najprv dôkladne očistíme a nasekáme na malé kúsky. Na panvici si rozohrejeme trošku oleja a cibulu s cesnakom osmažíme na zlatista. Tento krok dodá fašírkam dokonalú chuť.
  3. Zmiešanie surovín: Do väčšej misy pridáme mleté mäso, osmaženú cibuľu a cesnak, vajce, strúhanku, mlieko, horčicu, papriku, sušenú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa nespoja všetky prísady. Ak je zmes príliš riedka, môžeme pridať ešte trochu strúhanky.
  4. Formovanie fašírok: Z pripraveného mletého mäsa formujeme fašírky. Je dobré, ak ich vytvarujete do tvaru guličiek alebo plochých koláčikov, aby sa rovnomerne piekli. Fašírky ukladáme na plech s pripravenou zeleninou.
  5. Pečenie: Rúru predhrejeme na 180-200 °C. Plech s fašírkami a zeleninou zakryjeme alobalom a pečieme asi 30 minút. Po 30 minútach alobal odstránime a necháme fašírky dopiecť ešte ďalších 15 minút, aby dostali peknú zlatistú farbu.
  6. Servírovanie: Po upečení vyberieme plech z rúry. Fašírky podávame horúce, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme ich podávať s čerstvým chlebom, tatárskou omáčkou alebo rôznymi šalátmi podľa vkusu. Zelenina, ktorá bola upečená s fašírkami, dodá jedlu krásnu farbu a skvelú chuť.

Tipy na záver: Ak máte radi pikantnejšie chute, do zmesi môžete pridať čili papričky alebo čili prášok. Taktiež nezabudnite, že fašírky môžete pripraviť aj v predstihu a upiecť ich neskôr. Uvarené fašírky je dobré skladovať v chladničke a ohrev je veľmi jednoduchý. Prajem vám dobrú chuť!

 

Šťavnaté fašírky na plechu -2
Šťavnaté fašírky na plechu -2

2) Šťavnaté fašírky na plechu

Recept na šťavnaté fašírky na plechu na ktorom si pochutí celá rodinka.

Suroviny:

  • 500 g mletého mäsa (hovädzieho alebo bravčového)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 vajce
  • 2 plné polievkové lyžice strúhanky
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 polievkové lyžice oleja

Postup:

  1. V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, horčicu, soľ, papriku a korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili.
  2. Zmesou formujte malé fašírky vo tvaru valčeka.
  3. Plech si potrite olejom a rozložte na ňom fašírky.
  4. Každú fašírku povrchovo potrite paradajkovým pretlakom.
  5. Fašírkam sa najlepšie darí, keď sú pečené v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia po dobu asi 25 – 30 minút, alebo kým dosiahnu vnútornú teplotu 70 stupňov Celzia.

Môžete ich podávať s láskou. 🙂

 

 

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. Henrieta Smrek píše:

    Recept na fašírky som vyskúšala a sú výborné! Odporúčam!

  2. Ignac Hrda píše:

    Fašírky na plechu sú skvelé, určite si ich vyskúšam doma.

  3. Liana48 píše:

    Vďaka za recept, určite ho vyskúšam. Vyzerá to veľmi chutne.

  4. Viliam Krajciova píše:

    Chutné a zdravé, čo viac si pripraviť k obedu.

  5. Jaromir19 píše:

    Rád som zistil že pri príprave fašírok nemusím mať neporiadok.

  6. Imolnarova píše:

    Mňam, chutné! Už sa neviem dočkať, kedy si ich upečiem.

  7. Lucia Kubanova píše:

    Už vidím tie chutné fašírky na plechu s lahodnou zeleninou! Určite vyskúšam tento recept.

  8. Anonym píše:

    Doma sú obľúbené fašírky, a toto je skvelý recept na pečenie. Dá sa pripraviť aj so zdravou prílohou. Upečiem ich hneď zajtra!

  9. Holubova Edmund píše:

    Fašírky milujem! Ako som čítal váš post, začal som mať hlad. Takže by som ich mohol pripraviť tento víkend.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *