Servírujú sa šťavnaté kuracie filé, pečené v rúre, ktoré sa pripravujú nasledovne:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích filé
- 2 kusy vajec
- 1 šálka strúhanej strúhanky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 2 polievkové lyžice oleja
Šťavnaté kuracie filé pečené v rúre
Priebeh prípravy:
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Kuracie filé jemne naklepte na rovnakú hrúbku.
- V jednej miske vymiešajte vajcia, soľ, korenie a mletú papriku.
- V druhej miske spojte múku so strúhankou.
- Kuracie filé osolte a okoreňte. Následne ich ponorte do vaječnej zmesi a následne do zmesi múky so strúhankou, aby ste ich obalili.
- Na panvici rozohrejte olej a vložte doň kuracie filé. Smažte ich z oboch strán do pekne zlatohnedej farby, približne 4-5 minút na každej strane.
- Potom ich presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte do rúry na ďalších 15-20 minút, kým nebudú pekne upečené a šťavnaté.
Servírujte filé s dusenou zeleninou alebo zemiakovým pyré a vychutnajte si skvelé jedlo!
2) Šťavnaté kuracie rezne pečené v rúre
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia (bez kostí a kože)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 šálka prírodného jogurtu
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička papriky (údenej alebo sladkej)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastného uváženia
- Strúhanka (na obalenie, voliteľné)
- Parmezán alebo iný syr (na posypanie, voliteľné)
Priebeh prípravy:
-
Marinovanie kuracích pŕs:
- V miske spojte jogurt, prelisovaný cesnak, šťavu a kôru z citrónu, olivový olej, oregano, papriku, soľ a korenie.
- Do marinády vložte kuracie prsia a dôkladne ich obalte. Nechajte marinovať v chladničke minimálne 30 minút, ideálne 2-3 hodiny, aby sa chute prenikli do mäsa.
-
Príprava na pečenie:
- Predhriate rúru na 180 °C.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie alebo jemne naolejovaný, poukladajte marinované kuracie prsia.
-
Obalenie a posypanie (voliteľné):
- Ak chcete, môžete kuracie prsia obaliť v strúhanke a posypať nastrúhaným parmezánom pre extra chrumkavosť a chuť.
-
Pečenie:
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo kým mäso nebude prepečené a zlatisté. V strede by malo dosiahnuť minimálne 75 °C (pre bezpečnosť).
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte kuracie filé niekoľko minút odpočinúť. Potom ich nakrájajte na plátky a servírujte s obľúbenou prílohou, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvá zelenina.
Tipy:
- Kuracie filé môžete podávať s jogurtovým dresingom alebo domácou tatárskou omáčkou.
- Môžete pridať aj rôzne bylinky podľa vlastného vkusu (napríklad rozmarín alebo tymián).
Prajem dobrú chuť!