Kuracie mäso sa teší obľube mnohých gurmánov. Jeho nežná chuť a šťavnatá textúra ho robia dokonalým na prípravu rôznych jedál.
V tomto článku sa budeme venovať výrobe chutných kuracích rezňov v kyslej smotane, ktoré sú nielen skvelé, ale aj ľahko pripraviteľné. Odhalíme vám tipy a triky na dosiahnutie excelentnej chuti a textúry. Pripravte sa na gastronomický zážitok, ktorý vás očarí!
1) Kuracie rezne v smotanovej omáčke s hubami
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 200 g šampiňónov
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 250 ml kyslej smotany
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžička sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa preferencií
– olej na vyprážanie
Postup:
1) Kuracie prsia dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké rezne. Každý rezeň jemne naklepeme, osolíme a okoreníme obidve strany.
2) Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobno. Huby dôkladne očistíme a rozkrájame na plátky.
3) V širšej panvici zohrejeme olej a rezne opečieme z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu. Hotové rezne odložíme na bok.
4) Do oleja v panvici pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečieme, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme huby a dusíme, až kým nevypustia šťavu a nezačnú hnednúť.
5) Kyslú smotanu zmiešame s múkou a tymiánom. Zmes vlejeme k hubám a za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne.
6) Opečené rezne vložíme do omáčky, podľa potreby pridáme trošku vody a dusíme pod pokrievkou ešte 10-15 minút, kým mäso nie je úplne mäkké.
7) Hotové rezne podávame s ryžou, zemiakmi alebo cestovinami. Môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
– Kuracie mäso je bohaté na bielkoviny a má nízky obsah tuku.
– Smotanová omáčka s hubami dodáva jedlu intenzívnu a lahodnú príchuť.
– Tento recept je jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 450 kcal
2) Kuracie rezne plnené syrom a šunkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 100 g šunky
– 100 g tvrdého syra
– 1 vajce
– 1 lyžica horčice
– strúhanka na obaľovanie
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na vyprážanie
Postup:
1) Kuracie prsia umyjeme, osušíme a na strane narežeme, aby sme vytvorili priestor na plnenie. Zvnútra ich osolíme a okoreníme.
2) Syr a šunku nakrájame na tenké prúžky. Každý rezeň naplníme pripravenými prúžkami a otvor uzavrieme špáradlom.
3) Vajce rozšľaháme s horčicou. Plnené rezne obalíme najskôr vo vajci a následne v strúhanke.
4) V širšej panvici zohrejeme olej a rezne vyprážame z oboch strán, až kým nezískajú zlatistú farbu.
5) Hotové rezne položíme na papierovú utierku, aby sa odkvapkal prebytočný tuk.
6) Tento pokrm podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvou zeleninou.
Výhody:
– Plnka zo syra a šunky zaisťuje rezňom šťavnatosť a plnosť chuti.
– Chrumkavý obal dodáva lahodnosť.
– Recept sa hodí aj na slávnostné podujatia.
Počet kalórií na 1 porciu: približne 550 kcal
3) Kuracie rezne v paradajkovej omáčke
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 400 g konzervovaných paradajok
– 1 lyžica paradajkového pretlaku
– 1 lyžička sušenej bazalky
– 1 lyžička sušeného oregana
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na vyprážanie
Postup:
1) Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké rezne. Každý rezeň jemne naklepeme, osolíme a okoreníme z oboch strán.
2) Cibuľu a cesnak zbavíme šupiek a nakrájame na jemno.
3) Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a osmažíme rezne z oboch strán do zlatista. Hotové vzorky odstránime a odložíme na stranu.
4) Do zvyšku oleja v panvici pridávame nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme, až kým cibuľa nezačne karamelizovať.
5) Pridáme paradajky vrátane šťavy, paradajkový pretlak, bazalku a oregano. Omáčku necháme variť na miernom ohni približne 15 minút, kým nezhustne.
6) Opečené rezne vkladáme do omáčky, podľa chuti pridáme trošku vody a dusíme pod pokrievkou ešte 10-15 minút, kým mäso nie je úplne mäkké.
7) Hotové rezne podávame s cestovinami alebo opečeným chlebom.
Výhody:
– Paradajková omáčka je bohatá na vitamíny a antioxidanty. Tento recept je ideálny aj pre tých, ktorí majú radi stredomorskú gastronómiu.
– Pokrm je svieži a ľahký, perfektný na letné dni.
Kalorická hodnota na jednu porciu: približne 400 kcal ..
4) Kuracie filetky v zemiakovej obale
Suroviny:
– 4 kuracie filety
– 4 veľké zemiaky
– 1 vajce
– 1 polievková lyžica horčice
– 1 čajová lyžička sušeného tymianu
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na vyprážanie
Postup:
1) Kuracie filety umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Každý plátok opatrne naklepeme, osolíme a ochutíme z oboch strán.
2) Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Potom pridáme vajce, horčicu, tymián, soľ a korenie a všetko dôkladne premiešame.
3) Každý plátok obalíme v zemiakovej zmesi tak, aby bol pokrytý rovnomerne.
4) Na väčšej panvici zohrejeme olej a plátky vyprážame z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
5) Hotové plátky necháme na papierovej utierke, aby sa zbavili nadbytočného tuku.
6) Podávame s miešaným zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou.
Prednosti:
– Zemiakový obal je chrumkavý a dodáva pokrmu zaujímavú textúru.
– Tento recept je vhodný aj pre deti, ktoré majú rady zemiaky.
– Pokrm je sýty a zasýti aj väčších jedákov.
Kalorická hodnota na jednu porciu: približne 600 kcal
Záver:
Dúfame, že tieto štyri recepty na šťavnaté kuracie filety v kyslej smotane vás inšpirujú a už sa tešíte na ich vyskúšanie. Každý z nich má svoje jedinečné prednosti a prináša nové chute a textúry.
Či už sa rozhodnete pre smotanovú omáčku s hubami, syrovú a šunkovú plnku, paradajkovú omáčku alebo zemiakovú krustu, určite nebudete sklamaní. Tieto jedlá sú nielen chutné, ale aj relatívne jednoduché na prípravu, a zvládne ich naozaj každý. Tak neváhajte a pustite sa do varenia! (95 slov)