Strakatý černicový koláč s pudingom

Samozrejme! Tu máte recept na tradičný slovenský strakatý černicový koláč s pudingom:

Suroviny:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 štipka soli
  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 300 g čierneho ríbezleho džemu

 

Strakatý černicový koláč s pudingom

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom, vajcom a soľou. Vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto rozvaľkajte na tenký plát a vyložte ho do vymasteného koláčového formy.
  3. Vložte formu s cestom do chladničky na 30 minút.
  4. Počas toho času si pripravte puding podľa návodu na obale, ale použite polovicu množstva mlieka.
  5. Nechajte puding vychladnúť.
  6. Z chladničky vyberte cesto a nadľahčie prepichnite vidličkou.
  7. Rozotrite ríbezľový džem po povrchu cesta.
  8. Na džem nasypte vychladnutý puding a rovnomerne ho rozotrite.
  9. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým kôrka koláča nie je pekne zlatistá.
  10. Po upečení nechajte koláč vychladnúť, môžete ho posypať cukrom a podávať.

Dúfam, že vám recept vyjde a koláč vám bude chutiť. Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla (pokojnej teploty)
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 1 lyžica kakaa (na tmavú časť cesta)
Na černicovú plnku:
  • 300 g černíc (čerstvé alebo mrazené)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice škrobu (kukurica alebo zemiakový)
Na puding:
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžica masla

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
    • V miske zmiešajte maslo, cukor a vajce, kým sa nevytvorí hladká zmes.
    • Postupne pridávajte múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte.
    • Rozdelte cesto na dve časti. Do jednej časti primiešajte kakao, aby ste vytvorili tmavé cesto.
  2. Príprava černicovej plnky:

    • Černice umyte (ak sú čerstvé) a zmiešajte ich s cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom.
    • Dobre premiešajte, aby sa černice obalili v cukre a škrobe. Nechajte chvíľu odstáť.
  3. Príprava pudingu:

    • V hrnci priveďte mlieko do varu.
    • V malej miske zmiešajte pudingový prášok s cukrom a trochou mlieka, aby vznikla hladká pasta.
    • Keď mlieko zovrie, pridajte doň pudingovú zmes a varte za stáleho miešania, kým puding nezhustne.
    • Na konci do pudingu pridajte lyžicu masla a premiešajte.
  4. Zostavenie koláča:

    • Na plech rozotrite svetlé cesto, na ktoré rovnomerne rozložte černicovú plnku.
    • Na černice lyžicou nanášajte puding tak, aby bol rozložený rovnomerne.
    • Na vrch koláča pomocou lyžice dochuťte tmavé cesto. Môžete robiť ‘mramorovanie’ pomocou vidličky, aby ste vytvorili strakatý efekt.
  5. Pečenie:

    • Koláč pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým nepokryje zlatistá farba a cesto nie je upečené (vyskúšajte špajľou).
    • Nechajte koláč vychladnúť na plechu, potom ho opatrne preneste na mrežu, aby úplne vychladol.
  6. Podávanie:

    • Po vychladnutí koláč nakrájajte na porcie a môžete ho posypať práškovým cukrom. Podávajte samostatne alebo s kopčekom šľahačky.

Dobrú chuť! 🍰

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Pavol123 píše:

    Tento koláč vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, pretože mám rád černice. Mám rád aj puding, takže kombinácia týchto dvoch chutí je pre mňa dokonalá. Ďakujem za recept!

  2. Kvetinka69 píše:

    Wow, strakatý černicový koláč s pudingom vyzerá skvele! Už sa teším, ako ho pripravím na rodinné stretnutie. Verím, že bude chutiť všetkým. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  3. LáskaMarta píše:

    Tento recept je jednoducho úžasný! Černice a puding sú moji obľúbenci, tak prečo nie skombinovať? Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem a ochutnám. Dúfam, že sa podarí!

  4. Bubbles88 píše:

    Koláč s černicami a pudingom? To znie ako sen! Myslím si, že by to mohlo byť perfektné na letné pikniky. Ďakujem za skvelý nápad! Určite ho vyskúšam čo najskôr.

  5. JankoM píše:

    Tento koláč ma úplne dostal! Kombinácia černíc a pudingu je niečo, čo by som nikdy neodmietol. Teším sa na jeho prípravu a verím, že bude chutiť famózne! Ďakujem za tento recept.

  6. ZelenýSlon píše:

    Koláče sú vždy dobrý nápad a tento recept vyzerá skutočne lákavo! Černice sú moje obľúbené ovocie a som nadšený z toho, ako ich môžem použiť v koláči. Skvelé tipy na prípravu!

  7. _SweetDreams_ píše:

    ‘Strakatý’ názov ma zaujal hneď na prvý pohľad! Mám rád kreatívne jedlá a myslím si, že tento koláč bude výnimočný. Vďaka za tipy a postupy na jeho prípravu!

  8. !SunnyDay! píše:

    ‘Koláč s pudingom’ je pre mňa vždy víťazná kombinácia. Tento recept ma inšpiroval a určite ho vyskúšam cez víkend. Teším sa na chuť černíc v spojení s jemným pudingom.

  9. #YummyYum# píše:

    ‘Dobrú chuť’ predpovedám už teraz! Koláče sú mojim koníčkom a tento strakatý černicový koláč musí byť fantastický. Už mám plány na pečenie cez víkend.

  10. @ChocoFanatic@ píše:

    ‘Strakatý koláč’? To znie ako niečo špeciálne! Som veľmi zvedavý na chuť tejto kombinácie černíc a pudingu. Určite sa pustím do pečenia podľa vášho návodu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *