Samozrejme! Tu máte recept na tradičný slovenský strakatý černicový koláč s pudingom:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 300 g čierneho ríbezleho džemu
Strakatý černicový koláč s pudingom
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom, vajcom a soľou. Vypracujte hladké cesto.
- Cesto rozvaľkajte na tenký plát a vyložte ho do vymasteného koláčového formy.
- Vložte formu s cestom do chladničky na 30 minút.
- Počas toho času si pripravte puding podľa návodu na obale, ale použite polovicu množstva mlieka.
- Nechajte puding vychladnúť.
- Z chladničky vyberte cesto a nadľahčie prepichnite vidličkou.
- Rozotrite ríbezľový džem po povrchu cesta.
- Na džem nasypte vychladnutý puding a rovnomerne ho rozotrite.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým kôrka koláča nie je pekne zlatistá.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, môžete ho posypať cukrom a podávať.
Dúfam, že vám recept vyjde a koláč vám bude chutiť. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (pokojnej teploty)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- 1 štipka soli
- 1 lyžica kakaa (na tmavú časť cesta)
Na černicovú plnku:
- 300 g černíc (čerstvé alebo mrazené)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice škrobu (kukurica alebo zemiakový)
Na puding:
- 500 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica masla
Postup:
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte maslo, cukor a vajce, kým sa nevytvorí hladká zmes.
- Postupne pridávajte múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte.
- Rozdelte cesto na dve časti. Do jednej časti primiešajte kakao, aby ste vytvorili tmavé cesto.
-
Príprava černicovej plnky:
- Černice umyte (ak sú čerstvé) a zmiešajte ich s cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom.
- Dobre premiešajte, aby sa černice obalili v cukre a škrobe. Nechajte chvíľu odstáť.
-
Príprava pudingu:
- V hrnci priveďte mlieko do varu.
- V malej miske zmiešajte pudingový prášok s cukrom a trochou mlieka, aby vznikla hladká pasta.
- Keď mlieko zovrie, pridajte doň pudingovú zmes a varte za stáleho miešania, kým puding nezhustne.
- Na konci do pudingu pridajte lyžicu masla a premiešajte.
-
Zostavenie koláča:
- Na plech rozotrite svetlé cesto, na ktoré rovnomerne rozložte černicovú plnku.
- Na černice lyžicou nanášajte puding tak, aby bol rozložený rovnomerne.
- Na vrch koláča pomocou lyžice dochuťte tmavé cesto. Môžete robiť ‘mramorovanie’ pomocou vidličky, aby ste vytvorili strakatý efekt.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým nepokryje zlatistá farba a cesto nie je upečené (vyskúšajte špajľou).
- Nechajte koláč vychladnúť na plechu, potom ho opatrne preneste na mrežu, aby úplne vychladol.
-
Podávanie:
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na porcie a môžete ho posypať práškovým cukrom. Podávajte samostatne alebo s kopčekom šľahačky.
Dobrú chuť! 🍰
Tento koláč vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, pretože mám rád černice. Mám rád aj puding, takže kombinácia týchto dvoch chutí je pre mňa dokonalá. Ďakujem za recept!
Wow, strakatý černicový koláč s pudingom vyzerá skvele! Už sa teším, ako ho pripravím na rodinné stretnutie. Verím, že bude chutiť všetkým. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!
Tento recept je jednoducho úžasný! Černice a puding sú moji obľúbenci, tak prečo nie skombinovať? Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem a ochutnám. Dúfam, že sa podarí!
Koláč s černicami a pudingom? To znie ako sen! Myslím si, že by to mohlo byť perfektné na letné pikniky. Ďakujem za skvelý nápad! Určite ho vyskúšam čo najskôr.
Tento koláč ma úplne dostal! Kombinácia černíc a pudingu je niečo, čo by som nikdy neodmietol. Teším sa na jeho prípravu a verím, že bude chutiť famózne! Ďakujem za tento recept.
Koláče sú vždy dobrý nápad a tento recept vyzerá skutočne lákavo! Černice sú moje obľúbené ovocie a som nadšený z toho, ako ich môžem použiť v koláči. Skvelé tipy na prípravu!
‘Strakatý’ názov ma zaujal hneď na prvý pohľad! Mám rád kreatívne jedlá a myslím si, že tento koláč bude výnimočný. Vďaka za tipy a postupy na jeho prípravu!
‘Koláč s pudingom’ je pre mňa vždy víťazná kombinácia. Tento recept ma inšpiroval a určite ho vyskúšam cez víkend. Teším sa na chuť černíc v spojení s jemným pudingom.
‘Dobrú chuť’ predpovedám už teraz! Koláče sú mojim koníčkom a tento strakatý černicový koláč musí byť fantastický. Už mám plány na pečenie cez víkend.
‘Strakatý koláč’? To znie ako niečo špeciálne! Som veľmi zvedavý na chuť tejto kombinácie černíc a pudingu. Určite sa pustím do pečenia podľa vášho návodu!