Strakatý černicový koláč s pudingom ..
Potrebné suroviny:
- 250 g jemnej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 štipka soli
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 300 g černicového džemu
Strakatý koláč s černicovým pudingom
Návod na prípravu:
- V priestrannej mise spojte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce a soľ. Dôkladne vypracujte homogénne cesto.
- Vyváľajte cesto na tenký plát a preneste ho do vymastenej koláčovej formy.
- Vložte formu s cestom na 30 minút do chladničky.
- Počas tejto doby pripravte puding podľa pokynov na obale, ale použite iba polovicu množstva mlieka.
- Dajte puding vychladnúť.
- Vyberte cesto z chladničky a jemne ho prepichnite vidličkou.
- Naneste ríbezľový džem rovnomerne na povrch cesta.
- Na džem rovnomerne rozotrite vychladnutý puding.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým povrch nie je zlatohnedý.
- Akonáhle je koláč upečený, nechajte ho vychladnúť, môžete posypať cukrom a servírovať.
Dúfam, že recept bude úspešný a koláč vám zachutí. Prajem dobrú chuť!
2) Strakatý černicový koláč s pudingom
Na základ:
- 250 g jemnej múky
- 150 g masla (v izbovej teplote)
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 1 lyžica kakaa (pre tmavú časť cesta)
Na plnku s černicami:
- 300 g černíc (čerstvé alebo zmrazené)
- 100 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 lyžice škrobu (z kukurice alebo zemiakový)
Na puding:
- 500 ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžica masla
Postup prípravy:
-
Príprava základu:
- Rúru prehrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V mise spojte maslo, cukor a vajce, kým nevznikne hladká hmota.
- Postupne zapracujte múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte.
- Rozdeľte cesto na dva diely. Do jedného z nich pridajte kakao na vytvorenie tmavej hmoty.
-
Príprava plnky s černicami:
- Černice umyte (ak sú čerstvé) a zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom.
- Dôkladne premiešajte, aby sa černice obalili v cukrovom a škrobovom posype. Nechajte odstáť.
-
Príprava pudingu:
- V hrnci zohrievajte mlieko… do varu.
- V malom nádobí zmiešajte pudingový prášok s cukrom a troškou mlieka, aby vznikla jemná pasta.
- Až začne mlieko vrieť, pridajte doň pudingovú zmes a varte pri stálom miešaní, kým sa puding nezahustí.
- Na záver prikvapkajte do pudingu lyžicu masla a dôkladne premiešajte.
-
Príprava koláča:
- Na plech naneste svetlé cesto a naň rovnomerne rozprestrite černicovú náplň.
- Na černice aplikujte puding pomocou lyžice, aby bol rovnomerne rozmiestnený.
- Na vrchol koláča pridajte pomocou lyžice tmavé cesto. Môžete urobiť ‚mramorový‘ efekt pomocou vidličky, aby ste dosiahli strakatý vzhľad.
-
Pečenie:
- Koláč pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo kým nezíska zlatistú farbu a cesto nie je prepečené (overte to špajľou).
- Nechajte koláč vychladnúť na plechu, potom ho opatrne preneste na chladiacu mriežku, aby úplne vychladol.
-
Servírovanie:
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na jednotlivé kúsky a môžete ho posypať práškovým cukrom. Podávajte samostatne alebo so šľahačkou.
Príjemnú chuť! 🍰