Strakatý černicový koláč s pudingom

Strakatý černicový koláč s pudingom ..

Potrebné suroviny:

  • 250 g jemnej múky
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 štipka soli
  • 500 ml mlieka
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 300 g černicového džemu

Strakatý koláč s černicovým pudingom

Návod na prípravu:

  1. V priestrannej mise spojte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce a soľ. Dôkladne vypracujte homogénne cesto.
  2. Vyváľajte cesto na tenký plát a preneste ho do vymastenej koláčovej formy.
  3. Vložte formu s cestom na 30 minút do chladničky.
  4. Počas tejto doby pripravte puding podľa pokynov na obale, ale použite iba polovicu množstva mlieka.
  5. Dajte puding vychladnúť.
  6. Vyberte cesto z chladničky a jemne ho prepichnite vidličkou.
  7. Naneste ríbezľový džem rovnomerne na povrch cesta.
  8. Na džem rovnomerne rozotrite vychladnutý puding.
  9. Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým povrch nie je zlatohnedý.
  10. Akonáhle je koláč upečený, nechajte ho vychladnúť, môžete posypať cukrom a servírovať.

Dúfam, že recept bude úspešný a koláč vám zachutí. Prajem dobrú chuť!

Strakatý černicový koláč s pudingom - 2

2) Strakatý černicový koláč s pudingom

Na základ:

  • 250 g jemnej múky
  • 150 g masla (v izbovej teplote)
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 1 lyžica kakaa (pre tmavú časť cesta)
Na plnku s černicami:
  • 300 g černíc (čerstvé alebo zmrazené)
  • 100 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 lyžice škrobu (z kukurice alebo zemiakový)
Na puding:
  • 500 ml mlieka
  • 1 balenie vanilkového pudingu (40 g)
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžica masla

Postup prípravy:

  1. Príprava základu:

    • Rúru prehrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
    • V mise spojte maslo, cukor a vajce, kým nevznikne hladká hmota.
    • Postupne zapracujte múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte.
    • Rozdeľte cesto na dva diely. Do jedného z nich pridajte kakao na vytvorenie tmavej hmoty.
  2. Príprava plnky s černicami:

    Koľko kalórií má tarhoňa?

    Koľko kalórií má tarhoňa?

    Čítať viac »

    • Černice umyte (ak sú čerstvé) a zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom.
    • Dôkladne premiešajte, aby sa černice obalili v cukrovom a škrobovom posype. Nechajte odstáť.
  3. Príprava pudingu:

    • V hrnci zohrievajte mlieko…
    • do varu.
  4. V malom nádobí zmiešajte pudingový prášok s cukrom a troškou mlieka, aby vznikla jemná pasta.
  5. Až začne mlieko vrieť, pridajte doň pudingovú zmes a varte pri stálom miešaní, kým sa puding nezahustí.
  6. Na záver prikvapkajte do pudingu lyžicu masla a dôkladne premiešajte.
  7. Príprava koláča:

    • Na plech naneste svetlé cesto a naň rovnomerne rozprestrite černicovú náplň.
    • Na černice aplikujte puding pomocou lyžice, aby bol rovnomerne rozmiestnený.
    • Na vrchol koláča pridajte pomocou lyžice tmavé cesto. Môžete urobiť ‚mramorový‘ efekt pomocou vidličky, aby ste dosiahli strakatý vzhľad.
  8. Pečenie:

    • Koláč pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, alebo kým nezíska zlatistú farbu a cesto nie je prepečené (overte to špajľou).
    • Nechajte koláč vychladnúť na plechu, potom ho opatrne preneste na chladiacu mriežku, aby úplne vychladol.
  9. Servírovanie:

    • Po vychladnutí koláč nakrájajte na jednotlivé kúsky a môžete ho posypať práškovým cukrom. Podávajte samostatne alebo so šľahačkou.

Príjemnú chuť! 🍰

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Pavol123 píše:

    Tento koláč vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, pretože mám rád černice. Mám rád aj puding, takže kombinácia týchto dvoch chutí je pre mňa dokonalá. Ďakujem za recept!

  2. Kvetinka69 píše:

    Wow, strakatý černicový koláč s pudingom vyzerá skvele! Už sa teším, ako ho pripravím na rodinné stretnutie. Verím, že bude chutiť všetkým. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného receptu!

  3. LáskaMarta píše:

    Tento recept je jednoducho úžasný! Černice a puding sú moji obľúbenci, tak prečo nie skombinovať? Už sa neviem dočkať, kedy ho upečiem a ochutnám. Dúfam, že sa podarí!

  4. Bubbles88 píše:

    Koláč s černicami a pudingom? To znie ako sen! Myslím si, že by to mohlo byť perfektné na letné pikniky. Ďakujem za skvelý nápad! Určite ho vyskúšam čo najskôr.

  5. JankoM píše:

    Tento koláč ma úplne dostal! Kombinácia černíc a pudingu je niečo, čo by som nikdy neodmietol. Teším sa na jeho prípravu a verím, že bude chutiť famózne! Ďakujem za tento recept.

  6. ZelenýSlon píše:

    Koláče sú vždy dobrý nápad a tento recept vyzerá skutočne lákavo! Černice sú moje obľúbené ovocie a som nadšený z toho, ako ich môžem použiť v koláči. Skvelé tipy na prípravu!

  7. _SweetDreams_ píše:

    ‚Strakatý‘ názov ma zaujal hneď na prvý pohľad! Mám rád kreatívne jedlá a myslím si, že tento koláč bude výnimočný. Vďaka za tipy a postupy na jeho prípravu!

  8. !SunnyDay! píše:

    ‚Koláč s pudingom‘ je pre mňa vždy víťazná kombinácia. Tento recept ma inšpiroval a určite ho vyskúšam cez víkend. Teším sa na chuť černíc v spojení s jemným pudingom.

  9. #YummyYum# píše:

    ‚Dobrú chuť‘ predpovedám už teraz! Koláče sú mojim koníčkom a tento strakatý černicový koláč musí byť fantastický. Už mám plány na pečenie cez víkend.

  10. @ChocoFanatic@ píše:

    ‚Strakatý koláč‘? To znie ako niečo špeciálne! Som veľmi zvedavý na chuť tejto kombinácie černíc a pudingu. Určite sa pustím do pečenia podľa vášho návodu!