Recept: Chladená polievka z cíceru s tymianom
Ingrediencie:
- 2 šálky uvareného cíceru
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 lyžice oleja z olív
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 lyžička čerstvo nasekaného tymianu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
Studená cícerová polievka s tymianom
Postup:
- Na strednom plameni zohrejte olivový olej v hrnci a osmahnite cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nebudú mať zlatistý nádych.
- Pridajte uvarený cícer a tymian a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Potom pridajte zeleninový vývar, soľ a čierne korenie a varte na miernom ohni približne 15 minút.
- Akonáhle sú všetky prísady uvarené, rozmixujte ich mixérom na hladkú zmes. Ak uprednostňujete hrubšiu polievku, môžete niektoré kúsky cíceru ponechať celé.
- Hotovú chladenú cícerovú polievku vložte do chladničky a nechajte ju chladnúť, ideálne aspoň hodinu, aby bola chuť intenzívnejšia.
- Servírujte studenú polievku a môžete ju ozdobiť čerstvým tymianom alebo extra panenským olivovým olejom.
Prajem dobrú chuť!
2) Chladná cícerová polievka s tymianom
Ingrediencie:
- 400 g konzervovaného cíceru (alebo 250 g sušeného, ktorý je nutné vopred namočiť a uvariť)
- 500 ml zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 lyžice oleja z olív
- 1 lyžička sušeného tymianu (alebo niekoľko čerstvých vetvičiek, ak máte)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na dekoráciu (napr. petržlenová vňať alebo mäta)
Postup:
-
Príprava cíceru: Ak používate sušený cícer, namočte ho na noc do studenej vody. Potom ho uvarte v čerstvej vode, kým nebude mäkký (približne 1-1,5 hodiny). Po uvarení ho sceďte. Ak používate konzervovaný cícer, len ho sceďte a opláchnite.
-
Cibuľa a cesnak: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť (asi 5 minút). Potom pridajte nasekaný cesnak a opekajte ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
-
Mixovanie: Do mixéra vložte cícer, orestovanú cibuľu a cesnak, zeleninový vývar, šťavu z citróna a tymian. Všetko dôkladne rozmixujte, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu viac vývaru alebo vody, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
-
Ochutenie: Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a kôrou z citróna podľa chuti. Dobre premiešajte.
-
Chladenie: Prelejte polievku do misky alebo sklenenej fľaše a nechajte ju v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
-
Servírovanie: Pred podávaním polievku dôkladne premiešajte a ochutnajte. Podávajte ju chladenú, ozdobenú čerstvými bylinkami a môžete pridať aj trochu olivového oleja na vrch.
Prajem dobrú chuť!