Recept na šalát so sushi prísadami:
Nezbytné ingrediencie:
- 2 hrnčeky pripravené sushi ryže
- 1 hrnček nakrájanej uhorky
- 1 hrnček nakrájaného avokáda
- 1 hrnček nastrúhanej mrkvy
- 1 hrnček nakrájaných reďkoviek
- 1 hrnček nakrájaného manga
- 1 hrnček uvarených kreviet alebo krabieho mäsa (podľa chuti)
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice ryžového octu
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica pražených sezamových semien
Šalát so sushi prísadami
Návod na prípravu:
- V priestrannej miske kombinujte uvarenú sushi ryžu, uhorku, avokádo, mrkvu, reďkovky, mango a prípadne krevety alebo krabie mäso.
- V menšej miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej a med do hladkého dresingu. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac sójovej omáčky alebo ryžového octu.
- Polievkovou lyžicou prelejte dresing na zmes sushi ryže a opatrne premiešajte, aby sa všetky zložky dobre obalili dresingom.
- Posypte jedlo praženými sezamovými semienkami pre zvýraznenie chuti a textúry.
- Nechajte šalát chvíľu odpočívať, aby sa chute skombinovali.
- Podávajte a užívajte si!
Poznámka: Šalát môžete obohatiť o vaše obľúbené sushi ingrediencie alebo upraviť dresing podľa vašich požiadaviek. Prajeme dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 200 g ryžového octu, uvareného
- 300 g sushi ryže
- 600 ml vody
- 1/2 uhorky
- 1 avokádo
- 150 g čerstvého lososa (alebo iného druhu ryby podľa vlastného vkusu)
- 100 g nori (sušené riasy)
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 čajová lyžička wasabi (podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky cukru
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- Sezamové semienka na posypanie
- Zelené cibuľky na dekoráciu
Návod:
-
Príprava ryže:
- Sushi ryžu dôkladne prepláchnite studenou vodou, až kým nie je voda jasná.
- V hrnci priveďte 600 ml vody do varu. Pridajte ryžu a varte na strednom ohni, kým nie je ryža mäkká (asi 15-20 minút). Potom nechajte ešte 10 minút odpočívať s pokrievkou.
-
Dochutenie ryže:
- Ryžový ocot, cukor a soľ zmiešajte v malom hrnci a na miernom ohni zahrejte, aby sa cukor a soľ rozpustili.
- Uvarenú ryžu preložte do veľkej misy a opatrne s ňou zamiešajte ryžový ocot. Nechajte ju úplne vychladnúť.
-
Príprava zeleniny a rýb:
- Uhorku a avokádo nakrájajte na tenké plátky alebo kocky.
- Lososa nakrájajte na malé kocky alebo plátky, podľa vlastných preferencií.
-
Zostavenie šalátu:
- Na dno misy alebo taniera rozmiestnite vychladnutú sushi ryžu.
- Na ryžu naukladajte plátky uhorky, avokáda a lososa.
- Nori roztrhnite na menšie kusy a posypte nimi šalát.
-
Zálievka:
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej a wasabi. Touto zálievkou prelejte pripravený šalát.
-
Ozdoba:
- Nakoniec posypte šalát sezamovými semienkami a nakrájanými zelenými cibuľkami.
Podávanie:
- Sushi šalát servírujte čerstvý. Môžete si ho vychutnať ako hlavnú porciu alebo ako predjedlo na rodinnej oslave.
Dobrú chuť!