- Syrová roláda Havran je lahodným pokrmom, ktorý môžete pripraviť aj s prídavkom hovädzieho mäsa. Postupujte nasledovne:
- Zmiešajte strúhaný syr (napríklad eidam) s jemne nakrájanou šunkou, nasekanou cibuľou a petržlenom. Prípadne môžete pridať aj strúhanú mrkvu alebo papriku podľa chuti.
- Na panvici osmažte na oleji nakrájené cibuľové krúžky, kým nezhnednú. Pridajte na kocky nakrájené hovädzie mäso a orestujte. Osoľte, opepřte a prisypte provensálske bylinky. Dôkladne premiešajte.
- Syrovú zmes rozložte na strúhaný syr posypaný na papier na plechu. Rozprostrite zmes po celej ploche a zakľučkujte do podoby rolády.
- Roládu pecťe v predhriatej rúre na 180 °C počas približne 30 minút.
- Hotovú roládu nechajte chvíľu vychladnúť a potom podávajte na plátky s citrónovým dresingom a čerstvou zeleninou.
Dúfam, že vám táto receptúra pomôže pripraviť vynikajúcu syrovú roládu s hovädzím mäsom. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g syra (najlepšie krémový, ako je Philadelphia alebo iný smotanový syr)
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar) nastrúhaného
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 100 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 3-4 plátky sušenej šunky (voliteľné)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlen) na ozdobu
- Tortilly alebo plátky toastového chleba na zabalenie
Postup:
-
Príprava zmesi:
- V miske zmiešajte krémový syr a nastrúhaný tvrdý syr. Dobre premiešajte, aby sa zmes spojila.
- Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, mletými orechmi, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozložili.
-
Príprava rolády:
- Na pracovnú plochu položte tortilly alebo plátky toastového chleba.
- Na každú tortillu alebo plátok chleba rozotrite tenkú vrstvu syrovej zmesi. Ak ste sa rozhodli pre sušenú šunku, môžete ju pridať teraz, pokiaľ chcete.
-
Zabalenie rolády:
- Opatrne zrolujte tortilu alebo chlieb tak, aby vznikla roláda. Zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút stuhnúť.
-
Servírovanie:
- Po vychladnutí roládu vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Roládu nakrájajte na kolieska hrubé približne 1-2 cm.
- Podávajte posypané čerstvými bylinkami ako dekoráciu, prípadne s malým množstvom olivového oleja na zakvapenie.
Tipy:
- Syrovú roládu môžete variabilne obohatiť o ďalšie prísady, ako sú papriky, olivy alebo sušené paradajky.
- Roládu je možné pripraviť aj deň vopred, čím umožníte, aby sa chute lepšie spojili.