Syrová roláda Havran
Ingrediencie:
- 250 g krémového syra (napríklad Philadelphia alebo iný smotanový syr)
- 100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo čedar), nastrúhaného
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 100 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 3-4 plátky sušenej šunky (nepovinné)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlen) na dekoráciu
- Tortilly alebo plátky toastového chleba na zabalenie
Postup:
-
Príprava zmesi:
- V miske skombinujte krémový syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
- Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, mleté orechy, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozložili.
-
Príprava rolády:
- Na pracovnú plochu rozmiestnite tortilly alebo plátky toastového chleba.
- Na každú tortillu alebo plátok chleba naneste tenkú vrstvu syrovej zmesi. Ak ste sa rozhodli pridať sušenú šunku, môžete ju teraz pridať, ak chcete.
-
Zabalenie rolády:
- Opatrne zrolujte tortilu alebo chlieb do podoby rolády. Zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút stuhnúť.
-
Servírovanie:
- Po vychladnutí roládu vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Roládu nakrájajte na plátky hrubé približne 1-2 cm.
- Podávajte posypané čerstvými bylinkami ako ozdobu, prípadne s malým množstvom olivového oleja na dochutenie.
Tipy:
- Syrovú roládu je možné variabilne obohatiť o ďalšie prísady, ako sú papriky, olivy alebo sušené paradajky.
- Roládu je možné pripraviť aj deň vopred, čím umožníte, aby sa chute lepšie prepojili.