- Syrová roláda Havran predstavuje chutný pokrm, ktorý môžete pripraviť aj s prídavkom hovädzieho mäsa. Riaďte sa nasledujúcimi krokmi:
- Zmiešajte nastrúhaný syr (napríklad eidam) s jemne nakrájanou šunkou, nasekanou cibuľou a petržlenovou vňaťou. Podľa vlastného vkusu môžete pridať aj nastrúhanú mrkvu alebo papriku.
- Na panvici osmažte nakrájané cibuľové krúžky na oleji, kým sa neodohrá ich karamelizácia. Potom pridajte nakrájané hovädzie mäso a restujte. Osoľte, okoreňte a pridajte provensálske bylinky. Dobre premiešajte.
- Syrovú zmes rovnomerne rozložte na nastrúhaný syr posypaný na papier na plechu. Zmes precízne roztiahnite na celú plochu a tvarujte do rolády.
- Roládu pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
- Hotovú roládu dajte vychladnúť a následne ju servírujte na plátky s citrónovým dresingom a čerstvou zeleninou.
Verím, že vám tento recept poslúži na prípravu vynikajúcej syrovej rolády s hovädzím mäsom. Dobrú chuť!
2) Syrová roláda Havran
Ingrediencie:
- 250 g krémového syra (napríklad Philadelphia alebo iný smotanový syr)
- 100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo čedar), nastrúhaného
- 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 100 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 3-4 plátky sušenej šunky (nepovinné)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Čerstvé bylinky (napr. pažítka alebo petržlen) na dekoráciu
- Tortilly alebo plátky toastového chleba na zabalenie
Postup:
-
Príprava zmesi:
- V miske skombinujte krémový syr s nastrúhaným tvrdým syrom. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne spojili.
- Pridajte prelisované strúčiky cesnaku, mleté orechy, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne rozložili.
-
Príprava rolády:
- Na pracovnú plochu rozmiestnite tortilly alebo plátky toastového chleba.
- Na každú tortillu alebo plátok chleba naneste tenkú vrstvu syrovej zmesi. Ak ste sa rozhodli pridať sušenú šunku, môžete ju teraz pridať, ak chcete.
-
Zabalenie rolády:
- Opatrne zrolujte tortilu alebo chlieb do podoby rolády. Zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte v chladničke aspoň 30 minút stuhnúť.
-
Servírovanie:
- Po vychladnutí roládu vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Roládu nakrájajte na plátky hrubé približne 1-2 cm.
- Podávajte posypané čerstvými bylinkami ako ozdobu, prípadne s malým množstvom olivového oleja na dochutenie.
Tipy:
- Syrovú roládu je možné variabilne obohatiť o ďalšie prísady, ako sú papriky, olivy alebo sušené paradajky.
- Roládu je možné pripraviť aj deň vopred, čím umožníte, aby sa chute lepšie prepojili.