Mäkké syrové pagáčiky, krehké ako pavučina. Rád vám ponúknem recept na syrové pagáčiky, ktoré budú jemné a nadýchané ako pavučina. Tu je jednoduchý a chutný návod:
Suroviny, ktoré potrebujete:
- 500 g múky
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 2 kusy vajec
- 200 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo edam)
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
Syrové pagáčiky jak pavučinové
- V hlbokom tanieri zmiešajte múku, cukor, soľ a kvasnice.
- Pridajte mlieko, olej a vajcia a dôkladne premiešajte.
- Uhnite hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
- Na vykysnuté cesto opäť vliečte a vmiešajte nastrúhaný syr a mleté korenie.
- Vytvorte malé guľôčky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Nechajte pagáčiky chvíľu odpočívať, kým sa nepatrne zväčšia.
- V predhriatej rúre na 180 °C pečte pagáčiky približne 12-15 minút, až kým nezískajú krásne zlatistú farbu.
- Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke a podávajte teplé.
Dúfam, že tento recept vám pomôže pripraviť vynikajúce syrové pagáčiky, ktoré budú krehké a chrumkavé. Prajem vám dobrú chuť!
2) Syrové pagáčiky mäkké ako pavučinka
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g tvarohu (môže byť aj jemný)
- 200 g masla (pri izbovej teplote)
- 1 vajce
- 1 balenie prášku do pečiva (12 g)
- 200 g nastrúhaného syra (napríklad eidam alebo tvrdý syr)
- Soľ podľa vlastnej chuti
- Mlieko na potretie pagáčikov
- Semienka na posypanie (napríklad sezamové alebo makové)
Postup prípravy:
-
Príprava cesta:
- Vo veľkej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.
- V inej miske dôkladne spojte tvaroh, mäkké maslo a vajce, a premiešajte na hladkú zmes.
- Následne pridajte pripravenú múku a nastrúhaný syr. Rukami alebo mixérom uhnite mäkké a hladké cesto. Ak by však bolo cesto príliš lepkavé, pridajte trošku múky.
-
Tvarovanie pagáčikov:
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
- Po uplynutí doby odpočinku cesto vyberte a na pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
- Z cesta vykrajujte malé kolieska alebo štvorce (priemer okolo 5 cm).
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Pagáčiky poukladajte na plech s papierom na pečenie. Každý pagáčik potrite mliekom a posypte semienkami podľa vlastného výberu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu.
-
Podávanie:
- Pagáčiky podávajte teplé či chladené. Môžete ich servírovať ako predjedlo, chutné občerstvenie na párty alebo súčasť bufetu.
Tip: Tieto pagáčiky vynikajú aj s pridaním byliniek, ako je majorán alebo oregano, pre zaujímavejší chuťový zážitok. Vhodné sú aj s rôznymi omáčkami alebo jogurtom.
Dobrú chuť!