Sýta žihľavová polievka s krúpami

 

Hustá žihľavová polievka s krúpami

Nezbytné ingrediencie:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 hrsti žihľavy
  • 1 väčší zemiak
  • 1 hrnček múky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 hrnček krúp (napr. krupica alebo pšeničné krúpy)
  • 1 polievková lyžica masla
  • soľ a korenie podľa preferencií

 

Hustá žihľavová polievka s krúpami

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte a orestujte na masle vo veľkom hrnci.
  2. Pridajte nakrájaný zemiak a žihľavu a orestujte ďalších pár minút.
  3. Vrhnite múku a pomaly ju zaprašujte, neustále miešajte, aby sa hrudky nevytvorili.
  4. Postupne prilievajte zeleninový vývar a miešajte, kým sa múka úplne nerozpustí.
  5. Pridajte krúpy a varte podľa pokynov na obale alebo dovtedy, kým nie sú mäkké.
  6. Dochutíte soľou a korením podľa vlastnej chuti.

Voilà! Vaša chutná hustá žihľavová polievka s krúpami je pripravená. Podľa chuti ju môžete posypať nasekanými bylinkami a podávať s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Sýta žihľavová polievka s krúpami-2

2) Sýta žihľavová polievka s krúpami

Ingrediencie:

  • 1 šálka jemných krúp (napr. jačmenné alebo pohánkové)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky (stredné)
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 200 g čerstvej žihľavy (alebo 100 g sušenej)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastných preferencií
  • 1-2 bobkové listy
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
  • Citrónová šťava (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava krúp: Krúpy prepláchnite studenou vodou a varte ich v osolenej vode podľa pokynov na obale (varenie obvykle trvá cca 20-30 minút). Po uvarení ich sceďte a odložte na bok.

  2. Zelenina: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Zemiaky, mrkvu a petržlen nakrájajte na malé kocky.

    Koľko kalórií má vaječný likér?

    Koľko kalórií má vaječný likér?

    Čítať viac »

  3. Smaženie zeleniny: Na veľkej panvici alebo v hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte ich do zlatistej farby. Potom pridajte mrkvu a petržlen a smažte ďalšie 3-4 minúty.

  4. Pridanie zemiakov: Pridajte nakrájané zemiaky a premiešajte. Nechajte zohriať približne 5 minút.

  5. Pridanie vývaru: Zalejte zeleninu vývarom a pridajte bobkové listy. Nechajte zovrieť a varte na mírnom ohni zhruba 15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.

  6. Žihľava: Kým sa polievka varí, opláchnite žihľavu pod studenou vodou, odstráňte stonky a nasekajte nadrobno. Po 15 minútach pridajte žihľavu do polievky a varte ešte 5-7 minút, kým nezvädne.

  7. Záverečné úpravy: Pridajte uvarené krúpy do polievky a dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pre zvýraznenie chuti.

  8. Podávanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť! Táto hustá žihľavová polievka s krúpami je výborným spôsobom, ako si dopriať zdravé suroviny a zasýtiť sa na celý deň.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Kika píše:

    Ani som nevedela, že niečo také existuje. 🙂

  2. Paťio píše:

    To ani ja Kika a je vážne skvelá. 😀

  3. Kusnirova Kornelia píše:

    Pekný recept, určite vyskúšam! Nevedela som, že sa dá pripraviť takáto dobrá polievka zo žihľavy.

  4. Bohumil Balaz píše:

    Čítala som o žihľave ako o super potravine, ale nikdy som ju nevedela spracovať. Tvoj recept je super jednoduchý!

  5. Kostrec Marian píše:

    Takéto zdravé recepty sa vždy hodia. Verím, že bude chuti!