Sýta žihľavová polievka s krúpami

Sýta žihľavová polievka s krúpami

Potrebné suroviny:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 hrsti žihľavy
  • 1 väčšia zemiak
  • 1 hrnček múky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 hrnček krúp (napr. krupica alebo pšeničné krúpy)
  • 1 lyžica masla
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Sýta žihľavová polievka s krúpami

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte a orestujte na masle vo veľkom hrnci.
  2. Pridajte nakrájaný zemiak a žihľavu a orestujte ďalších pár minút.
  3. Pridajte múku a začnite ju pomaly zaprašovať, stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
  4. Postupne prilievajte zeleninový vývar a miešajte, až kým sa múka dôkladne rozpustí.
  5. Pridajte krúpy a varíte podľa pokynov na obale alebo pokiaľ nie sú uvarené.
  6. Dochutíte soľou a korením podľa chuti.

Voilà! Vaša lahodná sýta žihľavová polievka s krúpami je hotová. Podľa chuti ju môžete posypať nasekanými bylinkami a podávať s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 šálka jemných krúp (napr. jačmenné alebo pohánkové)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky (stredné)
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 200 g čerstvej žihľavy (alebo 100 g sušenej)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
  • Citrónová šťava (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava krúp: Krúpy prepláchnite studenou vodou a uvarte ich v osolenej vode podľa pokynov na obale (zvyčajne trvá varenie cca 20-30 minút). Po uvarení ich sceďte a odložte bokom.

  2. Zelenina: Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Zemiaky, mrkvu a petržlen nakrájajte na malé kocky.

  3. Smaženie zeleniny: Na veľkej panvici alebo v hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte ich do zlatista. Potom pridajte mrkvu a petržlen, a smažte ďalšie 3-4 minúty.

  4. Pridanie zemiakov: Pridajte nakrájané zemiaky a premiešajte. Nechajte zohriať asi 5 minút.

  5. Pridanie vývaru: Zalejte zeleninu vývarom a pridajte bobkové listy. Nechajte zavariť a varte na mírnom ohni asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  6. Žihľava: Kým sa polievka varí, opláchnite žihľavu pod studenou vodou, zbavte ju stonkov a nasekajte nadrobno. Po uplynutí 15 minút pridajte žihľavu do polievky a varte ešte 5-7 minút, kým nezvädne.

  7. Záverečné úpravy: Pridajte uvarené krúpy do polievky a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pre zvýraznenie chuti.

  8. Podávanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť! Táto sýta žihľavová polievka s krúpami je skvelým spôsobom, ako si vychutnať zdravé suroviny a zasýtiť sa na celý deň.

Podobné príspevky

6 Komentárov

  1. Kika píše:

    Ani som nevedela, že niečo také existuje. 🙂

  2. Paťio píše:

    To ani ja Kika a je vážne skvelá. 😀

  3. Kusnirova Kornelia píše:

    Pekný recept, určite vyskúšam! Nevedela som, že sa dá pripraviť takáto dobrá polievka zo žihľavy.

  4. Bohumil Balaz píše:

    Čítala som o žihľave ako o super potravine, ale nikdy som ju nevedela spracovať. Tvoj recept je super jednoduchý!

  5. Kostrec Marian píše:

    Takéto zdravé recepty sa vždy hodia. Verím, že bude chuti!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *