Talianska paradajková polievka

Preneste si kúsok Talianska do svojho domova s našou paradajkovou polievkou. Talianské polievky sú medzi najjednoduchšími na prípravu, no aj tak sú veľmi lahodné. Talianska paradajková polievka podľa môjho postupu.

Talianska paradajková polievka

 

Suroviny:

  • 2 kg rajčin
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
  • čerstvá bazalka na dekoráciu

Príprava:

  1. Rajčiny olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
  2. Cibule a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
  3. Do hrnca pridáme olivový olej a zahrejeme ho, potom pridáme cibulu a cesnak. Restujeme, kým nezíska zlatožltú farbu.
  4. Pridáme nakrájané rajčiny, bazalku a oregano. Zmiešame a dusíme približne 10 minút.
  5. Počas dusenia priebežne premiešavame a pridávame zeleninový vývar, aby sa polievka nepripálila.
  6. Po 10 minútach dochutíme polievku soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Polievku varíme ešte ďalších 10-15 minút, kým rajčiny nezmäknú.
  8. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladkého stavu.
  9. Servírujeme s čerstvou bazalkou ako dekoráciou.

 

Talianska paradajková polievka - 2

2) Talianska paradajková polievka

Suroviny:

  • 800 g zrelých rajčín (alebo 2 plechovky lúpaných rajčín)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 stonka zeleru
  • 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička cukru (podľa preference)
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • Čerstvá bazalka (na ozdobu)
  • Strúhaný parmezán (na podávanie, voliteľné)

Príprava:

  1. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno. Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na malé kocky.

  2. Smaženie: V hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.

    Grilované kuracie prsia – recept

    Grilované kuracie prsia – recept

    Čítať viac »

  3. Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a smažte ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.

  4. Rajčiny: Nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich skôr spažiť a olúpať) pridajte do hrnca. Ak používate konzervované rajčiny, pridajte ich aj so šťavou.

  5. Varenie: Pridajte vývar a lyžičku cukru. Dobro premiešajte a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút.

  6. Mixovanie: Po uvarení nechajte polievku trochu vychladnúť a potom ju rozmixujte na jemný krém pomocou ponorného mixéra. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, môžete si ponechať pár kúskov rajčín.

  7. Dochucovanie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií. Ak je chuť polievky príliš kyslá, môžete pridať ešte trochu cukru.

  8. Podávanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou a prípadne posypanú strúhaným parmezánom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

17 Komentárov

  1. Cyprian76 píše:

    Vyzeralo to chutne, musim vyskusat!

  2. Szabova Veronika píše:

    Mam paradajky z vlastnej zahrady, takze si myslim ze tuto polievku uvarim.

  3. Ida Grznar píše:

    Recept sa mi paci, urcite ho vyskusam.

  4. Mradicova píše:

    Dakujem za inspiraciu, zda sa to super!

  5. Vasil Vydareny píše:

    Recepty s paradajkami su vzdy dobre, dakujem

  6. Vargova Tichomir píše:

    Recept je skvelý, paradajková polievka je moja obľúbená. Určite vyskúšam.

  7. Valentina74 píše:

    Videorecept je super nápad. Ďakujem za skvelé vysvetlenie.

  8. Ctibor98 píše:

    Nikdy som si nemyslel, že Talianska paradajková polievka môže byť taká jednoduchá na prípravu. Určite to skúsim!

  9. Alan31 píše:

    Talianska kuchyňa má vždy výborné jedlá. Táto paradajková polievka je určite tiež fantastická!

  10. Adam Balogova píše:

    Paradajkové polievky sú super. Už teraz sa teším na vyskúšanie tejto talianskej verzie.

  11. Ubalog píše:

    Doma máme veľa rajčín, takže tento recept určite oceníme a aj využijeme.

  12. ZlatýKocúr píše:

    Tento recept na paradajkovú polievku je fantastický! Príprava je jednoduchá a výsledok je veľmi chutný. Už sa teším, ako si ho pripravím doma. Určite vyskúšam aj s parmezánom. Veľmi odporúčam!

  13. RýchlyJazdec píše:

    Talianska paradajková polievka vyzerá super! Milujem jednoduché recepty, ktoré sú chutné a rýchle na prípravu. Tento si určite zapíšem a pripravím pre rodinu. Ďakujem za inšpiráciu!

  14. Srdiečko123 píše:

    Wow, táto paradajková polievka ma veľmi oslovila! Je to presne to, čo potrebujem na zimu. Úžasné ingrediencie a jednoduchý postup. Určite sa do toho pustím už tento víkend. Dobre to vyzerá!

  15. KreatívnyMysliteľ píše:

    Tento recept je úžasný! Paradajková polievka je moja obľúbená a tento spôsob prípravy vyzerá skvele. Už sa teším, ako si ju urobím a pozvem priateľov na ochutnávku. Super práca!

  16. ŠťastnáBublina píše:

    Paradajková polievka podľa tohto receptu vyzerá výnimočne! Mám rád taliansku kuchyňu a toto jedlo určite poteší moju rodinu. Ďakujem za tento úžasný návod, už sa neviem dočkať varenia!