Preneste si kúsok Talianska do svojho domova s našou paradajkovou polievkou. Talianské polievky sú medzi najjednoduchšími na prípravu, no aj tak sú veľmi lahodné. Talianska paradajková polievka podľa môjho postupu.
Suroviny:
- 2 kg rajčin
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička bazalky
- 1 lyžička oregana
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
- čerstvá bazalka na dekoráciu
Príprava:
- Rajčiny olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Cibule a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno.
- Do hrnca pridáme olivový olej a zahrejeme ho, potom pridáme cibulu a cesnak. Restujeme, kým nezíska zlatožltú farbu.
- Pridáme nakrájané rajčiny, bazalku a oregano. Zmiešame a dusíme približne 10 minút.
- Počas dusenia priebežne premiešavame a pridávame zeleninový vývar, aby sa polievka nepripálila.
- Po 10 minútach dochutíme polievku soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Polievku varíme ešte ďalších 10-15 minút, kým rajčiny nezmäknú.
- Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladkého stavu.
- Servírujeme s čerstvou bazalkou ako dekoráciou.
2) Talianska paradajková polievka
Suroviny:
- 800 g zrelých rajčín (alebo 2 plechovky lúpaných rajčín)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 stonka zeleru
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (podľa preference)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
- Strúhaný parmezán (na podávanie, voliteľné)
Príprava:
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno. Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: V hrnci zahrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
-
Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a smažte ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Rajčiny: Nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich skôr spažiť a olúpať) pridajte do hrnca. Ak používate konzervované rajčiny, pridajte ich aj so šťavou.
-
Varenie: Pridajte vývar a lyžičku cukru. Dobro premiešajte a priveďte do varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení nechajte polievku trochu vychladnúť a potom ju rozmixujte na jemný krém pomocou ponorného mixéra. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, môžete si ponechať pár kúskov rajčín.
-
Dochucovanie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií. Ak je chuť polievky príliš kyslá, môžete pridať ešte trochu cukru.
-
Podávanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou a prípadne posypanú strúhaným parmezánom.
Dobrú chuť!