Pripravte si trocha Talianska u vás doma s našou paradajkovou polievkou. Talianské polievky patria medzi jedné z najjednoduchších na prípravu a predsa sú veľmi chutné. Talianska paradajková polievka podľa môjho receptu.
Talianska paradajková polievka
Videorecept
Talianska paradajková polievka
Ingrediencie:
- 2 kg paradajok
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička bazalky
- 1 lyžička oregana
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Paradajky olúpeme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a jemne nakrájame.
- V hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme nakrájané paradajky, bazalku a oregano. Zmiešame a dusíme približne 10 minút.
- Počas dusenia môžeme pravidelne premiešavať a pridávať zeleninový vývar, aby sa polievka neprilepila.
- Po 10 minútach polievku dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Polievku varíme ešte ďalších 10-15 minút, kým paradajky zmäknú.
- Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
- Podávame s čerstvou bazalkou ako ozdobou.
2)
Ingrediencie:
- 800 g zrelých rajčín (alebo 2 plechovky lúpaných rajčín)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 stonku zeleru
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
- Rafinované parmezánové syry (na podávanie, voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cibulu a cesnak nakrájajte na jemno. Mrkvu a zeler očistite a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: V hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť.
-
Pridanie zeleniny: Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a smažte ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Rajčiny: Nakrájané rajčiny (ak používate čerstvé, môžete ich predtým spažiť a olúpať) pridajte do hrnca. Ak používate konzervované rajčiny, pridajte ich aj so šťavou.
-
Varenie: Pridajte zeleninový (alebo kurací) vývar a lyžičku cukru. Dobre premiešajte a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení nechajte polievku trochu vychladnúť a potom ju rozmixujte na hladký krém pomocou ponorného mixéra. Ak preferujete hrubšiu konzistenciu, môžete si nechať pár kúskov rajčín.
-
Dochucovanie: Polievku ochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Ak je polievka príliš kyslá, môžete pridať ešte trošku cukru.
-
Podávanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou bazalkou a prípadne posypanú strúhaným parmezánom.
Dobrú chuť!