Recept na polievku z tekvice s červenou šošovicou.
Doba prípravy: 60 minút
Suroviny:
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká tekvica (približne 500 g)
- 1 hrnček červenej šošovice
- 1 pór (len biela časť)
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Polievka z tekvice a červenej šošovice
Návod na prípravu:
- Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Tekvicu zbavíme šupky, odstránime semená a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky a mrkvu takisto očistíme a nakrájame na menšie kostky.
- V hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu spolu s cesnakom. Orestujeme do zlatista.
- Pridáme tekvicu, červenú šošovicu, pór, mrkvu a zemiaky. Osolíme a pridáme mletú sladkú papriku, kurkumu a rascu. Všetky suroviny dôkladne premiešame.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Následne znížime teplotu a varíme na nízkom ohni približne 40 – 50 minút, kým sa všetky suroviny nezmäknú.
- Polievku rozmixujeme pomocou mixéra (alebo ju môžeme nechať aj s kúskami, podľa preferencií).
- Hotovú pomazánku dochutíme soľou a čiernym korením, ako aj podľa vlastnej chuti. Servírujeme so sviežou petržlenovou vňaťou alebo krekrom.
Dobrú chuť!
2) Tekvicová polievka s červenou šošovicou
Polievka z tekvice s červenou šošovicou je lahodné a výživné jedlo, ktoré osvieži vaše jesenné dni. Zmes tekvice a šošovice vytvára nádhernú harmonickú chuť, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. V tomto recepte nájdete potrebné suroviny aj podrobný návod na prípravu tejto chutnej polievky.
Suroviny na polievku z tekvice
Na prípravu polievky z tekvice s červenou šošovicou budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g tekvice (napríklad hokkaido alebo muškátová)
- 150 g červenej šošovice
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať alebo jogurt
Príprava
Najprv ošúpte a nakrájajte tekvicu na kocky. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu, ktorú opražte do sklovita. Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko restujte.
Potom primiešaním nakrájanú tekvicu a červenú šošovicu. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Následne znížte teplotu a varte 20-25 minút, kým tekvica a šošovica nezmäkne.
Keď je všetko uvarené, polievku rozmixujte do hladkej konzistencie pomocou tyčového mixéra. Ochutnajte a podľa potreby dodajte soľ a korenie. Podávajte teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo jogurtom.
Táto polievka z tekvice s červenou šošovicou je nielen jednoduchá na prípravu, ale aj zdravá a chutná. Vyskúšajte ju dnes večer a potešte seba aj svoju rodinu!