Ak hľadáte recept na tradičnú sviečkovú na smotane, tu je jednoduchý a chutný spôsob, ako ju pripraviť:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa na sviečkovú
- 2 cibuľky
- 3 lyžice hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja na smaženie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Tradičná sviečkova na smotane
Postup:
- Najprv si pripravte mäso. Môžete ho nakrájať na tenké plátky alebo na menšie kúsky, podľa vášho výberu.
- Cibuľku nakrájajte na jemné kúsky.
- V hrnci si rozohrejte olej a opražte cibuľku, kým nezíská jemne zlatistú farbu.
- Potom pridajte mäso a opražte ho zo všetkých strán, až kým nezmizne rôžová farba. Ak je to potrebné, pridajte trochu oleja.
- Na toto miesto pridajte múku a premiešajte, aby sa všetko spojilo a mäso sa obalilo múkou.
- Postupne nalejte vývar a premiešajte. Môžete tiež pridať soľ a korenie podľa chuti.
- Znížte teplo a nechajte jedlo variť sa asi hodinu, až kým mäso nie je mäkké a dochutí sa.
- Na záver pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ju zohrievať spolu s mäsom ešte niekoľko minút.
- Podávajte sviečkovú na smotane s plnenými knedľami alebo slovenskými haluškami.
Dúfam, že si vychutnáte túto tradičnú slovenskú jedlo sviečkovú na smotane!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzej sviečkovice
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 2-3 bobkové listy
- 5-6 guličiek nového korenia
- 5-6 guličiek čierneho korenia
- 2-3 lyžice oleja
- soľ podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup:
-
Príprava mäsa: Hovädziu sviečkovicu umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy. Osolíme a okoreníme.
-
Súhra chutí: Na panvici zahrejeme olej a mäso z oboch strán opečieme do zlatista. Potom ho vyberieme a odložíme na tanier.
-
Zelenina: Na tej istej panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridaním nakrájanej mrkvy, petržlenu a zeleru. Opečieme, kým zelenina nezmäkne.
-
Dusenie: Pridáme opäť mäso, cesnak, bobkový list, nové a čierne korenie. V prípade použitia vína, pridáme aj to. Všetko zalejeme vodou, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom stiahneme plameň a dusíme asi 2 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
-
Príprava omáčky: Keď je mäso hotové, vyberieme ho a uchováme teplé. Zeleninovú zmes rozmixujeme alebo prepasírujeme do omáčky, ktorú dochutíme soľou a korením. Následne pridáme smotanu a necháme ešte chvíľku povariť, aby sa prepojili chute.
-
Servírovanie: Mäso nakrájame na plátky a podávame so sviečkovou omáčkou. Ako prílohu môžeme zvoliť knedľu, cestoviny alebo varené zemiaky.
-
Dekorácia: Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tento recept na sviečkovú je skvelý! Nikdy by som neverila, že to bude také jednoduché. Po prvom pokuse sa mi podarilo urobiť vynikajúce jedlo. Určite ho skúsim znova, lebo všetkým chutilo!
Úžasný recept! Pripravoval som sviečkovú pre rodinu a všetci boli nadšení. Všetky chute sa nádherne spojili a omáčka bola fantastická. Odporúčam pridať aj čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu!
Super recept, veľmi jasne napísané! Príprava bola jednoduchá a výsledok úžasný. Moja rodina si to zamilovala, určite budem tento recept opakovať. Ďakujem za zdieľanie!
Toto je môj obľúbený recept! Sviečková chutí výborne a moja mama by bola na mňa hrdá. Veľmi rada varím pre svojich blízkych a tento recept im všetkým veľmi chutil. Určite skúsim znova!
Vynikajúca sviečková! Pripravoval som ju podľa vášho návodu a bola dokonalá. Chutila presne tak, ako som si predstavoval. Určite odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.
Tento recept na sviečkovú ma veľmi potešil! Chutné a jednoduché na prípravu, čo viac si želať? Každému v rodine chutilo a ja sa teším, že môžem variť niečo tradičné.
‘Dobrý deň! Tento recept je super! Prvýkrát som robila sviečkovú a podarila sa mi úplne skvele. Rodina si pochvaľovala a ja som šťastná, že som ich mohla potešiť takýmto jedlom.’
‘Fantastický recept! Sviečkova sa mi podarila výborne, omáčka bola lahodná a vôňa sa šírila po celom byte. Určite ho odporučím svojim priateľom!’
‘Tento recept bol úžasný! Po dlhom čase som konečne našiel niečo také chutné. Pripravoval som ho s láskou a výsledok bol fantastický!’
‘Ďakujem za tento úžasný recept na sviečkovú! Chutnalo nám všetkým v rodine, určite ho pripravím aj nabudúce.’
Tento recept na sviečkovú je jednoducho úžasný! Nikdy som si nemyslel, že varenie môže byť tak zábavné a chutné. Určite to vyskúšam a pozvem aj kamarátov. Dúfam, že im bude chutiť tak ako mne!
Super recept! Milujem sviečkovú a tento spôsob jej prípravy vyzerá veľmi lákavo. Aj keď nie som veľký kuchár, verím, že to zvládnem. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu na jedlo!
Wow, tento recept vyzerá fakt skvele! Hovädzie mäso s omáčkou je moja obľúbená kombinácia. Určite to skúsim a prídem sem napísať, aké bolo. Vďaka za inšpiráciu!
Recept na sviečkovú ma veľmi potešil! Nikdy by som si nepomyslel, že to môže byť také jednoduché. Teším sa na výsledok a verím, že moje rodina bude nadšená z tejto dobroty!
Toto jedlo ma nadchlo! Sviečkova je klasika a s týmto receptom sa mi zdá ešte lepšia. Je super vidieť taký jednoduchý návod. Už sa teším na varenie cez víkend!
Mňam, sviečkova na smotane je skvelé jedlo! Tento recept je presne to, čo potrebujem pre moju rodinu. Ďakujem za podrobný postup, určite ho vyskúšam už tento týždeň!
‘Sviečková’ mi vždy pripomína domov a detstvo. Tento recept vyzerá úžasne a už teraz cítim tú vôňu! Dám si záležať na príprave a verím, že bude chutiť všetkým.
‘Ahoj! Recept na sviečkovú ma veľmi potešil! Je to jedno z mojich obľúbených jedál a určite ho vyskúšam podľa tvojich pokynov. Ďakujem za tipy, teším sa na výsledok!’
‘Sviečková je klasikou každého slovenského stola! Tento recept ma inšpiroval pripraviť ho pre moju rodinu na nedeľu. Som si istý/istá, že budeme všetci spokojní!’
‘Tak toto vyzerá super jednoducho! Sviečkova má svoje čaro a ja ju milujem už od detstva. Urobím ju podľa vášho receptu a teším sa na tú výbornú chuť!’