Tradičná sviečková na smotane ..
Ak hľadáte spôsob, ako pripraviť klasickú sviečkovú na smotane, tu je jednoduchý a chutný recept:
Potrebné suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa určeného na sviečkovú
- 2 cibuľky
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 polievkové lyžice oleja na opekanie
- soľ a čierne korenie podľa vašej chuti
Klasická sviečková na smotane
Pokyny na prípravu:
- Najprv upravte mäso. Môžete ho nakrájať na tenké plátky alebo na menšie kúsky, podľa svojho uváženia.
- Na jemno nakrájajte cibuľu.
- V hrnci zohrejte olej a restujte cibuľu, kým nezíska svetlo zlatistý odtieň.
- Následne pridajte mäso a opekajte ho zo všetkých strán, až kým nezmizne červená farba. Pokiaľ je to potrebné, môžete pridať ešte trochu oleja.
- Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo a mäso sa obalilo múkou.
- Postupne prilievajte vývar a premiešajte. Môžete tiež dochutiť soľou a korením podľa potreby.
- Stiahnite plameň a varte jedlo asi hodinu, kým mäso nezmäkne a nezíska dobrú chuť.
- Nakoniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ju prehriať spolu s mäsom ešte pár minút.
- Podávajte sviečkovú na smotane s plnenými knedľami alebo tradičnými haluškami.
Dúfam, že si túto klasickú slovenskú pochúťku sviečkovú na smotane vychutnáte!
2) Tradičná sviečková na smotane
Potrebné suroviny:
- 1 kg hovädzej sviečkovice
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 2-3 bobkové listy
- 5-6 guličiek nového korenia
- 5-6 guličiek čierneho korenia
- 2-3 polievkové lyžice oleja
- soľ podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Pokyny na prípravu:
-
Príprava mäsa: Hovädziu sviečkovicu dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy. Osolíme a okoreníme.
-
Súhra chutí: Na panvici zohrejeme olej a mäso z oboch strán opečieme do zlatista. Potom ho vyberieme a uložíme na tanier.
-
Zelenina: Na tej istej panvici orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Smažíme, kým zelenina nezmäkne.
-
Dusenie: Pridáme späť mäso, cesnak, bobkový list, nové a čierne korenie. V prípade, že používate víno, pridajte aj to. Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Privedieme do varu, potom znížime plameň a dusíme asi 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké.
-
Príprava omáčky: Keď je mäso hotové, vyberieme ho a uchováme teplé. Zeleninovú zmes rozmixujeme alebo prepasírujeme do omáčky, ktorú následne ochutíme soľou a korením. Potom pridáme smotanu a varíme ešte chvíľku, aby sa chute prepojili.
-
Servírovanie: Mäso nakrájame na plátky a podávame so sviečkovou omáčkou. Ako prílohu môžeme zvoliť knedľu, cestoviny alebo varené zemiaky.
-
Dekorácia: Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!