Tu je jednoduchý recept na tradičný slovenský svadobný zákusok:

Makovník

Potrebné suroviny:

  • 250 g mletých makových semienok
  • 250 ml mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 100 g masla
  • štipka soli

 

Tradičné svadobné zákusky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pripravte plech na pečenie.
  2. V hrnci zohrejte mlieko a pridajte mleté makové semienka. Dobre premiešajte a nechajte odstáť niekoľko minút.
  3. Vo veľkej miske vymiešajte žĺtky s práškovým cukrom a maslom, kým nezískate hladkú hmotu.
  4. Do žĺtkovej zmesi pridajte makovú kašu a opäť dobre premiešajte.
  5. Potom postupne pridávajte múku premiešanú s práškom do pečiva. Opäť dobre premiešajte, až kým nezískate hladké cesto.
  6. Voľne vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuhého snehu a opatrne ich vmiešajte do cesta.
  7. Cesto nalejte na pripravený plech a vyrovnajte ho.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 25 – 30 minút, alebo kým zákusok nezmätne zlatistú farbu a je pevný na dotyk.
  9. Po upečení nechajte zákusok vychladnúť a potom ho môžete podľa svojho vkusu ozdobiť polevou z cukru alebo ďalšími dekoráciami.

Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave tradičného slovenského svadobného zákusku. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *