Valašská kyselica je tradičná slovenská kyslá kapustová polievka. Je známa predovšetkým v regióne Valašsko na Slovensku. Táto polievka sa pripravuje fermentovaním nastrúhanej kapusty so soľou a vodou v drevenej sude počas niekoľkých týždňov. Tento fermentačný proces dáva polievke jej kyslú chuť a charakteristickú arómu.
Na prípravu Valašskej kyselice sa fermentovaná kapusta varí spolu s rôznymi prísadami ako klobásy, zemiaky, cibuľa, cesnak a korenie. Polievka sa zvyčajne podáva horúca, často ozdobená kyslou smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Je to sýta a potešujúca jedlá, obzvlášť počas chladnejších mesiacov.
Ak hľadáte konkrétny recept na Valašskú kyselicu, tu je základný postup:
Potrebujete:
- 500 gramov fermentovanej kapusty
- 200 gramov klobásy
- 2 väčšie zemiaky
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Korenie podľa chuti (napríklad mletá paprika, čierne korenie, sušená majoránka)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Olej na smaženie
- Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie
Valašská kyselica
Postup:
- Na začiatok, klobásu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
- Na rozohriatom hrnci si rozohrejte olej a orestujte klobásu spolu s cibuľou a cesnakom, až kým sa zjemnia.
- Pridajte mletú papriku a orestujte ju krátko.
- Potom pridajte nakrájané zemiaky a orestujte ich tiež krátko.
- Pridajte fermentovanú kapustu a zaliate ju vodou (množstvo vody záleží na konzistencii polievky, pridávajte postupne a podľa potreby).
- Pridajte sušenú majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké.
- Podávajte horúcu polievku s lyžicou kyslej smotany a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že tento recept bude pre vás užitočný a budete si môcť vychutnať autentickú Valašskú kyselicu!
2)
Valašská kyselica je skvelou ukážkou slovenskej tradície v oblasti kulinárstva. Tato chutná polievka je známa svojim jedinečným zložením a nezameniteľnou chuťou. Dnešný recept vám predstaví všetky potrebné ingrediencie a krok za krokom vás prevedie prípravou tejto lahodnej polievky.
Ingrediencie na Valašskú Kyselicu
Na prípravu Valašskej kyselice budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g údeného mäsa (hlavne slaniny)
- 1 veľká cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l hovädzieho vývaru
- Čierne korenie a soľ podľa chuti
- 1 lyžica octu
- 1 bobkový list
Postup prípravy
Na začiatku nakrájame cibuľu na jemno a osmažíme ju na panvici. Pridáme údené mäso, ktoré sme si predtým nakrájali na kocky, a restujeme, kým nie je pekne zhnednuté. Potom pridáme kyslú kapustu a premiešame.
Do hrnca dáme hovädzí vývar a varíme ho. Po zovretí pridáme zemiaky nakrájané na kocky, cibuľu s mäsom a kyslú kapustu. Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a ocot. Necháme variť približne 30 minút, až kým zemiaky nie sú mäkké.
Keď je kyselica hotová, môžeme podávať! Najlepšie chutí s chlebom alebo chrenom na boku. Valašská kyselica je ideálna opäť pri chladnejších dňoch, keď nás zahreje a okrem toho má aj nádych domova.
Valašská kyselica je naozaj skvelá polievka! Jej chuť a aróma sú neopísateľné. Každý, kto ju ochutná, si ju zamiluje. Skvelý recept, určite ho vyskúšam. Teším sa na teplé chvíle s touto jedinečnou dobrotou!
Wow, Valašská kyselica znie úžasne! Kyslá kapusta a klobásy sú kombinácia snov. Už sa neviem dočkať, kedy si túto polievku pripravím doma. Určite mi zahreje dušu počas zimy!
Tento recept na Valašskú kyselicu ma nadchol! Milujem tradície a jedlo, ktoré nás spája. Fermentovaná kapusta má svoj špeciálny šarm a ja sa už teším, ako si to pripravím so svojou rodinou!
Valašská kyselica je jednoducho delikátna! Nikdy som si nemyslel, že kyslá kapusta môže byť taká chutná. Tento recept je jasný a jednoduchý, takže ho určite vyskúšam čoskoro. Ďakujem za tip!
Nádherný recept na Valašskú kyselicu! Milujem všetky ingrediencie v tejto polievke a už sa neviem dočkať, kedy ju ochutnám. Je to ideálne jedlo pre chladné dni – zahreje telo aj dušu!
Valašská kyselica je tradičné slovenské jedlo, ktoré mám veľmi rád! Je chutná a sýta – presne to potrebujem po dlhom dni. Ďakujem za tento skvelý recept, určite ho skúsim pripraviť pre rodinu!
‘Mňam!’ Hneď ako som prečítal tento recept na Valašskú kyselicu, dostal som chuť na túto lahôdku! Pripomenulo mi to krásne chvíle strávené s rodinou pri dobrom jedle. Určite ho vyskúšam!
‘Nič lepšie ako Valašská kyselica nemôže byť!’ Je to moja obľúbená polievka počas zimy – zahreje a poteší chuťové poháriky. Tento recept je super jasný a ľahký na prípravu. Teším sa na varenie!’
‘Príprava Valašskej kyselice vyzerá jednoducho fantasticky!’ Kyslá kapusta dodáva tejto polievke úplne unikátne chute a vône. Som nadšený z toho, že môžem experimentovať s takýmto tradičným pokrmom.’
‘Vždy ma fascinovali tradičné slovenské jedlá ako Valašská kyselica.’ Tento článok mi dal veľa inšpirácie a už plánujem varenie s priateľmi! Bude to určite skvelý zážitok.’