Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradičná slovenská kyslá kapustová polievka. Je známa predovšetkým v regióne Valašsko na Slovensku. Táto polievka sa pripravuje fermentovaním nastrúhanej kapusty so soľou a vodou v drevenej sude počas niekoľkých týždňov. Tento fermentačný proces dáva polievke jej kyslú chuť a charakteristickú arómu.

Na prípravu Valašskej kyselice sa fermentovaná kapusta varí spolu s rôznymi prísadami ako klobásy, zemiaky, cibuľa, cesnak a korenie. Polievka sa zvyčajne podáva horúca, často ozdobená kyslou smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Je to sýta a potešujúca jedlá, obzvlášť počas chladnejších mesiacov.

Ak hľadáte konkrétny recept na Valašskú kyselicu, tu je základný postup:

Potrebujete:

  • 500 gramov fermentovanej kapusty
  • 200 gramov klobásy
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Korenie podľa chuti (napríklad mletá paprika, čierne korenie, sušená majoránka)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Olej na smaženie
  • Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie

 

Valašská kyselica

Postup:

  1. Na začiatok, klobásu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
  2. Na rozohriatom hrnci si rozohrejte olej a orestujte klobásu spolu s cibuľou a cesnakom, až kým sa zjemnia.
  3. Pridajte mletú papriku a orestujte ju krátko.
  4. Potom pridajte nakrájané zemiaky a orestujte ich tiež krátko.
  5. Pridajte fermentovanú kapustu a zaliate ju vodou (množstvo vody záleží na konzistencii polievky, pridávajte postupne a podľa potreby).
  6. Pridajte sušenú majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  7. Varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým zemiaky nebudú mäkké.
  8. Podávajte horúcu polievku s lyžicou kyslej smotany a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dúfam, že tento recept bude pre vás užitočný a budete si môcť vychutnať autentickú Valašskú kyselicu!

 

2)

Valašská kyselica je skvelou ukážkou slovenskej tradície v oblasti kulinárstva. Tato chutná polievka je známa svojim jedinečným zložením a nezameniteľnou chuťou. Dnešný recept vám predstaví všetky potrebné ingrediencie a krok za krokom vás prevedie prípravou tejto lahodnej polievky.

Ingrediencie na Valašskú Kyselicu

Na prípravu Valašskej kyselice budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného mäsa (hlavne slaniny)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • Čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 1 lyžica octu
  • 1 bobkový list

Postup prípravy

Na začiatku nakrájame cibuľu na jemno a osmažíme ju na panvici. Pridáme údené mäso, ktoré sme si predtým nakrájali na kocky, a restujeme, kým nie je pekne zhnednuté. Potom pridáme kyslú kapustu a premiešame.

Do hrnca dáme hovädzí vývar a varíme ho. Po zovretí pridáme zemiaky nakrájané na kocky, cibuľu s mäsom a kyslú kapustu. Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a ocot. Necháme variť približne 30 minút, až kým zemiaky nie sú mäkké.

Keď je kyselica hotová, môžeme podávať! Najlepšie chutí s chlebom alebo chrenom na boku. Valašská kyselica je ideálna opäť pri chladnejších dňoch, keď nás zahreje a okrem toho má aj nádych domova.

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Radoslav123 píše:

    Valašská kyselica je naozaj skvelá polievka! Jej chuť a aróma sú neopísateľné. Každý, kto ju ochutná, si ju zamiluje. Skvelý recept, určite ho vyskúšam. Teším sa na teplé chvíle s touto jedinečnou dobrotou!

  2. MačkaMia píše:

    Wow, Valašská kyselica znie úžasne! Kyslá kapusta a klobásy sú kombinácia snov. Už sa neviem dočkať, kedy si túto polievku pripravím doma. Určite mi zahreje dušu počas zimy!

  3. KreatívnyKocúr píše:

    Tento recept na Valašskú kyselicu ma nadchol! Milujem tradície a jedlo, ktoré nás spája. Fermentovaná kapusta má svoj špeciálny šarm a ja sa už teším, ako si to pripravím so svojou rodinou!

  4. BubkoDohra píše:

    Valašská kyselica je jednoducho delikátna! Nikdy som si nemyslel, že kyslá kapusta môže byť taká chutná. Tento recept je jasný a jednoduchý, takže ho určite vyskúšam čoskoro. Ďakujem za tip!

  5. PetríkHravý píše:

    Nádherný recept na Valašskú kyselicu! Milujem všetky ingrediencie v tejto polievke a už sa neviem dočkať, kedy ju ochutnám. Je to ideálne jedlo pre chladné dni – zahreje telo aj dušu!

  6. ZuzkaLáskyplná píše:

    Valašská kyselica je tradičné slovenské jedlo, ktoré mám veľmi rád! Je chutná a sýta – presne to potrebujem po dlhom dni. Ďakujem za tento skvelý recept, určite ho skúsim pripraviť pre rodinu!

  7. FunkyJanko píše:

    ‘Mňam!’ Hneď ako som prečítal tento recept na Valašskú kyselicu, dostal som chuť na túto lahôdku! Pripomenulo mi to krásne chvíle strávené s rodinou pri dobrom jedle. Určite ho vyskúšam!

  8. 'ZelenáPohoda' píše:

    ‘Nič lepšie ako Valašská kyselica nemôže byť!’ Je to moja obľúbená polievka počas zimy – zahreje a poteší chuťové poháriky. Tento recept je super jasný a ľahký na prípravu. Teším sa na varenie!’

  9. 'SrdiečkoNaTanieri' píše:

    ‘Príprava Valašskej kyselice vyzerá jednoducho fantasticky!’ Kyslá kapusta dodáva tejto polievke úplne unikátne chute a vône. Som nadšený z toho, že môžem experimentovať s takýmto tradičným pokrmom.’

  10. 'SladkýTajomník' píše:

    ‘Vždy ma fascinovali tradičné slovenské jedlá ako Valašská kyselica.’ Tento článok mi dal veľa inšpirácie a už plánujem varenie s priateľmi! Bude to určite skvelý zážitok.’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *