Valašská kyselica

Valašská kyselica predstavuje typickú slovenskú kyslou kapustou obohatenú polievku. Predovšetkým sa teší zaslúženej popularite v oblasti Valašsko na Slovensku.

Tato polievka vzniká procesom fermentácie nastrúhanej kapusty so soľou a vodou v drevených sudoch počas niekoľkých týždňov. Tento proces fermentácie dodáva polievke jej kyslastú chuť a nezameniteľnú arómu.

Pri príprave Valašskej kyselice sa fermentovaná kapusta varí spolu s rozmanitými prísadami, ako sú klobásy, zemiaky, cibuľa, cesnak a koreninami. Polievka sa obyčajne servíruje teplá, často doplnená kyslou smotanou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Je to výdatné a vrelo povzbudzujúce jedlo, najmä v chladnejšom období roka.

 

Valašská kyselica - 2

Ak máte záujem o konkrétny postup prípravy Valašskej kyselice, tu je základný návod:

Čo budete potrebovať:

  • 500 gramov fermentovanej kapusty
  • 200 gramov klobásy
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Korenie podľa potreby (napríklad mletá paprika, čierne korenie, sušená majoránka)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Olej na smaženie
  • Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie

 

Valašská kyselica

Návod na prípravu:

  1. Na začiatku nakrájajte klobásu a zemiaky na malé kusy. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  2. V rozohriatom hrnci si zahrejte olej a orestujte klobásu spolu s cibuľou a cesnakom, kým sa nezozlatnú.
  3. Pridajte mletú papriku a krátko ju osmažte.
  4. Potom pridajte nakrájané zemiaky a krátko ich orestujte.
  5. Pridajte fermentovanú kapustu a zalejte ju vodou (množstvo vody závisí od požadovanej konzistencie polievky, pridávajte postupne a podľa potreby).
  6. Pridajte sušenú majoránku, soľ a čierne korenie podľa preferencií.
  7. Varíme na nízkej teplote približne 30-40 minút, alebo do zmäknutia zemiakov.
  8. Servírujte horúcu polievku s lyžicou kyslej smotany a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tento recept vám prinesie radosť a umožní vám vychutnať si pravú Valašskú kyselicu!

Laskónky – plnka orechová

Laskónky – plnka orechová

Čítať viac »

 

Valašská kyselica- 3

2) Valašská kyselica

Valašská kyselica je skvelou ukážkou slovenskej kultúrneho dedičstva v oblasti gastronomického umenia. Tato lahodná polievka sa vyznačuje svojím jedinečným zložením a neopakovateľnou chuťou. Dnešný recept vám priblíži všetky potrebné suroviny a krok za krokom vás zavedie do prípravy tejto chutnej polievky.

Na prípravu Valašskej kyselice budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného mäsa (predovšetkým slaniny)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • Čierne korenie a soľ podľa chuti
  • 1 lyžica octu
  • 1 bobkový list

Návod na prípravu

Na úvod nakrájame cibuľu na jemno a opražíme ju na panvici. Pridáme údené mäso, ktoré sme si predtým nakrájali na kocky, a restujeme, kým nie je pekne opečené. Potom pridáme kyslú kapustu a zamiešame.

Do hrnca nalejeme hovädzí vývar a privedieme ho k varu. Po zovretí pridáme zemiaky nakrájané na kocky, cibuľu s mäsom a kyslú kapustu. Pridáme bobkový list, čierne korenie, soľ a ocot. Varíme približne 30 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.

Keď je kyselica hotová, môžeme ju podávať! Najlepšie chutí s chlebom alebo chrenom na boku. Valašská kyselica je ideálna práve v chladnejších dňoch, keď nás zahreje a navyše má aj pocit domova.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Radoslav123 píše:

    Valašská kyselica je naozaj skvelá polievka! Jej chuť a aróma sú neopísateľné. Každý, kto ju ochutná, si ju zamiluje. Skvelý recept, určite ho vyskúšam. Teším sa na teplé chvíle s touto jedinečnou dobrotou!

  2. MačkaMia píše:

    Wow, Valašská kyselica znie úžasne! Kyslá kapusta a klobásy sú kombinácia snov. Už sa neviem dočkať, kedy si túto polievku pripravím doma. Určite mi zahreje dušu počas zimy!

  3. KreatívnyKocúr píše:

    Tento recept na Valašskú kyselicu ma nadchol! Milujem tradície a jedlo, ktoré nás spája. Fermentovaná kapusta má svoj špeciálny šarm a ja sa už teším, ako si to pripravím so svojou rodinou!

  4. BubkoDohra píše:

    Valašská kyselica je jednoducho delikátna! Nikdy som si nemyslel, že kyslá kapusta môže byť taká chutná. Tento recept je jasný a jednoduchý, takže ho určite vyskúšam čoskoro. Ďakujem za tip!

  5. PetríkHravý píše:

    Nádherný recept na Valašskú kyselicu! Milujem všetky ingrediencie v tejto polievke a už sa neviem dočkať, kedy ju ochutnám. Je to ideálne jedlo pre chladné dni – zahreje telo aj dušu!

  6. ZuzkaLáskyplná píše:

    Valašská kyselica je tradičné slovenské jedlo, ktoré mám veľmi rád! Je chutná a sýta – presne to potrebujem po dlhom dni. Ďakujem za tento skvelý recept, určite ho skúsim pripraviť pre rodinu!

  7. FunkyJanko píše:

    ‚Mňam!‘ Hneď ako som prečítal tento recept na Valašskú kyselicu, dostal som chuť na túto lahôdku! Pripomenulo mi to krásne chvíle strávené s rodinou pri dobrom jedle. Určite ho vyskúšam!

  8. 'ZelenáPohoda' píše:

    ‚Nič lepšie ako Valašská kyselica nemôže byť!‘ Je to moja obľúbená polievka počas zimy – zahreje a poteší chuťové poháriky. Tento recept je super jasný a ľahký na prípravu. Teším sa na varenie!‘

  9. 'SrdiečkoNaTanieri' píše:

    ‚Príprava Valašskej kyselice vyzerá jednoducho fantasticky!‘ Kyslá kapusta dodáva tejto polievke úplne unikátne chute a vône. Som nadšený z toho, že môžem experimentovať s takýmto tradičným pokrmom.‘

  10. 'SladkýTajomník' píše:

    ‚Vždy ma fascinovali tradičné slovenské jedlá ako Valašská kyselica.‘ Tento článok mi dal veľa inšpirácie a už plánujem varenie s priateľmi! Bude to určite skvelý zážitok.‘