Ak chcete pripraviť vianočnú orechovú roládu, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 4 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- 100 g mletých orechov
- 50 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g jemných kryštálových orechov na posypanie
- džem podľa vlastného výberu (napr. marhuľový, malinový alebo čučoriedkový)
Vianočná orechová roláda
Postup:
- Vajcia oddelte a bielka šľahajte na tuhý sneh.
- Vo vyššej miske vymiešajte žĺtka s cukrom. Pridajte mleté orechy, múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Potom pridajte šľahanú smotanu a opatrne zašľahajte všetko do hladka.
- Nakoniec pridajte snehový hlad z bielkov a premiešajte opatrne, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
- Plech na pečenie vysteľte pečiacim papierom a rozotrite naň cesto.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 – 20 minút, alebo kým je roláda pekne zlatistá a pevná na dotyk.
- Po upečení vyberte roládu z rúry a nechajte ju vychladnúť.
- Keď je roláda dostatočne vychladnutá, odstráňte pečiaci papier a potrite ju džemom podľa vlastného výberu.
- Roládu opatrne zrolujte a posypte jemne nasekanými kryštálovými orechmi.
- Nechajte roládu ešte chvíľu odležať, aby sa ingrediencie spojili a zjemnili chuť.
- Podávajte nakrájanú na plátky.
Dúfam, že táto receptúra vám pomôže pri príprave vianočnej orechovej rolády. Prajem vám príjemné vianočné sviatky!